Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední část jedinečné filmové trilogie režiséra Godfreyho Reggia je završením filmových úvah o vztahu přírody a civilizace. Pro názvy jednotlivých filmů použil Reggio výrazy z jazyka arizonských Indiánů kmene Hopi: Koyaanisqatsi vyjadřovalo „život vyvedený z rovnováhy“, Powaqqatsi pak „život na úkor někoho jiného“. Naqoyqatsi znamená „život jako vzájemné zabíjení“, „válku jako způsob života“ či v přeneseném smyslu „civilizační násilí“. Režisér se tentokrát zaměřil na moc moderních technologií a na jejich vliv na lidstvo. V metaforickém smyslu technologické výdobytky začínají pohlcovat své stvořitele a uvrhávají lidstvo do válečných konfliktů… Na rozdíl od dvou předešlých snímků (a středometrážního dokumentu Anima Mundi) zvolil Reggio odlišné výtvarné pojetí: valnou většinu použitého materiálu tvoří archivní snímky. Prakticky každý záběr přitom prošel výraznou proměnou s pomocí počítačové animace, zoomu, kolorováni, prací s negativem, zmnožováním či dělením obrazu atd. Reggio se opět opírá o fenomenální hudbu newyorského minimalistického skladatele Philipa Glasse. Hudební doprovod tentokrát obsahuje sólové party, jejichž interpretem je světoznámý cellista Yo-Yo Ma. Některé záběry pocházejí i z českých archivů; pamětníci jistě ihned rozpoznají masové výjevy ze strahovských spartakiád. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Úplne si uvedomujem význam slova Naqoyqatsi (civilizované násilie, vojna ako sposob života, život zabíjajúci všetko ostatné) aj to, že Glassova hudba viac kedykoľvek inokedy je práve tu na mieste. Ale značne mi komplikovala divácky zážitok, hlavne ku konci. Naštastie táto spartakiáda negativity (inak finálny dieľ ani nemožno nazvať) skončila v tú najvhodnejšiu chvíľu. Každopádne sila. 70% ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Obrazová, na slova němá smršť, podpořená parádní smyčcovou hudbou. K nejlepším částem patří jednoznačně reklamní část. Pro všechny, kteří si ujíždí na audiovizuálních kompilacích vřele doporučuji. Viděno v kině, rozměr plátna tomuto vážně dodá sílu. UPRAVENO: Opakovaná projekce po mnoha letech mě celkem nemile překvapila. Žel, nemůžu zastínit obrovské zklamání. Genialita předchozích dvou dílů zůstala úplně stranou, třetí díl je otiskem jakési digitální fascinace a nadužívaná manipulace s obrazem se míjí s účinkem. Co zůstává na skvělé úrovni je hudební stránka. Naštěstí alespoň ta. ()

Reklama

ella 

všechny recenze uživatele

Koyaanisqatsi: Největším dojmem z tohoto filmu, který ve mě zůstal po prvním shlédnutí bylo mé velmi časté kontrolování hodinek, jestli už se blíží konec. Proto předem říkám, že jsem ho zprvu nepochopila. Napodruhé mi ale představil neuvěřitelné (a hlavně neinscenované) vize režiséra. Pohled na opuštěný dům s vymlácenými okny byl záběrem hororu, který bych já označila písmenem A. Hudba, ač je sugestivní a k filmu se neuvěřitelně hodí, ve mě vyvolávala pocity hnusu, chaosu a beznaděje. I tak jí ale tleskám, protože hudba pro mě dostává smysl, až když ve mě nějaký dojem vyvolá a především zanechá. Pro teď sice k tomuto filmu říkám a nikdy víc ale sama tuším, že ve správnou chvíli na správném místě se na něj zase ( i když nemůžu říct s chutí) podívám. ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

O ničem. Nicéméně to je celkem hezký spořič ... ______ POZNAMKA ______ Naqoyqatsi. Kdo, kurva, vymýšlel to jméno? "Co to je?" faktor je sice fajn http://www.youtube.com/watch?v=3r5Ynz-a7Io#t=1m40 , ale hledat to jméno 3 minuty na gogolu? Asi si to pak líp zapamatuju, či co .. hehe, to určitě. ______ DELSI VERZE ______ Jako v případě IMPAIRED, se kterým souhlasím. Doom byla kurevská pařba! ______ Dejte lidem trochu kulešova * a hned začnou mlít o poselství (či jak jinak fajnově se informaci dneska říká). Obrázky fajn (prostříhané a hýbajícící se dokonce, panejo ... škoda že ne 3D to bych tomu asi MUSEL dát 5*) Ale myšlenka tam není - lidé si ji pletou s vlastní představivostí. ... * http://www.youtube.com/watch?v=2FoYrmNICYc#t=5m30 , http://en.wikipedia.org/wiki/Kuleshov_Effect ______ U propagandy snídám když zapnu rádio a tak mi dokumenty nemají co říct. Nic nového. Aspoň že v tomto nikdo nemluvil, jak tomu v dokumentech bývá. ______ Lidi sou rádi chytrý, ale pletou si vzdělávání s blitím informací. Naprostým blitím informací. Náhodných údajů z nejzašší paměti. Zbytkových informací. Informací nikdy nevydýchaných - leda trávou (ale i ty bývají více srovnané). Trávou. Díky trávě se paměť narušuje. Díky! ______ Lidi sou rádi chytrý, ale pletou si vzdělávání s blitím informací. Naprostým blitím informací. Nepotřebných údajů z neotročtější paměti. Hodinou Literatury. Tak jako mě dech nutí k životu dokumenty mě nutí k snížení volume. Díky Naqoyqatsi jsem nemusel. Díky! ______ Obvyklý dokument (naděje, že uvidím rozumný 5* dokument ve mě dosud nezmizela) ... co dodat? ______ BOREC NA KONEC ______ Jeden se diví, jak mohl Hitler vyhrát válku. Stačilo pár dokumentů o židech a troška fajnové hudby k tomu. (EDIT: Jo a Hitler u toho mluvil. Zmiňuji kvůli odlišení dokumentů, protože už tu jsou i dokumenty pro neslyšící či ty co neumí číst - Naqoyqatsi. I když Naqoyqatsi beze zvuku by asi moc co říct němělo, žejo?) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Godfrey Reggio zřejmě opustil formát dokumentární eseje a natočil obrazovou sci-fi symfonii. Podíl počítačové animace na obrazu je obrovský a také většina dokumentárního (povětšinou archivního) materiálu prošla evidentními digitálními úpravami. Pro mne další ze smutných důkazů toho, že moderní technologie často filmu neslouží, ale naprosto ho ovládnou. Nebýt výborné hudby Philipa Glasse, zhroutilo by se to jak dům z karet. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (3)

  • V mnoha pasážích filmu byl obraz roztažen z původního poměru stran 4:3 do 16:9, což u některých diváků vyvolalo negativní ohlasy. Podle jednoho z producentů však šlo o umělecký záměr. (L_O_U_S)
  • Význam slova "Naqoyqatsi", které pochází z jazyka kmene Hopi, by se dal přeložit jako "nazvájem se pozabíjet". (Rugero)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno