Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když skupina gangsterů zjistí, že jejich dosavadní profesionální snažení už nenese kýžené výsledky, rozhodne se lehce pozměnit pole svého zájmu a přeorientuje se na únosy. Plán na rychlé zbohatnutí se sice v případě populárního zpěváka osvědčí, ale u politiků v Jižní Americe už vše podle původních představ nevychází. Únosů přibývá, situace se komplikuje a zločinní hradinové to nebudou mít vůbec snadné.... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

argenson 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné je hlavně to, že permanentně nasraný výraz Lino Ventury, jak jej známe z řady kriminálek, výborně pasuje i do komedie. Celkově nadšenej jsem ale nebyl; má to dost zdlouhavých nudných scén a roztříštěný děj (co taky čekat od Leloucha, že). Zároveň ale několik super replik vyžadujících ovšem znalost historických souvislostí (třeba hláška o generálovi je skvostná). Rozhodně ale zaměřím svou pozornost na Charlese Dennera, ten mě začíná bavit čím dál víc. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No ty krávo, to bylo fámozní. Takový flákance humoru jsem nezažil už nějakej ten rok. Vtip v dialozích, jednotlivých scénkách i celkovém vyznění filmu je tak monstrózní, že mě smíchy sroloval z křesla na zem. Tahle banda gangsterů je taková kombinace Dannyho partťáků a mě . To snad ani není možný že tenhle film moje bránice přežila. Na důkaz toho, že je tohle luxusní, co luxusní, to je přímo nejluxusnější filmová prdel na světě sem nebudu psát jednotlivé scény, protože bych měl komentář dlouhej jak Argentinu, ale napíši sem herce a jejich jména ve filmu : Lino Ventura - Lino ; Jacques Brel - Jacques;, Johnny Hallyday - Johnny Hallyday / vynikajcí titulní píseň :) / ; Aldo Maccione - Aldo; Nicole Courcel - Nicole. Mě ten film připoměl dlouhej nákladní vlak , který má každej vagon naloženej až po okraj super kvalitním humorem. 8.4. 2008 - Musím snížit své hodnocení o jednu hvězdičku a ještě je to nahraně, asi jsem minule vykouřil moc trávy. 21.4.2015 - Musím zvýšit své hodnocení o jednu hvězdičku a ještě je to na hraně, asi jsem při minulém snižování hvězdiček vypil moc alkoholu. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Povedená bláznivá dobrodružná komedie s přídechem politické satiry. Banda gangsterů se dala na politiku a unáší velvyslance i marxistické povstalce, jak se dá. 120 minut plných absurdních i vyloženě komických scén - příklad: pět kumpánů unseslo hledaného vůdce guerilly. Byl prodán svým stoupencům, vládě i americké tajné službě. Ti se pro něj nyní jedou. Naši hrdinové to sledují a sázejí se, kdo bude úspěšnější. Mezinárodní skvostné herecké obsazení - Lino Ventura, Jacques Brel, Charles Gérard, Aldo Maccione a režie i scénář upomínající na Allena nebo Tatiho. Paráda. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Nabídněte hotovost! Až mi zaplatíte, jsem ochotný stát se marxistou a leninistou!“ ;o) Naprosto neortodoxní satirická smršť z dílny Claudea Lelouche si to v dobře rozjetém tempu frčí od jedné odbourávající scény ke druhé, nechává za sebou kupu originálních hlášek a stejně jako její hlavní hrdinové nezastaví se vůbec před ničím. Tyhle staré filmy s Linem Venturou, to jsou vždycky prožitky plné silných pocitů: jednou nesmírně působivá smutná dramata, jindy totálně odzbrojující komedie – tohle je ten druhý případ. Už déle jsem u žádného filmu nezažil tak obrovskou sérii výtlemů od začátku do konce jako zde (a to i při dvou opakovaných zhlédnutích). Až se divím, že jsem to přežil ve zdraví a sypu si popel za původní 4* a svůj mylný předpoklad, že tohle mě už podruhé bavit nemůže. Jestliže stávka prostitutek, dva neobyčejné únosy a slovní přestřelky s generálem byly malou legráckou, tak závěrečný protest v Africe nadobyl rozměry atomové bomby! Protože zfanatizované publikum vždycky jásá, ať už jejich milovaní vůdci hlásají pro nebo proti a nebo třeba jen během politického projevu avizují inzerát na prodej Mercedesu! :o) Takže ano, milí soudruzi, máme zde partičku hrdinů, kteří si dělají nekompromisní srandu z politiky, státních zřízení, revolucí, médií, společenských skandálů, dělají rozruch napříč státy, nebojí se zorganizovat fiktivní únos zpěváka i mezinárodního velvyslance, provozují také ruskou ruletu... a nebo jindy jenom tak si (stejně jako občas celý tento film) prostě blbnou a vyvádějí na pláži, před holkama, hádají se kvůli opalovacím krému nebo pojídají špagety. :D Čím víckrát to vidím, i tahle na první pohled hluchá místa mi připadají neskutečně zábavná. Lelouch umí nápaditě a k tomu se silným společenským přesahem natočit jakýkoliv žánr, obsadit si svoje dílo do posledního místa výbornými herci, zde ukázal, že mu není cizí ani bláznivá komedie s dobrodružným nádechem. Lino, Jacques, Aldo, dva Charlesové (a jako speciální host i zpěvák Johnny Hallyday!) si dělají současně srandu ze sebe a používají v sehraných rolích svá vlastní jména a přinášejí i po letech unikátní zábavu, u které – pokud jí snad někdy odvysílá konečně i naše televize – jednoduše nemůžete chybět, protože l'aventure, c'est l'aventure ! 90% ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

To jsou mi ale vypečení rabiáti. Partička vypočítavých zlodějíčků se nechá zlákat mamonem politického zločinu. Film bohužel postrádá jakoukoliv hlavní dějovou linku, a v konečném dojmu působí značně epizodně. Naštěstí tyto drobné nedostatky mi vynahradil šarm a břink titulních hrdinů. Originálními zápletkami se vine rozpustilá politická satira, která mě obzvlášť uzemnila ve scéně, kde začínající únosci hledají vhodné kandidáty a potenciální klienty. Avšak ve chvíli, kdy se ze sympatických hrdinů stávají bezskrupulózní zloduši, začínám mít s filmem výrazný problém. Ti, co by v libovolném filmu byli za zákeřné záporáky neřkuli teroristy (!), jsou zde za fajn strejčky. Nu, ale tuto skutečnost připisuji na vrub nekorektní nadsázce. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Během natáčení vzniklo mezi Linem Venturou a Jacquesem Brelem přátelství, které přetrvalo až do Brelovy smrti v roce 1978, která Venturu velmi těžce zasáhla. (vesper001)
  • Při natáčení se Jacques Brel seznámil s mladou herečkou Maddly Bamy, která ve filmu hrála epizodní roli. Jejich vztah vydržel až do Brelovy smrti v roce 1978. (vesper001)

Reklama

Reklama