Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Heroine 

všechny recenze uživatele

Já nevím, co se mi na tom filmu vlastně líbí. Není to ani hudba, jako u většiny lidí. Nejsou to určitě ani herecké výkony, nebo důmyslný scénář. Je to vlastně strašně, možná až příliš, jednoduchý příběh. Banditi, zlato, jedna krasavice, pár hrdinů, nějaké to městečko na zachraňování... Dokonce je to příběhem docela otřesný. K tomu jsem navíc alergická na Götze George, na ten jeho neustále nahrbený drsňácký postoj, a na role které v mayovkách hraje. Ale stejně se mi to spíš líbilo. Neobtěžoval tam žádný Firehand, prostě Vinnetou+Shatterhand, tak jak to má být :-) Takže snad až na vykřikování dam "to je chlap!" když vidí Old Shatterhanda, je to fajn film. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Až to hodím, tak to exploduje !! Tak se schovejte !!" ;) Takových podobně křečovitých a sebeparodických replik zde najdete nespočet, zrovna tahle vypadá jako instruktáž pro mentálně postižené, a ačkoliv uznávám, že spoustu scén odhalíte jako recyklaci silných pasáží z těch lepších zástupců série, z čehož by se dalo logicky usuzovat, že nejde o až tak slabou záležitost, opak je pravdou !! Těžko říct, kde se stala chyba, a byť vlastně všechny tyhle jugoslávské mayovky platí za naivní báchorky, tenhle (s)hit si prostě vysloužil opravdu smrtelně špatný scénář, a když ke změně bohužel došlo i na režisérské židli, přičemž Harald Philipp nesahá Haraldu Reinlovi ani po prdel, není divu, že se to na výsledku prostě muselo odrazit !! Míšenku Apanači totiž tvůrci napěchovali jako sud se střelným prachem tolika zhovadilými scénami, že vás ten výbuch idiocie prostě musí donutit k smíchu, často však ve chvílích, které byly zamýšleny naprosto vážně, už jedna z prvních scén, kdy Mac Haller ukazuje zlato, je vrcholem naprosté debility Freda Dengera, který si zřejmě při pocení scénáře něčeho kurevsky šňupl..;) Knihy Karla Maye mě nikdy nebavily, ani těmto jugoslávským bucatini westernům jako jejich adaptacím jsem až na dvě, tři čestné výjimky prostě nedokázal přijít na chuť, což však nemá s mým hodnocením vlastně nic společného, protože tento pravděpodobně nejslabší příspěvek celé sérii by mě jako Mayova uctívače zřejmě znechutil ještě daleko víc !! Jediné klady snad lze najít mimo stále parádního soundtracku Martina Böttchera v tradičně silném obsazení v čele s Lexem Barkerem a Pierrem Bricem, které ještě umocňuje mladičký Götz "Schimanski" George.. [ Dabing 3/10 ] Naprostá devadesátková fušeřina Studia dabing AB Barrandov odpovídající době vzniku. Jan Pohan zde bohužel nahradil Vladimíra Hrubého tradičně spojeného s hlasem Ralfa Woltera coby Sama Hawkense. Ačkoli ho dabovali i další jako František Filipovský, Valter Taub či Bohuslav Kalva. ()

Reklama

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Já vlastně oceňuji každý díl, kde se Barker s Bricem objeví, ale zde byl děravý scénář, jako by se na něm sám Old Shatterhand vyřádil... Vinnetou vyměnil luk a pistol za dynamit, vše bouchá, hoří, jsme jen ve dvou lokacích a vlastně je celý film jen souhrnem pár soubojů, ale to je vše. Je to škoda, protože Apanači a i její brácha jsou sympaťáci a když by se nad scénářem někdo pořádně zamyslel, tak by ani jednoduchý příběh nevadil. Jinak je celkem srandovní, jak spousta stejných herců hrála několik postav v průběhu let... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

A tak jsem si řekl, že se podívám na to, co jsem v mládí "promarnil". Dělat jsem to ale neměl. Ne všechno, co člověk v mládí promarní, musí za něco stát. A v tomhle rozlitém mlíce bylo vody habaděj, a nejen to spousta "éček", barviv, konzervantů, parfémů atd., takže je člověk nakonec rád, že se rozlilo a nemusí je konzumovat - alespoň ne celou dávku a do konce... Ostatně východoněmeckých indiánů jsem si užil dost, jeden můj spolužák se dokonce jmenoval křestním jménem Vinnetou (Sosa). ()

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Fuj! zumpa nejvetsiho kalibru uplne stejny kulisy a zabery vykradeny z minulych dilu kdyz prijizdi takzvani kejovove muzete zahlidnout apace vedeny Incucunou trapny pokusy o humor to pak potapi definitivne tohle byla snad komedie cilena to neni jinak mozny proste ujeta hrozna groteska kam klesli mayovky pod reziserem Phillipem to sem nezral nezachrani to ani zaporaci ti stoji taky za prd a o tom dabingu snad uz radeji nepsat jenom sem cekal kdy zacne Barkera mluvit nekdo jinej protoze to z Razem jeblo mluvil jak v poslednim tazeni Stepnicka tu zase namluvil asi 15 postav a komicky bylo jak nekdo koho daboval a nekdo dalsi k tomu se tyto dve postavy hadali a on se tak hadal sam se sebou a najednou plesk dalsi zaber a mluvi to najednou nekdo jinej co zas namluvil 10 jinych postav?! no to mne dorazilo a byla to schnila tresnicka na tomhle vyblitym dortu pokud milujete mayovky tomuhle se vyhnete a nekazte si dojem je to fakt prasecina ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Když byly natáčeny exploze v Rocky Townu, vznítily se některé rekvizity. Hasičům se kvůli mohutnému větru nedařilo požár uhasit, plameny postupně přeskočily i na ostatní budovy městečka a zakrátko byla velká část Rocky Townu zničena. (hippyman)
  • Film nebyl promítán v československých kinech, proto byl dodatečně nadabován až v roce 1993 pro společnost Densy Home Video, která ho vydala na videokazetách. Celý film namluvilo pouze devět herců, kteří se snažili různě měnit hlas a intonaci – například dabér Jiří Štěpnička musel při hádce banditů Sloana a Judgeho mluvit sám se sebou. (kesinaa)
  • Pri útoku banditov na železničiarov sa Sam Hawkens (Ralf Wolter) schová do sudu, pričom svoju pušku má položenú na sude. Keď sa však v ďalšom zábere vynorí, zoberie si svoju pušku, ktorá je zrazu opretá o stenu za ním. (ČSFD)

Reklama

Reklama