Reklama

Reklama

101 dalmatinů

  • USA One Hundred and One Dalmatians (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ten den, kdy to všechno začalo, nebyl ničím výjimečný. Starý mládenec Roger skládal přeslazenou písničku a starý mládenec dalmatin stál u okna a pozoroval psí slečny. A nejen psí! Hledal si totiž nevěstu pro sebe i pro Rogera. Zanedlouho poté se Pongo seznámil s krásnou dalmatinkou Perditou a zamiloval se. Naštěstí se do Anity, majitelky psí krasavice, zamiloval i jeho pán. Brzy slavili svatbu a Pongo už nikdy nemusí opustit Perditu. Jak se dalo čekat, narodila se Perditě po čase krásná štěňátka, okolo kterých se točila celá rodina. Jejich vzájemné štěstí ale překazila Anitina spolužačka Cruella, která je posedlá touhou po kožichu z jemných kůžiček štěňátek dalmatinů. Přikáže svým přihlouplým nohsledům, aby unesli právě narozené flekaté drobečky Ponga a Perdity. Pongo povolává na pomoc ostatní psy... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (89)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Klasická animace má dodnes své kouzlo. U Disneyho sice poprvé v historii společnosti využili digitální kopírky Xerox, ale základem je pořád klasická ruční kresba. Přesto má film vlastní tvář a nevypadá jako desítky dalších animáků (což je klasický problém současné digitální tvorby). Rodinný film postupem času přestane věnovat pozornost lidským postavám a dá přednost zvířecím hrdinům. Pořád výrazně lepší než hraná verze z 90. let. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

101 dalmatinů – zřejmě nejoblíbenější animák mé o pět let mladší ségry a jelikož jsme spolu v dětství museli žít v jednom pokoji, několikrát jsem to i z nudy viděl. Hlavně když ta VHSka hrála o víkendech pořád dokola. Sice jsem si k tomu vypěstoval jistou averzi (přestože to až tak špatné nebylo – samotný příběh), ale teď po letech jsem to nedávno viděl zase v televizi a musím uznat, že děckám se tohle prostě líbí (líbilo), zvlášť když mají rádi psi – kteří jednu starou babu málem přivedou až k šílenství… ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Možná je trochu nešťastné, že jsem tuhle puntíkovanou klasiku poprvé viděla až v dospělosti ... se svou malou dcerkou (už si ani nevzpomínám, ve kterém z dávno zaniklých klasických kin mé rodné krajské metropole). Poněvadž 2 dospělí pejskové + 99 štěňátek (jakkoli roztomilých) ... to je přece jenom až moc velká přesila - na jednu zaláskovanou lidskou dvojici. A popravdě ... už tenkrát mě poněkud iritovala i bezbřehá, jen stěží pochopitelná naivita líbezné Anity - ve vztahu k bývalé spolužačce Cruelle. Nicméně DO POHÁDKY je úctyhodný počet 2 + 99 dalmatinů přesně to správné číslo. Krom toho: Psí telegraf prostě nemá chybu ... dokonce ani po všech těch letech, která mě poměrně nesmlouvavě odstřihla od přítmí starých dobrých biografů mého mládí. Takže ... po sečtení plusů a mínusů - přece jenom 4* ... pro všechny velké i malé dalmatiny, co jich na světě je. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Disneyovka určená vyslovene pre mladšie publikum. Zaujalo ma, že okrem klasických roztomilých a zábavných hovoriacich zvieratiek sa tu vyskytujú na detský film celkom drsné veci ako úhyn šteniatka pri pôrode (i keď sa ho napokon podarí zachrániť) a téma sťahovania z kože. A to ani nespomínam, že sa tu vo veľkom fajčí a pije alkohol. Animácia ma moc nenadchla a to isté môžem povedať aj o príbehu a jeho spracovaní, ale film určite neurazí. Akurát z Disneyho dielne vyšli podstatne podarenejšie kusy. 6+/10 ()

Pertinacia 

všechny recenze uživatele

Tahle stará disneyovka je hodně dětská; charaktery i zápletka jsou mnohem jednodušší než u těch novodobých (Mulan, Tangled, Frozen), o pixarovkách nemluvě. Vynahrazuje to ale pěknou animací, roztomilými štěňátky, vtipným kocourem, svižně ubíhajícím dějem a krátkou stopáží (takže člověk se nestačí začít nudit) a je ve své naivitě (každá komplikace se okamžitě báječně vyřeší) a retro nádechu (premiéra v lednu 1961!) nesmírně (rozto)milá. Čekala jsem od ní nenáročnou, ale ne hloupou zábavu na studený zimní večer, a přesně toho se mi také dostalo. Děti si mohou přidat pátou hvězdičku. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (19)

  • Společně s Petrem Panem (2003) jde o jediný kreslený film z produkce Walta Disneyho, ve kterém jsou oba rodiče a v průběhu děje nezemřou. (Larrysbride)
  • Psi ve filmu nejsou ve skutečnosti bílí – byla použita velmi světle šedá barva. Bílá by byla příliš jasná na plátně a v zasněžených scénách by nefungovala dobře. (freelex)
  • Priezvisko Cruelly De Vil je literárnou narážkou na Draculu Brama Stokera, ktorý si v knihe prenajíma vilu v Londýne (meste, v ktorom postava Cruelly žije) pod falošným menom Gróf de Ville. (matthew.17)

Související novinky

Návrat Cruelly je potvrzen

Návrat Cruelly je potvrzen

14.08.2021

Na přelomu letošního května a června vstoupil do kin hraný spin-off 101 dalmatinů s názvem Cruella a prakticky už pár dnů po premiéře se začalo mluvit o přípravách pokračování. Studio Disney mělo v… (více)

Prequel 101 dalmatinů našel záporačku?

Prequel 101 dalmatinů našel záporačku?

10.03.2019

Disney už nějakou dobu chystá hraný prequel Cruella k pohádce 101 dalmatinů, jenž se bude odehrávat v 70. letech v Londýně a bude se soustředit na zrod psy-nenávidějící Cruelly de Vil, kterou ve… (více)

Režisér Já, Tonya a remake 101 dalmatinů?

Režisér Já, Tonya a remake 101 dalmatinů?

05.12.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya, Do posledního dechu) podle všeho jedná o režii hrané verze klasické disneyovské pohádky 101 dalmatinů. Snímek zatím nese neoficiálně název Cruella, a to především… (více)

Reklama

Reklama