Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Martrix 

všechny recenze uživatele

I sebelepší film spolehlivě zabije patos. A tady to byla vražda v přímém přenosu. Je to velká škoda, protože jde o zajímavou exkurzi do časů, kdy Anglie, Španělsko, Francie, Portugalsko a pozdeji i Rusko drancovali svět a rozpínali se všude, kam byli schopni doplout. I když si to nejspíš Nizozemci trošku přifoukli, vypadá to že byli jedni z mála, kdo to na moři Anglánům nandal. Postava Michiela de Ruytera je nejspíš pro většinu nonholanďanů neznámá a je to škoda. Kdo má rád historické filmy, nebo námořní bitvy, příjde si na své a pokud přežije těch cca 30 min. patosování, nejspíš uznale pokývne hlavou, že i Nizozemci měli svou "vodní Žižku". Je to natočeno zručně, herci hodně dobrý, v rámci možností jsou události líčeny přehledně, i když tendenčně... . Ty dvě hoďky utečou opravdu rychle. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo zoufale patetického závěru,pěti hvězdičkám by film neušel.Snímek má 130 minut a v žádném případě to nebyl čas promarněný,tak epické a krásně natočené bitvy řadových lodí jsem ještě neviděl.Holanďani předvedli nádherný kus filmařiny,když zrovna neprobíhala strhující akce,zuřivě se intrikovalo,pravdou ovšem je,že rodinné záležitosti film lehce brzdily.Historii si tvůrci sem tam poohýbali k obrazu svému,ale ve srovnání s takovým Pearl Harborem je to diamant proti exkrementu.Opravdu výborný,epický a krásný film.Tleskám. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi milé filmové překvapení. Tvůrci si nehráli na Hollywood a to bylo moc dobře. Sympatický Frank Lammers, na kterého jsem kulila oči, neboť kdyby mu zastřihli vlasy, byl to řidič ČSAD, kterého potkávám každé ráno.Jinak výborně uchopený námět o admirálu Michielu de Ruyterovi, který se před mocenskou vrchností ani v bouřlivých časech na hraně občanské války neohnul, byl vynikající, takřka geniální stratég, kterým Britům pěkně zatopil pod lodním kotlem a též báječný manžel i otec. Holanďané mohou být plným právem na tohoto muže hrdi. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

JSI NAŠE JEDINÁ NADĚJE, MICHIELI. NEDOVOL JIM, ABY SI Z NÁS UDĚLALI SVOJE PROVINCIE... /// Soukromej život de Ruytera, vnitřní politický boje v zemi v období „Zlatýho věku“ a námořní bitvy, na který padla většina z osmi mega éček. Vyzbrojenej čtyřma replikama lodí, hafem CGI, statečným rykem námořníků, vo parádu se staraj lítajících koule (železný), třísky (dřevěný)… bohužel je to postupně taková akční monotónnost. Nazval bych to zábavnou přednáškou z taktiky, kterou podbarvuje výraznej soundtrack, vlajou vohořelý zástavy a na povrch vyplouvá halda vlastenectví… Nejedná o akční nářez, ale o historický drama, který bitvy oživujou. Příběh je z historickýho hlediska plnej nepřesností a výmyslů, který (naštěstí) sloužej jen dramatizaci hrdinství i tragédií hrdiny. Baví mě to, i když jsem si na Franka Lammerse musel zvyknout. Z pocty brilantnímu vůdci, stratégovi a námořnímu admirálu de Ruyterovi tak nevznikl historickej epos, ale dobrodružnej film, ve kterým hledejte spíš zábavu než informace. Kéž by aspoň takhle dopadl Jáklův Jan Žižka Psanec (2016). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Holanďan (bludnej není bejt třeba). 2.) Chci oslnit znalostma z historie a taktiky. 3.) Thx za titule „eviljack“ /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mazec!!! Přiznávám, znám spíše anglické kapitány a admirály a o Ruyterovi jsem nikdá neslyšel...Ba co víc, neslyšel jsem ani o tom, že byl o něm natočen tento film. Naštěstí shodou náhod jsem se o něm dozvěděl a i když to není mé velmi oblíbené období admirála Nelsona (cca o 100 let dále), zíral jsem na film s pusou dokořán. Něco takového jsem už dlouho neviděl a to na filmy koukám zhusta a rád. Nizozemci asi rozbili nejedno prasátko a natočili dechberoucí historický film, jehož polovina se odehrává na souši a polovina na mořích. Z námořních bitev všech těch fregat vám půjde hlava kolem. Díky vymoženostem počítačových animací nám tu tvůrci předvedli učiněná kouzla, hlavně u panoramatických záběrů na taktické formace a bitvy samotné. Těch je ve filmu opravdu hodně a divák na vlastní oči uvidí co udělala dělová kule vypálená z dvaceti metrů, která prolétla trupem mezi nepřátelskou osádku... Doba Ruytera byla dobou válek s Anglií, kdy Angličané blokovaly obchodní trasy Nizozemců. Anglického krále Karla I. Stuarta si perfektně a s gustem střihl Charles Dance a bylo příjemné, že Angličané hovořili anglicky zatímco Nizozemci svým hrdelním jazykem :-). Malou ale opravdu malou výtku bych měl k těm zásahům na lodích kdy každý zásah následoval chuchvalec jakýchsi snad papírových ,,pilin''. Samozřejmě kule rvaly vše co jim přišlo do cesty a tak vzduchem létaly celé kusy zábradlí, prken, trupu atd... Nikde jsem neviděl užití kartáčových střel atd... Ale jak říkám, to už je vážně jen detail a nijak nehodlám snižovat na hodnocení. Víte k tomuto filmu říkám, že je skutečně důstojnou poctou. Poctou admirálovi. Ve srovnání s tímto náš nedávno dávaný TV film o Karlu IV. králi a císaři vypadá jak hodně chudý příbuzný. Jistě rozpočty asi byly jiné, ale co chybělo našim zainvestovat více, když je to výročí 700 let? Tady vše sedělo dokonalo. Interiéry, exteriéry, kostýmy... nejeden záběr by mohl být obrazem holandského mistra. Zejména lidé sledující z pláží bitvu loďstev na obzoru... Dokonalé - geniální hudbu Trevora Morrise nevyjímaje! Za poslední skladbu The End of Age bych dal Oskara jen za hudbu! Tleskám! Nutno vidět! 5 vlajkových signálů ! * * * * * ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Ve filmu použita replika ruské fregaty Shtandart, postavené v roce 1703 pro baltskou flotu. Ruské lodě byly v té době stavěné především podle holandských vzorů, jejich mělký ponor se hodil pro Černé a Baltské moře a v Holandsku se car Petr I. učil lodnímu stavitelství. Tuto loď jsme mohli vidět také v ruském historickém dobrodružném filmu Sluha jeho veličenstva. (flanker.27)
  • 3 dni po premiére bol film ocenený cenou Gouden film, udeľovanou Holandským filmovým festivalom a Holandským filmovým fondom. Cena sa udeľuje filmu, ktorý videlo v kinách v Holandsku viac ako 100 000 divákov. (beso74)
  • Michiel Adriaenszoon de Ruyter je považovaný za jedného z najväčších admirálov histórie a je nedotknuteľnou ikonou holandského vojenského námorníctva. Okrem toho je aj národným hrdinom a je po ňom pomenovaných až sedem holandských vojnových lodí. (MikaelSVK)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama