Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Já vlastně oceňuji každý díl, kde se Barker s Bricem objeví, ale zde byl děravý scénář, jako by se na něm sám Old Shatterhand vyřádil... Vinnetou vyměnil luk a pistol za dynamit, vše bouchá, hoří, jsme jen ve dvou lokacích a vlastně je celý film jen souhrnem pár soubojů, ale to je vše. Je to škoda, protože Apanači a i její brácha jsou sympaťáci a když by se nad scénářem někdo pořádně zamyslel, tak by ani jednoduchý příběh nevadil. Jinak je celkem srandovní, jak spousta stejných herců hrála několik postav v průběhu let... ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT1 HD - Nejslabší díl z "klasické série" Mayovek o Vinnetouovi. Nemám tedy na mysli Žut, Kurdistán nebo orientální sérii. Dabing občas trhá uši, nejenom Olda, ale také vedlejší postavy, které mluví pár herců. Jednou dokonce jednu postavu mluví 2 herci během pár vteřin :) Neseděla mi také humorná vložka. No ale šlo to, mám pro Máyovky slabost. 67% (with J.) ()

Reklama

fragre

všechny recenze uživatele

Tak někdy v půli devadesátých let jsme sešli (my hoši, co spolu mluvíme už od pískoviště) a udělali si pěkné filmové odpoledne s tím, že na stárnoucí kolena shlédneme naráz všeckny tyhlety západoněmecké filmové vinnetouovky, které nám bolševik v mládí zatajil. Takže jsme sjeli Míšenku Apanači, Olda Surehanda, Mezi supy a Vinnetoua a Oldu Shatterhanda v Údolí smrti. No, v dobré společnosti, s dobrým mokem a stoupající hladinou alkoholu v krvi to bylo zábavné odpoledne. Vlastně to nejsou zas až tak špatné parodie na western. A vlastně bychom měli bolševické cenzuře (či nedostatku deviz) poděkovat za to, že na plátna čs. kin tehdy pustil jen tu lepší část téhlete vinnetouovské produkce. Jen sentiment a vzpomínka na ty lepší díly mi brání abych tyto opusy podělil odpadem, či jednou hvězdičkou, takže radši nehodnotím. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Eintopf western křečovitě ždímající oblibu zfilmovaných Mayovek o apačském fízlovi, co bojuje proti bezpráví v Jugoslávii (pro neznalé zeměpisu je to stát někde mezi Texasem a Novým Mexikem). Zápletka i jednání postav vykazují známky nesmyslnosti a stupidity, což lze nejlépe pozorovat u činů nejznámějšího tria. Vyhlášený rudý gentleman drží v ruce dynamit častěji než Alfred Nobel a v rozporu s jeho gentlemanstvím ho hází ze zálohy na bezbranné bandity, Sam Hawkens se projevuje jako člověk s pokročilou stařeckou demencí a vy se jen podivujete, jak mohou úřady takové osobě vystavit zbrojní pas a co je vůbec nejhorší, Old Shatterhand, jinak známý svou počestností, si hraje na pasáka, snaží se sbalit bordelmamá a se svými compañeros plánuje schůzky v Údolí černých bobrů! Spousta po Posledním výstřelů smířených fanoušků by asi uvítala alternativní čtyřminutovou verzi, kdy by Apanači při příjezdu syna Inču-čuny na farmu zamířila namísto na sluku o trochu níž. Název by se jen kosmeticky upravil na Vinnetou a minoucí Apanači.. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

No najhoršia winnetuovka to nie je, o trošku je horší Old Firehand. Film je ako na hojdačke. Raz dobré scény s prestrelkami a v horách, raz otrasné scény v sallone alebo ked začnu nemecky pospevovat (!!!) a ešte k tomu sprostosti. Od mojich dvoch hviezdičiek to zachránil len Lex Barker. A tak je to len tesne medzi. Tadialto cesta nevedie, páni Nemci. Porovnatelné s najlešími mitičovkami. Moje hodnotenie: 50% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Stejnou železniční trať s malým kaňonem i s lokomotivou jsme mohli vidět už v mayovce Old Surehand (1965). [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Mac Hallerovu farmu postavil Vladimir Tadej u řeky Cetině.  Nacházela se ale na břehu, ke kterému se nedalo dojet autem, a proto museli být materiály i tvůrci převezeni na nafukovacích člunech. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Indiány si zahráli obyvatelé Omiše, které vybíral asistent režie Slavko Andres. Ti potom přišli na na vybrané místo, kde byli líčeni. Jeden z nich ale tvrdohlavě odmítal, a tak se dal do hádky se zmiňovaným Savkem Andresem. Hádku vyřešil vedoucí produkce Stipe Gurdulić, který asistentovi režie vysvětlil, že se jedná o starostu Omiše, který se přišel podívat na slavnostní první klapku. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)

Reklama

Reklama