Reklama

Reklama

Uloupil jí celé dětství... Příběh Nataschi Kampuschové netřeba blíže představovat, svého času obletěl doslova celý svět. Desetiletá Natascha odešla ráno 2. března 1998 po hádce s matkou sama do školy ve vídeňské čtvrti Donaustadt. Krátce nato ji unesl pětatřicetiletý elektrotechnik Wolfgang Priklopil, který ji více než osm let věznil v maličké místnosti pod garáží, kterou sám vybudoval. Filmovou verzi tohoto příběhu natočila v roce 2013 v německé produkci americká režisérka Sherry Hormannová a do hlavních rolí obsadila irskou herečku Antonii Campbell-Hughesovou a dánského herce Thure Lindhardta. (Česká televize)

(více)

Recenze (173)

venison 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem fanda podcastu Opravdové zločiny, tak jsem si nemohla nechat ujít tento film, který slečny moderátorky doporučovaly. Příjemné, vše shrnující béčko, kde herecké výkony nejsou na Oscara. Je vidět, že film nevznikl v Hollywoodu a chyběly mu prostředky. Je to škoda, protože tohle silné téma by si zasloužilo lepší ztvárnění. O dost více se mi líbil film na podobné téma Room. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $6,676,000▐ Nemci občas vedie prekvapiť, príbeh podľa skutočných udalostí je podaní neskutočne silne, nevtieravo, netlačí zbytočne na emócie a preto je z neho cítiť aj primeraný odmeraný chlad, zdesenie, úzkosť, má výborných hercov a na stiesnenom mieste aj skvelú kameru, silný a smutný film /80%/ ()

Reklama

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Je mi špatně z toho, že je to natočeno podle skutečné události.. Neuvěřitelné jaké zrůdy chodí po tomto světě... Asi bych trošku zkrátila stopáž, jinak bych řekla, že se zpracování filmu velmi podařilo. EDIT: i po několika dnech po zhlédnutí mi tento film zůstává silně v paměti. Zvyšuji proto na plný počet hvězdiček. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Mám jedinou připomínku, která mi na filmu vadila - a to sice přerod 10 leté Natasche na její 14 letou verzi a jinou herečku. Věřím, že není jednoduché najít za a) dobrou herečku, která tohle zahraje a za b) ještě podobnou té předchozí, ale zatímco 10letá vypadala vážně na 10, její 14 letá alternace (ztvárněná v té době 33 letou herečkou) mi prostě moc neseděla. No ale to přejdu. Důležité je, že se zde povedlo nastínit ten příběh fakt autenticky a já zbytek víkendu strávil hledáním původním zpráv a fotografií z domu smutku. Vážně děsivé, level úchylky a kompulzivní obsese deset z deseti................... moje hodnocení = 8 z 10. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Stejně jako mnozí jsem měl poměrně velké obavy. O příběhu Nataschy Kampusch už bylo napsáno snad vše a každý aspekt jejího věznění byl rozebrán do posledního detailu, stejně jako osoba jejího žalářníka Priklopila. Filmaři tedy nemohli přijít s nějakou fabulací a díky Bohu za to, že si to uvědomili. Horman se tedy omezil na "pouhou" hranou rekonstrukci, ale byla to rekonstrukce natolik věrná, že diváka musí mrazit už jen kvůli tomu vědomí, že tohle se skutečně stalo. Zásluhu na tom mají i hlavní představitelé Thure Lindhart a Antonia Campbell-Hughes. Oběma jsem jejich role bezvýhradně věřil. Snad jen jedinou výtku bych měl ke zvolenému jazyku. Chápu, že se jedná o mezinárodní projekt s ambicí prorazit i za mořem, ale němčina by tomu dodávala ještě více autentičnosti. Navíc si nejsem jist, jestli zrovna zvolený formát americké publikum pobere. 90% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Film je biografickým příběhem Natascha Kampusch, která byla jako malá unesená a osm let vězněna. Samotná Natascha se na filmu podílela a film je podle její autobiografie. (Patw)
  • Natascha (Antonia Campbell-Hughes) v interview například uvedla, že i přes ukradené dětství a strašné utrpení, kterého se na ní Wolfgang (Thure Lindhardt) dopustil, svému únosci odpustila, dokonce se zúčastnila jeho pohřbu a dle jejích slov jí ho bylo líto, byl to duševně ubohý člověk. Kdysi mu jeho vlastní kolega v práci měl říct, že Wolfgang si ženu nedokáže najít a měl by si ji spíš „vyrobit“, a to ho přivedlo na celou hrůznou myšlenku únosu, z Nataschy si chtěl vychovat ideální ženu. (Nick321)

Reklama

Reklama