Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Královský písař Janek (Matouš Ruml) a princezna Amálka (Monika Timková) myslí hlavně na různé legrácky a vylomeniny. Na hradě se chystá slavnost a vše se zdá zalité sluncem. Právě v tu chvíli se ale objeví temný mrak v podobě tří bohatých návštěvníků v čele s urozeným panem Dietrichem (M. Kramár). Podivná krádež jejich truhlice plné drahých kamenů, ze které je obviněn Janek, uvede události do pohybu. Janek, aby si zachránil život, musí zmizet. Amálka, jejíž ruku si nárokuje Dietrich jako náhradu za ukradený poklad, ho brzy následuje. Společně musí najít pravého viníka loupeže, jejíž kořeny sahají hluboko do minulosti, odhalit záhadu tajemného znamení na Dietrichově paži a napravit jednu dávnou křivdu. Přitom oba zjišťují, že jsou si čím dál tím bližší a láska na sebe nenechá dlouho čekat. Jenomže pronásledovatelé jsou jim v patách… (Česká televize)

(více)

Recenze (356)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hodně sympatická pohádka, která se mimo jiné liší tím, že šerm v ní, vypadá více méně jako.. šerm (což rozhodně není pravidlo). A krom něj se tu furtén někam skáče nebo leze, prchá, či provádí jiné pokoniny a přitom to nevypadá nijak zvlášť blbě (no dobře, trochu přivřít bulvy asi potřeba je), navíc se podvedlo jak obsazení (titulní písař, zavilý űberpadouch), tak řemeslo a to fakt není na tv produkci málo. Krleš & howgh & vesmírná vydra s chapadly navždy. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Zkrátka a dobře (co dobře, vlastně špatně): vcelku originální zápletku zabíjí veskrze ubohý scénář. Nemůžu si pomoct, ale moderní jazyk a akce v tomhle rozsahu prostě do pohádky nepatří. Nesváteční guláš hoden pouštění snad jen v neděli na vytrávení (otrávení?) po svátečním poledním... guláši. 40% ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

S přivřenýma očima tři hvězdičky. A ty především jen za nádhernou výpravu a nádherné středověké interiéry vyzdobené mnoha dobovými kovářskými pracemi. Dialogy, jak už to v té naší současné novodobě pomatené době bývá pravidlem, jsou bohužel opět přihlouple teenagerovské, děj přehnaně akčně potřeštěný, střechy a střevíčky princezny přehnaně kluzké. Středověk a mluva současného náctiletce jdou dohromady jako Mercedes a žebrák. Když už "slavní tvůrci" scénářů dnešních pohádek pouští do světa v průběhu roku takové příšerné pohádkové slátaniny, alespoň pro Štědrý den by mohli své "vrcholné" tvorby zanechat. O štědrém dnu si mnozí nechtějí nechat kazit dobrou náladu pane Merknere a Janáku. Ale abych nebyl příliš zaujatý, Princezna a písař je opravdu trochu lepší, než bylo v minulém roce 2013 těch Dvanáct měsíčků. Proč myslíte, že pohádka "Tři oříšky pro Popelku" byla a stále je tak velmi oblíbená? PROTOŽE JE VĚROHODNÁ! nejen obsahově, ale také dialogy. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Pohádku jsem v tradičním čase neměla možnost zhlédnout, ale po přečtení vesměs negativních reakcí jsem využila archiv ČT a nestačila jsem se divit, jak pěkný příběh se přede mnou odehrává. Ano, během prvních minut jsem se snažila představit si, že princeznu hraje spíše jedna z představitelek jejích dvorních dam (bylo by docela zajímavé sledovat dvojici známou jako sourozenci Saša a Lexa v roli zamilovaného páru), Nárožného pitvoření jsem nemusela nikdy, ale slečna Timková je ve výsledku celkem zdatným doplňkem skvělému Matouši Rumlovi ("Vašku, vždyť nemám ani meč, není ti to trapný?"), Kramár je solidní slizoun, Bartoška sympatický král, moc se mi líbilo šermování, a tak si prostě myslím, že jsme tu dlouho tak pěknou štědrovečerní pohádku neměli. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Toho roku ju ČT nasadila ako návnadu č.1. Návnada č.2 Kdyby byly ryby mala už upútavku tak hroznú, že som zatiaľ nenašiel odvahu. Nečakane z tohto mini rozprávkového súboja vyšla slovenská rozprávka Na vlásku, hoci ani tá nie je bez chýb. Úplne najviac ma na nových rozprávkach serie ten televízny look, fakt neviem, čo za kamery používajú ale občas má človek pocit, že sleduje telenovelu. Rozprávka Na vlásku práve v tomto smere zabodovala. Princezná i pisár spočiatku i bavia, čo má na starosti P. Nárožný. Bartoška je fajn, ale veľa priestoru nedostal. Veľkým prekvapením bol pre mňa M. Kramár v zápornej roli Dietricha. Bez neho neviem, neviem... Niektoré akčné scény sa snažia pôsobiť akčnejšie než v skutočnosti sú a poniektoré pripomenú Pirátov z karibiku. Dialógy to je väčšinou bieda, to je však problém väčšiny dnešných našich filmov a nielen rozprávok. Princezná herecky neoslnila, M. Ruml ako tak. Celkovo slabý, ale pozerateľný priemer. 50%. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (10)

  • Hercům se v scénách v řece dolívala teplá voda. (M.B)
  • K záběrům hradu při scénách v okolí posloužil německý hrad Marksburg u města Braubach v Porýní. Královský hrad byl uměle dotvořen v grafickém studiu České televize. (Jozka7)
  • Během natáčení byly využity kulisy ze seriálu Borgia (od r. 2011). (M.B)

Reklama

Reklama