Reklama

Reklama

Sama nocí tmou

  • USA A Girl Walks Home Alone at Night (více)
Trailer 2

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (176)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Zajímavý černobílý pamflet o adolescentní upírce která jezdí na skejtu, saje krev šovinistům, a shodou náhod v ní vzplane láska pro perského Jamese Deana. Ta scéna, kdy se do sebe při písni 'Death' od White Lies navzájem zamilují, je audiovizuálně omamná jak íránský koření, highlight filmu, takže bude nemalou chvíli trvat, než ji vyženu z hlavy. Zbytek je solidní artová kombinace neo-westernu, orientálního horroru, a romantickýho melodramatu; nic víc či míň...... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jarmuschova fantazie se nezapře, ať už se jedná o dlouhé záběry nebo bezdialogové části. Škoda, že poslední půlhodinka se už docela vleče a ubírá celkovou rozjetou energii filmu. Ale je to dobrej snímek, kterýmu hodně prospěla černobílá barva a výborně dokreslil skvělej soundtrack. U jedné asi pětiminutové pasáže se mě téměř zastavil dech, krásné záběry skloubené s výbornou hudbou. Film je občas i dost vtipný a hlavní představitelka upírky je nádherné ženské sympatické stvoření. Jako debut výborná práce a těším se na další počin. ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Pod krásnou čierno-bielou polevou sa nachádza nahodilý mišmaš filmových atrakcií, ktorý mi bráni brať vážne prepojenia Amirpourovej s menami (a tvorbou) Jarmuscha, Lyncha, Leoneho, etc. Autorka vkladá do filmu na oko všetko možné, okrem toho najzásadnejšieho, čo robí filmy spomenutých mentorov tak zásadnými - pevného, nosného a rozpracovaného motívu, ktorý celé dianie udrží po kope a dáva nám pocítiť niečo viac, než len (vskutku prvoplánové) uhranutie krásnymi obrazmi, postupne upadajúce do podoby obyčajnej vizuálnej mláky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Existenciální drama, alegorie, příběh života, přežívání a smrti. Krásná černobílá kamera společně s hudbou vytváří místy až hypnotickou podívanou. Upír je zde svědomím, smrtí, co trestá, ale přitom pochybuje. Arash se protlouká životem a stará se o otce, který je závislý na drogách. Když mu do klína spadnou peníze i s drogami, pustí se do kšeftování, ale cítí, že by měl dělat něco jiného. Mezitím do jeho života vstoupí dívka, co umí v lidech číst jak v knize, Nemá srdeční tep a toulá se nocí zdánlivě jen tak. Její setkávání s postavami jsou jakési malé střípky nekonečného příběhu. Na setkání s ní jistě chlapec na skateboardu jen tak nezapomene. A klidně bych se obešel i bez upířích zubů, ale nakonec, proč ne... Mám pocit, že pro lepší porozumění a docení by to chtělo ještě další projekci. Film zdaleka ne pro každého. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že tento film je trošku nezaslúžene podhodnotený, ale nechcem o tom moc polemizovať, lebo názory ľudí môžu byť rôzne. Tohto roku je to už druhý čiernobiely film, ktorý som videl, no kým ten prvý ("Set The Fire To The Stars") bol pre mňa veľkým sklamaním, tento bol ten pravý opak. Veľmi dobre rozpracovaná atmosféra a veľmi dobre využitie faktu, že film je čiernobiely. Cítime nočné chvíle a jemne sa ten strach aj vkráda. Hlavná hrdinka je skvelá a veľmi tajomná. A nikdy neviete čo bude chcieť spraviť. Osobne len neviem prečo je film charakterizovaný ako horor, keďže tu nie je veľmi veľa hororových elementov a väčšinou je to skôr romantický thriller. Záver je absolútne fantastický a patrí medzi moje najobľúbenejšie momenty filmu vôbec. Mrzí ma to nízke hodnotenie, no myslím si, že zväčša za to môže fakt, že film je kategorizovaný ako horor. Inak šlo o veľmi dobrý filmový počin. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z producentů filmu je i Elijah Wood, který je velký hororový fanda a jím založená produkční společnost SpectreVision se zaměřuje na umělečtěji pojaté filmy s hororovými motivy. (Rob Roy)
  • Ve filmu hrají herci, kteří se v Íránu narodili, nebo tam mají předky. (M.B)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Jim Carrey kanibalem

Jim Carrey kanibalem

20.03.2015

Jméno Ana Lily Amirpour vám asi nic neříká, už brzy by se to ale mohlo změnit. Mladá režisérka, která loni debutovala upírským hororem Sama nocí tmou, patří mezi nejsledovanější nové tváře. A její… (více)

Reklama

Reklama