Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (131)

eFOXsize 

všechny recenze uživatele

Zpracování předlohy poněkud diskutabilní. Nejsem velhý fanda S.Grangera v Mayovkách a jinde jsem je asi nesledovala. P. Bricea mohli vynechat, jeho "štěk" byl celkem narušující, vzbuzující otázky. Oceňuji T.Hilla, jehož výkon byl překvapivě vážný a docela tam i seděl. Pro mě 2,5*, tentokrát zaokrouhlík ale dolů... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Mayovka, jíž bylo nejvíce vyčítáno to, že Vinnetou se objeví asi až po 40 minutách filmu. Nicméně, je to pěkné, barvité, dobrodružné, romantické, idealizované, nádherná Böttcherova hudba. Zvláště hezké scény jsou s „Generálem“ v jeskyni, až pohádkově působí scéna s hadí polévkou na staré poště. Granger sice machruje, ale už jsme na něj zvyklí, takže z nostalgie čtyři hvězdičky nadsadíme...Asi poznáte, že mám pro mayovky slabost. ()

Reklama

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejméně povedených mayovek. Postavu Old Surehanda jsem nikdy neměl moc v oblibě, ale ve filmu Mezi supy mi nijak zvlášť nevadila. Nechápu počínání tvůrců, kteří v Old Surehandovi odsunuli postavu Vinnetoua na vedlejší kolej. Nehledě k tomu, že v první třetině filmu se s ním vůbec nesetkáme ! Tvůrci si zřejmě slibovali od tohoto snímku více, po filmech Mezi supy a Petrolejový princ měla přijít trilogie s názvem Old Surehand ( všimněte si titulků, kde je napsáno Old Surehand – I. díl ), ale k té už ( naštěstí ) nedošlo. Upadající sérii nezachránil ani film s Old Firehandem, ale příjemně ji zakončil Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti. Surehand je občas trochu nesympatický, s Vinnetouem jedná spíše jako s nějakým „starým brachem“ odněkud z hospody a postava Old Wabbla není podle mého soudu dobře napsaná. V knížce jde o zápornou postavu, ale na filmovém plátně z ní udělali blbečka, který je tam spíše na obtíž. Ani finále není nijak zvlášť povedené, film postrádá napětí. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Neohrozený, vždy usmievavý Old Surehand, Winnetou podávajúci informácie, na ktoré už je scenár slabý a on je tam okrem toho zbytočný a zloduchovia, ktorí používajú rovnaké metódy ako tí v predchádzajúcich filmoch, keď pôsobia škody, vraždia a kradnú a všetko to zvaľujú na indiánov a pokúšajú sa vyvolať boje medzi nimi a ostatným bielym obyvateľstvom. Výraznejšie som si ešte všimol Terenceho Hilla, ale aj keď to bolo o štipku lepšie než Old Firehand bolo to na rovnakej hroznej úrovni. Nemecká volovina natáčaná v krásnom juhoslovanskom prostredí. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jak už název napovídá, titulní postavou tohoto snímku je Old Surehand, tedy zálesák známý už z předchozích dvou filmů 'Mezi supy' a 'Petrolejový princ', který dějově pátrá po vrahovi svého bratra. Mayovka tedy především o něm, což znamená, že Vinnetou, který se zde samozřejmě také vyskytuje, je spíše odsunut do pozadí. Kdyby byl vyškrtnut úplně, nikdo by snad ani nevěřil, že se o nějakou mayovku vůbec jedná. Byť se snímek prezentuje jako první díl, druhý už nikdy nevznikl. Z dobových materiálů jsou důvody dva. Nepřiměřená namyšlenost herce Stuarta Grangera, který byl na place údajně doslova nesnesitelný a vliv filmových fanoušků, kterým Old Surehand nesedl a dožadovali se návratu Old Shatterhanda. Snímek se od klasických mayovek dosti liší. Atmosféra se už hodně přibližuje západnímu stylu, byť stále za použití evropského měřítka, což je předvedeno už na samém začátku scénou přepadení vlaku. Dobrodružná romantika prvních mayovek je tedy naprosto pryč. Celkově je tedy snímek daleko drsnější a zlí jazykové tvrdí, že se snad producent Horst Wendlandt snažil přiblížit či přímo konkurovat spaghetti westernu. Leč marně. Snímek má své pro, ale bohužel převládá své proti. Hlavně fakt, že se očekávaný Vinnetou objeví až někdy po první třetině filmu a to ještě jen na malou chviličku. Jeho přítomnost skutečně vypadá tak, aby se neřeklo. Nejhorší snímek rozhodně není, ale bohužel nějak zvlášť nenadchne. Pro zajímavost, opět se tu objevuje Terence Hill, pro kterého je to čtvrtá mayovka. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (25)

  • Cizojazyčné názvy filmu:
    Brazílie: MAO DE FERRO. Dánsko: WINNETOU OG NEVADA-BANDITTERNE. Velká Británie: FLAMING FRONTIER. Itálie: SUREHAND. Jugoslávie: OLD SURHEND. Rakousko: OLD SUREHAND 1. TEIL. Polsko: OLD SUREHAND. Švédsko: SÄKER MAN I WESTERN. Španělsko: EL JUSTICIERO DE KANSAS. USA: FLAMING FRONTIER. (hippyman)
  • Pro vedoucího výroby Erwina Gitta byl Old Surehand v pořadí padesátým poválečným filmem. (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: Grobnik Polje u Rijeky, Platak u Rijeky, Starigrad-Paklenica, Mali Alan u Obrovacu, Zrmanja-Canyon, Ljubiljana, Solin u Splitu. (hippyman)

Reklama

Reklama