Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (544)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Výprava velrybářská émerická potopila se, protože oni jeli na velryby a ne na mrože... Klišé, klišé a zase klišé. Doufal jsem v hutnej survival, ale už trailery mě zrovna neuchvátili, takže proč hrotit kino, když tu máme opět požehnanou zimní sezonu dvd screenerů. Nakonec to dopadlo plus mínus jak jsem čekal, ne úplně zle, ale ani nijak světoborně. Hutnej survival se nekoná. Půlhodinovej rozjezd takřka o ničem, postavy nezajímavý do jedný. Neschopnej kapitán bez respektu a jedna pomstychtivá špatně udělaná cgi velryba, která není prakticky vůbec na scéně. Ovšem co jí chybí do provedení to tvůrci dohnali dokonalou AI. Fakt nekecám! Ok já neříkám, že velryba nemůže bejt natolik chytrá, aby se nemohla chtít pomstít, ale určitě nebude přeživší ze ztroskotaný lodi honit přes půlku oceánu, aby je sejmula po 40 dnech na moři a pak se ještě jednou vrátila za dalších 30 dnů a proplula okolo v jakémsi testu důvěry, jestli ji sejmou nebo ne. To fakt nesežeru. Jinak to není natočené úplně zle, ale Howard už dokázal rozhodně spunktovat i lepší kousky. Tohle je čistý průměr víc ani náhodou.55% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V roku 2014 bolo Ronovy Howardovi pri udeľovaní Oscarov neuveriteľným spôsobom ukrivdené. Jeho snímok "Rivali", ktorý priam ukameňoval diváka do fotelky, prehral súboj s "12 krát obohranou pesničkou" o otroctve, až človek z rozčarovania "začal fandiť" rasistom. Ja osobne som to znášal naozaj "ťažko" a tak som plný očakávania s nadšením dúfal, že nový svetlo sveta spatriaci snímok "In The Heart of The Sea" vytrie zrak všetkým dementom s prívlastkom odborníka. No a rezultát? O sklamaní síce nemôže byť ani reči, ale od nadšenia napriek peknému vizuálu či dostatku "akčných scén" taktiež neskáčem. Človek zrejme očakával priveľa, no tri hviezdy by boli zrejme taktiež krivdou. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Klasické dobrodružné filmy jsou v současné době poměrně nedostupné, takže jsem vděčný za každý takový kousek. Škoda je, že tohle svůj silný námět nedokáže podat dostatečně syrově, trochu klouže po povrchu a i přes několik nepříjemných scén pořád vypadá příliš učesaně. Z podobných námětů stačí vzpomenout třeba Master and Commander, který dokáže dokonale pracovat s atmosférou i tam, kde Aubrey a Maturin hrají Mozarta, natož když se hádají o povinnostech a slibech. Tady naopak když má dojít k názorovým střetům dvou osobností, zejména kapitána Pollarda a prvního důstojníka Chace, tak to nikdy nepůsobí tak, jak by mělo. Nebo ve scénách na člunech, kde bych čekal doslova "zažrání" (ehm) do situace, nevyzní to s patřičnou silou. Např. v Donaldsonově verzi Bounty podobné scény na člunu poručíka Blighe jsou ohromně silné (třeba dělení chyceného tereje). Je třeba zmínit, že na nedostatku syrovosti se podílí i poměrně průměrné technické zpracování, scény bouře v již zmíněném 12 let starém Master and Commander dokázal Weir podat, tak, že jsem měl pocit, jako bych na HMS Surprise přímo stál. A když už jsem u té kritiky, tak v závěru (a vlastně v rámující dějové linii) si film realitu poněkud poupravil, alespoň pokud mohu soudit podle wikipedie. Teď to vypadá, že nenechávám nit suchou (zkrátka to moře), ale na druhou stranu vůbec nelituji, že jsem film viděl, byly to dvě příjemně strávené hodiny při správně chlapském dobrodružství, jakých už moc není. Já ty 4* dám, ale je to opravdu hodně mezi. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavá ukázka té doby a profese lovců velryb (vorvaňů). Určitě nelituju, že jsem tento příběh lodi Essex a její posádky viděl, nicméně musím říct, že mě nijak zvlášť nedostal. Hodnotil bych to průměrně, některé momenty jsou lepší, jiný pasáže zase slabší. Vztah kapitána a prvního důstojníka mohl být podle mě vykreslen lépe, vadila mi také digitální stránka filmu, kdy akční scény občas nepůsobily moc dobře. 60% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zamrzí, že uvozující "vyprávějící" linie nabízí nepoměrně zajímavější postavy (a ostatně i herce) než "vyprávěná" linie, kde se promenádují jednorozměrné charaktery. A zatímco Hemsworth tu svou utáhne alespoň díky charismatu, tak Walker ani to ne. Zamrzí pak dvojnásob, že to je mnohdy tak okatě digitální. V málokterém snímku tolik bije do očí, jak herci stáli ve studiu před zeleným plátnem a všechny ty vzdouvající se vlny a mořská havěť jsou k nim doklíčované. I toto se dá udělat tak, že to nepoznáte, ale to není tento případ. Umocněno je to ještě i tím, že herci jsou až na výjimky v těchto scénách zabíráni v bezprostředních detailech "na tělo a ksicht", což působí přinejmenším nezvykle. Naštěstí těch scén zase není tolik a jakmile se to odehrává v klasických interiérech a na lokacích, tak to rázem funguje o poznání lépe. A proč jsou ty dvě výtky uvozené slovem „zamrzí“? Protože jinak jde o poctivý klasický (pravda, možná až moc) chlapácký námořně dobrodružný snímek o přežití jak ze staré školy. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Hned dva z přeživších sepsali o strastiplné pouti paměti – 1. důstojník Owen Chase (Narrative of the Most Extraordinary and Distressing Shipwreck of the Whale-Ship Essex) a plavčík Thomas Nickerson (The Loss of the Ship "Essex" Sunk by a Whale and the Ordeal of the Crew in Open Boats). Zatímco Chaseovy vzpomínky byly vydány ještě v r. 1821, Nickerson své dílo napsal až s velkým časovým odstupem v r. 1876. Kvůli krizi vydavatele nebyl Nickersonův záznam vydán a rukopis byl málem ztracen – objeven byl až r. 1960. (rhiannon)
  • Z filmu byly vypuštěny Galapágy a jejich plenění – Essex zde zastavila kvůli opravám a doplnění zásob. Na ostrovech Espaňola (tehdy Hood Island) a Floreana (Charles Island) námořníci posbírali údajně celkem 360 místních velkých želv (želv sloních). Želvy ponechali na palubě jako živé konzervy a po potopení lodi jich vzali několik do každého člunu. Na ostrově Floreana kormidelník Chappel v žertu založil oheň – na vrcholu sezóny sucha za chvíli hořel celý povrch ostrova. Tento požár zřejmě vyhladil zbytek populace zdejších želv i další organismy. (rhiannon)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama