Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1789, do pádu Bastily schází jen několik dní. Bohaté šlechtice však straší nejen vzrůstající nevole lidu, ale zároveň muž v masce, který po svých loupežích nechává za sebou známou vizitku – černý tulipán. Jediným úspěchem policie je to, že je postrach aristokratů poznamenán na tváři sečnou ranou. Velitel policie má své podezření a nyní jen čeká, že se mu přede všemi potvrdí. Netuší ovšem, že Guillaume de Saint-Preux má mladšího bratra, který jako by mu z oka vypadl. A tak na slavnost přichází „Guillaume“ s tváří a úsměvem nevinného chlapce… Slavný přepis neméně slavné literární předlohy Alexandra Dumase natočil s Alainem Delonem v titulní dvojroli režisér Christian-Jaque. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 6,7/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer -?, Audience Score - 57% | FDb.cz - 79,6% | My jsme tento film naposledy viděli jako mrňata, a tak si ho už moc nepamatujeme. Ale to co si pamatujeme je to, že jsme cítili vzrušení a pocítili jsme lásku k této francouzské historické komedii. 75%... Hnedle, kdy to půjde, připomeneme si tento film, ale myslíme, že hodnocení nepůjde dolů, leda snad nahorů. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jak to stručně shrnout...Černý Tulipán je update Zorro mstitele říznutý Robinem Hoodem, který se odehrává v době Velké Francouzské revoluce. Ale k věci - Delon byl a je charizmáč od hlavy k patě, ženy jsou krásné, souboje patřičně dramatické, a tenhle příběh má ještě navíc zajímavou zápletku a celkový nápad (Dumas, že...). A Voltaira:) 80%, byť je to taková typická naivní romantická dobrodružnost... ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ani není třeba obsáhle hodnotit staré dobrodružné francouzské filmy. Tyto mají neopakovatelné kouzlo nejen díky tomu, že byly natáčeny buď úplně bez nebo s minimem triků, ale též v nich hráli dnes již legendy. Alain Delon zde řádí ještě mladý a navíc rovnou ve dvojroli. Snad jen otázkou zůstává, proč je tohle přitažlivější než moderní Zorro nebo Robin Hood. Každá doba holt měla svého hrdinu. Snad proto, že i sebevětší produkce působila minimalistickým dojmem nebo že vše se dělalo ještě s mistrnou zručností a poctivostí. Hudba, kostýmy, herecké výkony. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Historicko-dobrodružný snímek s tehdejším (snad ještě i dnešním) idolem žen. Jako kluk jsme tento film doslova žral, dnes s odstupem času se na to dívám střízlivěji, nicméně nutno uznat, že se jedná o velmi dobrý film s vynikajícím A.Delonem v hlavní dvouroli. Do jisté míry historický snímek s notnou dávkou romantiky a dobrodružství, celkový umělecký dojem za 4*, no 4 a něco. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chci tvoji mrtvolu, dokud je ještě teplá. Bůh má naspěch. Okamžik, Pane, už jde." Černí tulipáni byli dva, ale podle prince de Grasillacha je Černý tulipán rajče. A podle legendy zavinil Černý tulipán pád Bastily. Je to prostě zamotané a já jsem se přitom skvěle bavil. Bratři de Saint Preuxové jsou totiž ozdobou postele každé markýzy, Plantin je neobyčejně zábavný revolucionář, o bojovné Caro lze snít nejeden mokrý sen a o tajném rodinném výpadu z dílny strejdy Porthose se snad ani není třeba rozepisovat. Prostě tohle je jedno z nejzábavnějších dobrodružství mého mládí a já na něj nedám dopustit. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Ačkoliv se film jmenuje stejně jako jeden z románů Alexandra Dumase, nemají spolu vůbec nic společného. (ČSFD)
  • I když film nemá nic společného se stejnojmenným románem Alexandra Dumase, je zde odkaz na jeho nejznámější dílo Tři mušketýři. V momentě, když Caroline ukazuje Julienovi trik s kordem, říká, že je to dědictví po jejím pradědečkovi, který byl mušketýr a jmenoval se Porthos. (Chevees)

Reklama

Reklama