Reklama

Reklama

Křížová cesta

(festivalový název)
  • Německo Kreuzweg (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Čtrnáctiletá Maria je dospívající dívka s odpovídajícími zájmy a tužbami. Na „správnou" cestu se ji však snaží nasměrovat jak kněz z katolického spolku, tak její matka, která fundamentálnost své víry chápe jako nezbytnost i přednost. Maria je svazována hned z několika směrů, její mladší bratr navíc trpí zjevně nevratným postižením a rozrušená dívka mezi řečí zmiňuje, že chce pro jeho záchranu podat oběť. Musí hřích opravdu znamenat zatracení? Zajistí varování před hříchem Boží přízeň? A jsou všechny události opravdu tak nevyhnutelné, jak se zdá? V náladě filmu lze cítit vliv Ulricha Seidla či Michaela Hanekeho, jinak jde ale o osobitý a zejména dokonale promyšlený tvar. Snímek s mimořádnou citlivostí balancuje mezi ráznou, skrze humor prosvítající kritikou netolerancí prostoupené víry a chápavým pohledem na vnitřní boj hrdinky. Zatímco její matka vidí jedinou cestu, divák může navzdory strohému stylu snímku zahlédnout odboček mnoho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (119)

HrudkaJ 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by mohla vypadat tzv. civilní interpretace Ježíšova ukřižování. Dokonale provedené, vynikající výkony, skvěle dramaticky vystavěné. Až se tomu nechce věřit a kromě několika detailů (čekal bych, že taková rodina své děti do "světa" vůbec pouštět nebude a nechá je někde na církevních školách - zde jakoby se jim spíše vyhýbali) velký filmový zážitek. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Jsem tolerantní ke každé víře, bibli jsem četl několikrát. Přesto byl tento film pro mne hodně těžké sousto, které jsem už od první scény nemohl rozžvýkat. S těžkým tématem souvisí i zpracování, statické scény, odosobněné herecké výkony, zima, prázdno. Nezbývá mi než konstatovat, že tento film mohu jen tolerovat, ale neoblíbím si ho, i když některá slova ve mne zůstanou. ()

Rust_Francis 

všechny recenze uživatele

No...vyjadřovat se k víře tady za prvé nemá smysl a za druhé hodnotíme film a ten je bezesporu velice silný. Vzbudil ve mě nejrůznější emoce - od hněvu a odporu až po soucit a snad i trochu obdivu, ovšem neřekl bych zrovna v pozitivním slova smyslu. Statická kamera a výborných 14 scén se postará o zvláštní, tichou a emotivně se pod kůži zarývající atmosféru. Slušná depka. Předem varuji všechny nevěřící i věřící, tenhle film dokáže člověku pohnout žlučí. Ono ve své podstatě je to stejně jedno, buď je člověk dobrej nebo kretén. ()

trpk1 

všechny recenze uživatele

Jednoducho dokonalé podanie sveta náboženskej, v tomto prípade katolíckej, fanatickosti a jeho vplyvu na deti vychovávané v takomto prostredí. Statické zábery len umocňujú celkový dojem z tohto filmu. Osobne som mal ale problém uveriť hercom, ktorí hrali doktorov, ale aj napriek tomu pozrieť si tento film je zážitok a pripomenutie, že náboženský fanatizmus je ešte stále medzi nami. ()

Jurcekk 

všechny recenze uživatele

Som za pár dní videl tri filmy "spirituálne"... Ida,Kalvaria,toto. A tento ide najviac pod kožu. Nebyť zaveru v nemocnici... Som na to alergický. Sa mi to zdá nereálne. Ale inak fakt dosť dobré... ()

Snakefinger 

všechny recenze uživatele

Tohle se fakt těžko hodně těžko hodnotí. Vymývání mozků náboženskými fanatiky.... postupuje pomalu, statické obrazy k tomu napomáhají až dojde k fatálnímu závěru. Já bych řekl, totální depka. ()

Jeez 

všechny recenze uživatele

Nejsem moc na filmy řešící náboženské otázky. Nejspíš proto, že jsem je sám vyřešil. Tento film mne ale zaujal. Prvně už těmi jednosekvenčními pasážemi, ve kterých se vše odehrává. Určitě nebylo jednoduché zvládnout je na první dobrou. Přidejte k tomu kombinaci herců a neherců v jednotlivých pasážích a je jasno, že práce bylo dost. O to více je ocenitelné, jak to všechno do sebe pasuje, zapadá. Postavy jsou hluboké, mají svojí úlohu a vývoj. Dokonalá ukázka ortodoxního náboženského přístupu ve výchově a jakou sklizeň to plodí. Příklad kvalitně zpracovaného dramatu o tom, jak se to rozhodně dělat nemá. Matka té nebohé dívenky je baba na zabití, ale jak známe Murphyho zákony... ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Hluboký a nepříjemný film a vymytých hlavách. Je mi špatně, že se ještě něco takového na světě děje. Film, který není až tak filmem, ale spíše poselství a odraz křesťanství. ()

futuregm 

všechny recenze uživatele

Tento německý snímek od samého začátku připomíná rakouskou filmovou školu, konkrétně Michaela Hanekeho, především díky statické kameře a absenci hudby. Obyčejný divák tento film bude vnímat jako útok na ultrakonzervativní "heretiky" uvnitř římskokatolické církve, konkrétně na Kněžské bratrstvo svaté Pia X. (zde je přejmenováno na Kněžské bratrstvo svatého Pavla). Nicméně dle mého mínění se tento film věnuje něčemu daleko hlubšímu, než je náboženský fanatismus, a to víře a maximálně možnému lidskému sebeobětování. Stejný motiv se objevuje také ve filmu od Larse von Triera- Breaking the Waves. Tady je ale hlavní protagonistka Maria v porovnání s Bess mnohem více inteligentní a uvědomělejší. Nekoná tak ze zoufalství, ale naprosto promyšleně se chce svou obětí přiblížit Ježíši Kristu a obětovat svůj život za uzdravení svého autistického bratra. Závěrečné "vyléčení" Mariina bratra po její smrti jistě naštve diváky - militantní ateisty, kteří ve snímku hledali pouze prvoplánovitý útok na církev a naopak závěr potěší ty diváky, kteří film vnímali také v jeho nábožensko-mystické rovině. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Pokud bydlíte v Nuslích poblíž mostu, raději si Kreuzweg nepouštějte, dostanete chuť skočit si bungee jumping ovšem bez lana. Totální deprese. ()

bambiz 

všechny recenze uživatele

Skvělý scénář, kamera (jak hodně se dá nasnímat, aniž by se kamera během záběru pohnula) a herecké výkony! Pro mě nejlepší z filmů, které jsem letos ve Varech viděla. ()

mirasul 

všechny recenze uživatele

Minimalistický a (proto) naprosto strhující obraz sebejisté a zaslepené výchovy. Fascinují mě perfektně propracované scény, a jejich geniální provázanost s jednotlivými zastaveními. Zároveň jsou scény nesmírně překvapivé. Bylo by chybou odbýt poselství pohoršováním se nad sektářstvím. 1) Bez ohledu na víru či nevíru, podobný přístup rodičů ke svým dětem je dnes až k neuvěření častý. >Nemáte právo mluvit mi do výchovy; Já vím nejlépe, co je pro moje díte nejlepší<. 2) Lidé kteří do dětí hustí katechismus a učí je nazpaměť odříkávat floskule ve skutečnosti nečekají, že by to ty děti mohly také samy prožívat. Jsou to pro ně často taková hloupoučká zviřátka. 3) Postižený autismem je nejspíš otec, jinak tomu nerozumím. ()

RyuzakiSE 

všechny recenze uživatele

Krutý a pravdivý to příběh. Taktéž docela silný. Nejsem zvyklá na takové propracování bez hudby a plno keců v jedné na mě strašně dlouhé scéně, proto jsem se povětšinu filmu nudila. Ale i tak... jedna část ve filmu (nebudu psát jaká, abyste nepřišli o překvapení) mě zasáhla. Na Křížovou cestu už bych se ale znova nepodívala. Dávám 3*. ()

lukrecinkus 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne čistý zásah do čierneho. Nacistická plnokrvná Madona (F. Weisz), ktorú by som najradšej nakopal do jej boľavých hákových krížov už po prvom stretnutí na vŕšku, dostane na konci, čo si zaslúži. Ak mal Ježiš takéto detstvo, je skutočne zázrak, že sa dožil 33-jky. No a keď svätá matka pochopí pri výbere truhly, čo to tam za debilinu vypotila, jej oslobodzujúci plač vo mne neviem prečo okamžite asociuje strateného Redforda na člnku ako kričí F++K All is lost. Kladenie Ježiša do hrobu? Nádherná Cater(Pillar)rzia. ()

josh.ko 

všechny recenze uživatele

Chvalabohu za toho doktora, ktory tam bol najviac racionalne uvazujuca postava... Inak vcelku fajn filmik, o tom, ako dokaze bezbrannu dusu nemilosrdne zdevastovat "laska" tych najviac posvatnych. Nie je to Victoria, ale stale uberdurchschnitt. ()

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama