Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najpôsobivejších filmov svetovej kinematografie 80-tych rokov. Režisér Wim Wenders zasadil dej tohto svojho najznámejšieho a najúspešnejšieho diela do vtedy ešte múrom rozdeleného Berlína. Mesta, ktorého oddelené časti spájalo pod zemou metro a nad ňou nebo. Osou jeho originálnej filmovej eseje je príbeh dvoch novodobých anjelov, z ktorých Damiel sa vzdá večnosti kvôli cirkusovej trapézistke Marion a stáva sa človekom. Wendersovi a Handkeho anjeli však nezodpovedajú celkom zaužívaným predstavám - i preto ich obľúbeným miestom nie je kostol, ale berlínska knižnica, kde sa koncentrujú ľudstvom vytvorené duchovné hodnoty. O šesť rokov neskôr sa Wenders k filmu vrátil vo voľnom pokračovaní Tak ďaleko, tak blízko! a v USA vznikol až príliš hollywoodsky remake Mesto anjelov z Nicolasom Cageom. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
JurajKa

JurajKa (hodnocení, recenze)

Nikto si nevsimol, ze z tohto filmu vykradol Hollywood celu genialnu myslienku a urobil z nej sprznene Mesto anjelov s tretotriednym Cage-om?

pan Hnědý

pan Hnědý (hodnocení, recenze)

Nadpozemský film Wima Wenderse Nebe nad Berlínem 14.9. v 14hod. Na festivalu Cinematik v Piešťanech.

actor-SP

actor-SP (hodnocení, recenze)

neviete niekto o titulkoch, ktoré by sa hodili na túto verziu? Ďakujem.

Wings.of.Desire.1987.720p.BluRay.DTS.x264-CtrlHD

pouler

pouler (hodnocení, recenze)

ZOUi

Tyto momenty mám také rád, ještě bych přidal starého pána v knihovně, který pak prochází rozděleným Berlínem nebo kluka na střeše co nakonec skočí, těch scén je hodně právě proto bych nestříhal :-) (btw. vzniklo to na konci osmdesátek)... a dnes jsou filmy kolikrát delší a o ničem...

ZOUi

ZOUi (hodnocení, recenze)

pouler: no ja mam rada minimalistické filmy a filmy ovplyvnené týmto štýlom, ale toto tu by som zostrihala na dobrý "kraťas". Našla som tam aj pekne momenty - Nicka Cavea a vtipne podanú rolu Petera Falka, ktori podla mňa celkom odlahčili celkovú atmofséru.

na příspěvěk reagoval pouler

pouler

pouler (hodnocení, recenze)

ZOUi: u většiny filmů bych řekl ano ale tady délka není samoúčelná, má smysl, to je tempo filmu, to je to co ten film tvoří... trochu mi to připomíná scénku od Sklepáku (Bible) "dlouhá ta kniha je především moc dlouhá" :))

ZOUi

ZOUi (hodnocení, recenze)

zbytočne dlhé, fakt zbytočne... prvých cca 88minút filmu by šlo zredukovať na max. 25min....a hoci som emotívne založený človek, Nebo nad Berlínom bola pre mňa jedna velká poetická nuda s vizuálne príťažlivými kolážami z temného Berlína.

DuanBerry

DuanBerry (hodnocení, recenze)

Nebe nad Berlínem mi bylo doporučeno jako film, který mi pomůže osvětlit nejasný a symbolický závěr pro mě docela zásadního filmu Děti přírody. Ve skutečnosti však přinesl víc otázek než odpovědí. Jak souvisí brnění, které Damiel obdržel po svém "pádu" do říše pomíjivosti s podivným objektem, který nalezl na vrcholu vulkánu Thorgeir v Dětech přírody? Možná nijak. Kdo ví?

790511

790511 (hodnocení, recenze)

Pickun: Taky jsem to chtěl vidět, což se podařilo a teď.... teď bych mohl napsat, že to už nechci ani vidět. Ne, tak zlé to nebylo. Nápad a provedení výborné, kamera geniální, jedna z nejlepších. Ale ta patetická pseudopoetika je příliš dusivá a těžká. Závěrečná scéna v baru už mě štvala natolik, že jsem se musel podívat kolik minut z filmu ještě zbývá, kteréhož barbarství se dopouštím jen opravdu velmi zřídka. V tomto filmu je toho hodně k vidění i k zamyšlení. Bohužel je to podáno formou, která mě osobně je dost nesympatická. Nemůžu říct, že bych shlédnutí nedoporučil. Vypadá to, že většina lidí si v tom najde víc pozitivních prvků, než já.

Carolline

Carolline (hodnocení, recenze)

musím po tom kouknout už jen kvůli nicku caveovi :) zajímalo by mě, jestli je tak dobrý herec jako zpěvák :)

epony

epony (hodnocení, recenze)

úžasny snimok, v ktorom Wenders dokazal brilantne zobrazit tie najobyčajnejšie veci sveta k jasnom svetle..

deepend

deepend (hodnocení, recenze)

Nebe nad Berlínem je nádherné,má to atmosféru.Bruno Ganz v hlavní roli nemá chybu na rozdíl od Nicolase Cage,na ten jeho tupý pohled březí krávy se nedá zapomenout -strašné.

Související novinky

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

14.10.2019

3 země – 4 města – 7 kin – 8 programových sekcí – 20 hostů - 50 celovečerních filmů a další 4 bloky krátkých filmů. Tento týden startuje festival DAS FILMFEST a již po čtrnácté nabídne divákům… (více)

Reklama

Reklama