Reklama

Reklama

Stroj

  • Česko Umělá inteligence (více)
Trailer

Dva vědci vytvářejí umělou inteligenci pro britskou armádu. Děj se odehrává v budoucnosti na podzemní základně Spojeného království, pár týdnů předtím, než tchajwanské město Taipei připadne Číňanům. Britové potřebují vojáky, kteří mluví plynně čínským dialektem a současně nemilosrdné zabijáky. Ministerstvo obrany zaměstná vědce, kteří vyrábějí kybernetický implantát, umožňující vojákům s poškozeným mozkem znovu získat ztracené mozkové funkce. Jeden z nich tajně doufá, že vyvine technologii, která pomůže jeho nemocné dceři. Když vědkyně Ava předvede své poslední úspěchy v této oblasti, začnou oba vědci spolupracovat Překročí svůj cíl a vytvoří dokonalou umělou inteligenci uvědomující si sama sebe. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (113)

maddy 

všechny recenze uživatele

Britský low-budget mix prvoligového Blade Runnera a treťoligového Universal Soldier. Oceňujem ako dokázal režisér Caradog W. James doslovne čarovať s minimálnym rozpočtom a vytvoriť aj za málo peňazí celkom dosť sci-fi muziky. Machine sa síce odohráva takmer po celý čas v sklade a laboratóriu, ale dokáže na scénu priniesť vskutku zaujímavý vizuál. Skvele využíva tých pár CGI efektov (hlavne až desivo svietiaci oči robotov) a skľúčenú atmosféru dotvára aj vhodne zvolená syntetizátorová hudba akoby z 80. rokov. Prekvapivo sa aj na malom priestore darí vybudovať dojem dystopického sveta a nelichotivej pretechnizovanej budúcnosti. Problémom je samotný príbeh, ktorý si na tak malý film berie až príliš veľkú sústo. Ponúkne síce pár skutočne fungujúcich filozofických myšlienok v štýle Robocopa (hlavne veľmi dobrého tohtoročného remaku), ale problémom je, že s nimi v druhej polovici nijako nepracuje a mnoho z nich vyústi do pomerne fádneho konceptu. Druhá polovica tak ničím neprekvapí, načrtnuté motívy nijako hlbšie nerozpracováva a nesústredí sa ani na akciu, prípadný väčší spád. Film tak v závere výrazne negraduje a celé dianie zakončí pomerne fádne, čo je škoda. Nuda to síce nie je, ale na guilty pleasure sci-fi béčko to nie je dostatočne hlúpe, avšak stále veľmi ďaleko od prepracovanejšieho áčka. Vo výsledku síce sympaticky odvedená práca (vzhľadom k rozpočtu), ale zvládnutá len tak z polovice. CELKOVO: 2,5* ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nezávislý dystopický thriller z blízkej budúcnosti mieša romantiku s politikou a hrdo sa hlási k tradícii science-fiction, kde sú myšlienky dôležitejšie ako špeciálne efekty. Efektívne minimalistická prehliadka originálne sa dotýkajúca otázky, čo odlišuje človeka od stroja, stojí na atmosfére a podmanivej práci so zvukom a hudbou. Filmov na podobnú tému som už videl viac, tento patrí k tým ľahko nadpriemerným. Technické prevedenie je vcelku vierohodné, páľava morálnych a etických otázok je na prijateľnej úrovni. Ani príliš nebagatelizuje, ani príliš netlačí na pílu. Dej plynie v pomalšom tempe, triky sú na slušnej úrovni a aj herecké výkony sú prijateľné. Hoci film v podstate neprináša nič nové, patrí k tým lepším filmom z tohto žánru a stojí za to ho vidieť. ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[Febiofest 2014] Stroj vypadal velmi nadějně a filmů natočených ve stylu klasik ze zlaté éry SF je dnes jak šafránu, ale u slibně nakročenýho filmu selhalo to nejdůležitější: příběh. Ten nepřináší nic novýho, zajímavýho, provokativního apod. a je strašně čitelnej. Nezachrání to ani temná dystopická atmosféra. Skalní scifisti si nejspíš ve filmu to svoje najdou a shlédnutí litovat nebudou, i když libovolná epizoda Krajních mezí je lepší. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kradeš peníze určené na válku, abys mohl léčit mozek? Jasně, že ti pomůžu." Já tedy musím uznat, že Číslo 5 nikdy nevypadalo tak sexy jako jeho sestra Stroj. Prostě žádné pásy, lasery na rameni, ale taky žádné hlášky, tedy s čestnou výjimkou robotického úsměvu. To je zkrátka škoda, ale trošku mi to vynahradil padouch Thomson, o kterém jsem hned věděl, že by bylo vhodné ho rozmontovat. Asi jako každého šéfa s patentem na šmírování. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak nebylo to zrovna špatné, atmosféra byla slušná a stejně tak i filmařská stránka (i když je jasné, že je to nízkorozpočtové), takže klady tam vnímám a rozhodně mě bavil i ten příběh. Problém je v tom, že je moc očividný dopředu a zklamalo mě, že se nesnažil předvést víc, když na to viditelně měl potenciál. Zklamal mě i závěr a celou dějovou linku s nemocnou dcerou vnímám jako klišovitou a poměrně zbytečnou, co to do silného průměru tahala víc než ostatní mínusy. Na jedno zhlédnutí proč ne, ale rozhodně v tom není nic, proč bych to chtěl vidět znova a proč bych si to měl i třeba za 5 let pořád pamatovat. I ty tři hvězdy tomu dávám jen tak tak, protože jak mě to dlouhou dobu ještě víceméně bavilo, tak závěrečných 20 minut na mě mělo opačný efekt. Slabé 3* ()

Galerie (65)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Anglii ve městech Cardif, Essex a Wales. (Terva)

Reklama

Reklama