Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krutá macecha zakáže Popelce jít na královský ples. Naštěstí je tu hodná kmotřička víla, která svou kouzelnou hůlkou vyčaruje nejen nádherný kočár, ale také promění Popelčiny roztrhané šaty v překrásnou plesovou róbu. Na královském zámku je nejkrásnější tanečnicí ze všech a vzápětí se zamiluje do prince. Když na hodinách odbije půlnoc, musí Popelka rychle spěchat domů, protože kouzlo přestane účinkovat. Zůstane po ní jen jeden křišťálový střevíček... (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Ukázka z filmu 6

Recenze (181)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jako malé dítě jsem viděla celkem dvě klasické animované "disneyovské" pohádky: Sněhurku se sedmi trpaslíky a Popelku s myší partičkou. Obě mě naprosto okouzlily, neboť kreslené filmy jsem v té době bezvýhradně milovala (na rozdíl od filmů loutkových, které se mi naopak z duše protivily - s jedinou čestnou výjimkou tuzemského pětidílného seriálu "Ferda Mravenec" z roku 1960). Tím pádem jsem si oba výše zmíněné počiny postavila na ten nejvyšší možný piedestal, kam nedoplivne žádná žlučovitá znevažující poznámka - a celá léta jsem pečlivě oprašovala dávné vzpomínky, aby snad nebyly znečištěny zarputilou nepřejícností a přízemní zlovolností. Tím pádem jsem se neubránila docela výraznému zklamání, když jsem milou Popelku znovu spatřila na vlastní oči ... s trapným odstupem bratru pětačtyřiceti let. Nemůžu jí upřít hravost a vtip a určitou lehkonohost, nicméně její lavírování mezi vyrovnanou, pozitivně naladěnou a dokonce i zdravě sebevědomou (!) mladou dámou a poslušnou ušlápnutou chudinkou nepůsobí úplně věrohodně, neboť zdravě sebevědomá mladá dáma pohlíží na své despotické nevlastní příbuzenstvo s určitou umírněnou shovívaností, zatímco poslušná ušlápnutá chudinka se nechává bez sebemenšího odporu tyranizovat. Ani princ mě přehnaně neohromil, neboť jeho angažmá při hledání uprchnuvší vyhlídnuté nevěsty je značně diskutabilní. Zvířátka se neúnavně snaží zachraňovat všechno, co zachránit lze, nicméně jejich skopičiny jsou jen nadstavbou, která maličko odvádí pozornost od vlastního chudičkého příběhu. Zkrátka ... na rozdíl od přelomové Sněhurky z roku 1937, která ani v nejmenším nezestárla a v níž každá scéna i každá postava mají svůj význam, Popelku neúprosný čas proměnil v tuctovou rutinní vyprávěnku bez pořádné dramaturgie ... 3,5* ()

Pavlin 

všechny recenze uživatele

Myslím ,že je to dost nadhodnocený aminák.Kdybych mu měl dát pět hvězdiček tak tedy nevím jak bych hodnotil Lady a Tramp nebo třeba Sněhurku.Asi bych to musel vyšroubovat tak na osm až devět hvězd.Příběh nezajímavý,dialogy slabé a některé dějové linky i když jsou kouzelné narušují plynulost děje.Mám na mysli tu s myšičkama. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Má to pravdaže niekoľko skvelých scén a občas aj skvelý vizuál (i keď na Snehulienku či Sleeping Beauty sa to nechytá), Popoluška je až príliš infantilní (priveľký priestor pre zvieratá a najmä myší) a mal som dojem, že na rozdiel od Snehulienky sa Disneymu nedarí zakryť prílišnú jednoduchosť a priamočiarosť príbehu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech je to velice příjemná a milá pohádka, ještě z dob, kdy Disney dělalo pohádky co byly opravdu pohádky a rozhodně jsem u ní rád strávil čas, ale na druhou stranu musím přiznat, že mě to spíš nudilo. A to i vzhledem k té velmi příjemné stopáži. On je hlavně problém v tom, že je tu vše strašně roztahané a než to začne o něčem být, je už půlka filmu pomalu v háji. Chybí tomu něco pořádného, tohle je místy takové dost unylé a z toho důvodu nemůžu dát víc, jak průměrné hodnocení. I když mi to asi i sedlo víc jak prapůvodní Pinocchio... 3* ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Spolu s Knihou džunglí zřejmě nejhezčí film ze studia Walta Disneye. Kouzelné kulisy, roztomilé myšky, milá Popelka a klasický pohádkový příběh se šťastným koncem. Co více si přát ?! Zajímavost - snad jediný film, na který jsem za "totáče" nesehnal lístky z důvodu úplného vyprodání všech představení. I po více než 60 letech má tento film nejmenším divákům co nabídnout, a to určitě stojí za plné hodnocení. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (22)

  • Walt Disney nasadil na tvorbu piesní tím z Tin Pan Alley – Ala Hoffmana, Macka Davida a Jerryho Livingstona – ktorí mali zaručiť ich úspech. A to sa im podarilo s tromi: "A Dream Is a Wish Your Heart Makes", "Bibbidi-Bobbidi-Boo" a s "The Work Song". Okrem tejto trojice autorov pracovali na filme aj iní hudobníci ako Oliver Wallace, Paul Smith alebo Joseph Dubin. Film bol nominovaný na Oscara za najlepšiu pieseň a filmovú hudbu a všetky komponenty zvuku, čo boli na soundtracku, boli nominované na Cenu Akadémie. Predalo sa trištvrte milióna kópií a piesne sa udržali na prvom mieste v rebríčku po celý rok. (Fleur6)
  • O natočení Popolušky sa rozhodlo v roku 1948. Na konci druhej svetovej vojny však malo štúdio Walta Disneyho dlh štyri milióny dolárov a keby Popoluška nezarobila dostatočné množstvo peňazí, bol by to koniec pre Disneyho celovečerné filmy i iné animácie. Držalo sa nad hladinou len vďaka študijným filmom pre americkú vládu a juhoamerickým filmom, ktoré umocňovali Rooseveltovu politiku tvorby dobrých susedských vzťahov. (Fleur6)
  • Americký filmový institut vyhodnotil snímek v roce 2008 jako 8. nejlepší mezi animovanými filmy. (TheDude)

Související novinky

Popelka se dočká krvavého zpracování

Popelka se dočká krvavého zpracování

23.05.2023

Ikonický příběh o Popelce se v průběhu let dočkal mnoha verzí, přičemž mezi ty nejznámější v Česku patří samozřejmě Tři oříšky pro Popelku, animovaná Popelka z roku 1950, a pak možná moderní Popelka… (více)

Reklama

Reklama