Reklama

Reklama

Hologram pro krále

  • Velká Británie A Hologram for the King (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Když je americký obchodník (Tom Hanks) vyslán do Saúdské Arábie, aby zde, jak doufá, uskutečnil nejlepší obchod svého života, naráží zde na značné kulturní rozdíly. Navzdory počátečnímu překvapení místními zvyky a neprůhlednou byrokracií se mu nakonec s pomocí upovídaného taxikáře (Alexander Black) a krásné saudské doktorky (Sarita Choudhury) začíná dařit v neznámém světě orientovat. (Falcon)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (105)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Příjemné mírně komediální drama z velmi neotřelého prostředí, které zprvu působí dost roztříštěně, což ale osobně považuju za klad. Tykwerův rukopis je v tom cítit velice a divák tak úplně netuší, co čekat v další minutě. A je fajn vidět něco pozitivního z prostředí blízkého východu, které je zobrazováno jindy okem amerického filmu velmi jednostranně. Je to i místy hodně vtipné, muslimský taxikář a jeho (ne)smysl pro humor neměl chybu. Velmi podhodnocený film. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Nudný, klišoidní a nechutně korektní sluníčkový pohled na wtf absurdity jistého absurdního živočišného druhu, člověk z toho má smrdutou pachuť v ústech a frustrace, když vidí všechnu tu bídu světa, jak amerického, který si ve jménu zisku podřízl bez mrknutí oka větev pod zadkem a ted už jenom marně šlape vodu, tak i toho arabského, kde se staví okázalé metrpole v poušti ničeho bez lidí a bez života, který je navíc nechutně zdegradován všemožnými tabu a příkazy, vynucující si otrlost pokrytců a lhářů. Do toho ještě čínani, kteří jsou nejrychlejší, nejlepší a nejlevnější. Prostě dost sraček na to, aby to v člověku vyvolalo vztek nebo depresi. Navrch jako červivá třešnička na shnilém dortu ta wtf romance, kde máte věřit, jak si ta zafáčovaná obřezaná bréca užívá sexu. Uf. Ne, Tome, jestli jsi snad chtěl ukázat jak je to všechno (přes ty drobné lidské bolístky) skvělé a jak jsme všichni stejní a happy a kamarádi, tak ne. Ne. To se ti fakt nepovedlo a dost jsi mě vyprudil, to ti říkám. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Velmi populární u diváků i kritiků se stal už jako mladý komik. Tom Hanks má tu výhodu, že se o něm nikdy nemluvilo jako o tom, jenž čeká na comeback. Dva Oscary, čtyři Zlaté glóby, nespočet komerčních trháků. Také tady si drží svůj standard, znovu si po svém poradil s rolí obyčejného chlapíka, který ovšem zažívá nevšední situace. Tentokrát v exotické Saudské Arábii. A to je prvním kamenem úrazu. Atraktivní prostředí za kamerou stojící Tom Tykwer dokonale zašlapává na písku. Sic se na to poměrně dobře kouká, ve výsledku tady ale máme obyčejné melodrama, kterak jeden vyčerpaný a osamělý obchodník překonává hořkou krizi středního věku a zase se tak nějak najde. Škoda, že Tykwer pracuje s tématem střetu kultur jen okrajově, případně ho využívá ke komickým situacím („Ty jsi tomu chlápkovi řekl, že pracuješ pro CIA?“). Škoda, že než se náš hrdina konečně představí králi s novým telekomunikačním systémem, uběhne hodně vody, ve které se roztočí několik linií, ale žádná pořádně. Ve finále tu tak máme poměrně dietní myšlenky a Hankse, který zhmotnil další (na první pohled) zajímavou postavu. Víc toho ale není. U pokaždé ambiciózního Tykwera je to o to smutnější. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Film lehce o ničem. Hanks dělá co může, ale moc toho dělat nemůže. Nejzajímavější je vyobrazení střetu kultur a prostředí. Vyobrazení vedra v Saudské Arábii je fajn, ale ono to na film moc nestačí. Je zde snaha to ozvlášnit uchlastanými Dány, ale ani to moc nefunguje. Film pro nedělní odpoledne. Do kina ani omylem. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(24/2018) / Tak ten Tykwer bol cítiť v každom momente. Atmosferický, ľudský príbeh so správne nadávkovanou porciou humoru a drámy s perfektným Hanksom. Podmorská scéna vrchol filmu. Toto je presne ten typ filmu, ktorý sa raz, dva krát za rok zjaví a prekvapí. Aktuálnych 61% je podľa mňa zúfalo málo, akokeby už nestačil len poctivý a originálny námet bez twistov a šialených záverov. (9/10) ()

Galerie (82)

Zajímavosti (5)

  • Produkce byla odstartována finanční sbírkou v rámci projektu Kickstarter. (Terva)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohrával v Saudskej Arábii, tak prevažná časť natáčania sa odohrávala v Maroku a Egypte. Filmári však pracovali aj v spomínanej Saudskej Arábii (konkrétne v Rijáde), v nemeckej metropole Berlín či americkom Bostone. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama