Reklama

Reklama

Picassova dobrodružství

  • Švédsko Picassos äventyr (více)

Obsahy(1)

Ztřeštěná švédská komedie v "montypythonovském" duchu je fantasmagorickou biografií jednoho ze symbolů dvacátého století, malíře Pabla Picassa. Formou neuctivé parodie si utahuje jak z klišé životopisných filmů, tak z mýtů svázaných s Picassem. Současně v nebývalé míře kupí prvoplánové i rafinované odkazy na děje, osoby i umělecké dění doby a světa, jehož byl malíř ikonickým ztělesněním. (Toclawer)

(více)

Recenze (26)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Chujovina na n-tou, která po celou stopáž osciluje od geniálních scének až po ty úrovní nehodné i troškovin. Takže mnohdy se opravdu je čemu smát, ale hned následující dění vám většinou ten úsměv rychle přimrazí na rty svou nebetyčnou trapností. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne ujetej film, kterej se sice misty rozpada na jednotlivy scenky, ale tak nak to vubec nevadi. Daleko vic vadi, ze mu v druhy puli misty dochazi dech. Jinak jak uz tu zminujou ostatni, uroven vtipu je fakt nevyvazena, od paradnich scenek a hlasek, az po zalezitosti, kdy jsem si rikal, jesli to mel bejt vubec vtip. Taky se povedlo herecky obsazeni, hlavne teda Ekman v roli Picassa byl desnej sympatak. No a co se tyce toho "montypythonskeho duchu", v prvni puli mi nejaky vtipky tuhle partu fakt pripominaly, ale to je tak vsechno, film je totiz zbytecne dlouhej. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Co mě na Picassových dobrodružstvích asi dostalo víc než humor je vlastní koncept filmu. Natočit biografii skutečné osoby coby parodii je hodně originální nápad. A hlavně Picasso, byť velký mělec pro mě není jednoznačně obdivhuhodná postava. Jeho vřelé sympatie ke Stalinovu, či jeho zbožštění ještě za života nepatří mezi kladně vyložitelné stránky jeho života. A zde je s některými z těchto skutečností vtipně žonglováno, ale tak nějak v dobrém. Přirovnání k Monty Pythonům mi moc nesedí, řekl bych že si to tento film ani MP nezaslouží. Picassova dobrodružství jdou jiným směrem. Herecké výkony jsou špičkové, zejména špnalělské dialogy švédkých herců. Sice jsem se netrhal smíchy, ale pár sekvencí určitě za to stojí. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Mysleli jste si, že znáte podrobně životopis mistra Pabla Picassa? Velký omyl :o) ! Tato povedená švédská komedie v lehce montypythonovském duchu vás přesvědčí, že je toho spoustu, co vám doposud zůstávalo utajeno :o) Vtipné, chytré ( víc než by se na první pohled mohlo zdát. ) Těch skrytých odkazů na propojení dějin a postav snímek přibalil hojně! Svěží dílko s vynikajícím Göstou Ekmanem jako Pablem Picassem, * navíc přihazuji za mou oblíbenkyni krásnou Lenu Olin. Silné 4* bez rozpaků..... ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Naprosté absurdní šílenství... film je ve španělštině, francouzštině, angličtině, němčině, ruštině a švédštině a české titulky se objevují jen zřídka. Rozhodně nelituji. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Slib na obalu, že se jedná o komedii "v montypythonovském duchu" sice nelhal, naprostá anarchie je přítomna, jen genialita britské skupiny se nedostavila. Občas probleskne vtípek hodný přirovnávaných (dramatické proměny měst Paříž, Londýn, New York :), kvůli jednomu ale aby člověk vytrpěl dalších 20 minut nudy i trapnosti. Nulové tempo a přepísklá stopáž kazí dojem, protože jistým kouzlem film oplýva a Gösta "Picasso" Ekman je natolik sympatický, že si udrží pozornost. Jen to chtělo zásah střihače... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že jsem před chvilkou dokoukal snad největší a nejbizarnější autorskou filmovou ujetinu, jakou jsem kdy spatřil. Tedy, filmy s Göstou Ekmanem a z dílny dvojice Danielsson–Alfredson mají k případné normálnosti daleko snad pokaždé, ale Picassova dobrodružství jakoby zašla ještě mnohem dále za tu laťku, kterou jsem od nich znal dosud. Totální avantgarda výtvarní, herecká i dějová, uff! Svérázná parodie na životopisné a historické filmy, ve které se každou chvíli mluví úplně jiným jazykem, skoro v každé scéně na vás čeká plno absurdití, šílenost, gagů, kostýmů, neotřelých atrakcí či karikatur slavných osobností. Zároveň nechybí linie rozehrávající trefnou satiru na svět (nejen kontroverzního) umění... ve filmu, který sám využívá a kombinuje prvky vznešeného i trapného a nebojí se třeba ani zkombinovat operu s primitivní reklamou na sirky. Spočátku jsem chvíli nevěděl, kde mi hlava stojí, když přede mnou tvůrci divokým tempem rozehrály rovněž divoký humor a kde jsem musel uprostřed gejzírů neotřelých nápadů, které mě tu často fascinovaly, okouzlovaly nebo rozesmívaly, překousnout i pár lehce výstředních trapností... ale nakonec si tuhle jízdu, na jejíž náladu jsem se poměrně brzy zvládl naladit, hodně užil. Jedinou scénou, která mírně sráží moje hodnocení, je ono avantgardní představení kdesi uprostřed filmu, které mě jaksi ničím nezaujalo a byť asi trefně dokumentuje podobný typ umění po vypuknutí světové války, jaksi jsem zde nespozoroval další smysl nebo přínos navíc, když už tahle část trvala tak dlouze. Průlet víc než půlstoletím společenské a kulturní historie, včetně občasného přetavení stylu dobového umění do poetiky filmu (např. pasáž s černobílou groteskou), zůstává však na tomhle neobyčejném dílku určitě aspektem, který oceňuji velice a naštěstí v tomto směru určitě není nouze ani o hravé a nápadité vyprávění rozsáhlého příběhu. Určitě originální zážitek, ačkoliv na plné hodnocení se z mé strany nechytá. [80%] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jedine, co viem o Pisakovi, pardon Pikasovi je to, ze to bol pofrancuzsteny Spaniel a otec kubizmu. Kubizmus je u mna zas dalsi - izmus , tych je 160. Ani neviem, co to za - izmus   :  20 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně jsem se bavil a dost jsem se zasmál, když jsem sledoval tuto bláznivou komedii s parodickým sklonem ztřeštěných scének. Autorům není zřejmě nic svaté, ani sám Pablo Picasso, a snaží se utahovat si ze všeho. Což je dobře. Jsou zde sice místa, kdy humor sklouzává dolů, ale toho dobrého je zastoupeno ve větší míře. Hraje si s místy, se slovy, s intonací, s obrazy i s jednotlivými postavami. Valí se vpřed, občas se zdrží na jednom místě, aby v malých kruzích a ve vibracích spirály vyzdvihlo hlas, či gesto a pohyb. Je to svěží a má radost ze života. Výtvarné umění je velice těžko uchopitelné. Občas jen náhoda dokáže přinášet obdiv davů. Někdy jen umanutá manýra jednotlivce a jeho osobní příklad přináší zástup nadšených fanoušků. Ale prostá masa je od těžko uchopitelných uměleckých cílů oproštěna, pohrdá snahou o vyšší umění a nepokrytě dává přednost kýči a bezduchosti, které jsou všudypřítomné. Hlavní postavou je samozřejmě slavný španělský umělec Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, neboli Picasso (Gösta Ekman), který chodí jen v šortkách a miluje všechny mladé ženy, které se kolem jeho bytí mihnou. Tvoří, aby žil. Žije, aby miloval. Další důležitou postavou je Picassův otec Don Jose (Hans Alfredson), věrný druh při cestě za slávou, uznáním a bohatstvím. Z dalších postav: Picassova hrdá matka Dona Maria (Margaretha Krook), laskavý vítr v Picassových vlasech Dolores (Lena Olin), excentrická spisovatelka a první Picassova fanynka Gertrude Stein (Bernard Cribbins), Gertrudina provokativní společnice Alice B. Toklas (Wilfrid Brambell), malující celník s velkou fantazií Henri Rousseau (Lennart Nyman), provokující básník Apollinaire (Per Oscarsson), servírka s ledovou rukou Mimi (Elisabeth Söderström), neodbytná, dychtivá a bohatá Ingrid Svensson-Guggenheim (Birgitta Andersson), ruská baletka Olga (Lisbeth Zachrisson), či finská zpěvačka jedné jídelní písně Sirkka (Lena Nyman). A tak film ubíhá příjemně vpřed s úsměvem na rtu, s rošťáckou elegancí a s radostným nadhledem. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Míra vaší pobavenosti bude záviset na dvou věcech – jednak na vašem poměru k absurdnímu humoru, jednak na tom, kolik kulturních odkazů rozluštíte a jestli jejich luštění považujete za zábavu nebo za snobárnu. A ještě něco: Kdepak Monty Pythoni! Pokud se vám poetika filmu líbila, doporučuji googlit jméno Jan Moštěk – ta podoba s jeho texty o malířích je neuvěřitelná. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o nějakou převratnou komedii, ale kvalita se nezapře ani po 30 letech. Je pravda, že některé vtípky jsou slabší, ale jsou scény, které vše vynahradí. Například schovávání před němci v ateliéru a hlavně vyšetření u pana dochtora. Loučení s rodinou a následný odjezd je taky pecka. Hodina dvacet by bohatě stačila, ale protože více komedií ze Švédska jsem neviděl, jsem za Pabla rád. 65 procent. P.S. Ve filmu se mluví snad 15 jazyky ! ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jako houpačka, některé scény a zápletky jsou tak špičkové, že se chechtáte, až se za břicho popadáte, jiné jsou zase tak slabé, že nestačíte kroutit hlavou. Přesto příjemný filmek. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Srovnávání s Monty Pythony je zavádějící, protože Pythoni "jen" dělali legraci a tím něco říkají o světě kolem, kdežto tvůrci tohoto filmu se rozhodli říci něco o světě tím, že budou dělat legraci. A to není úplně ono. Některé věci spíše zamrzí, např. ničení Ďagilevova baletu prděním, ale jinak je film kouzelný se značnou dávkou nostalgie. Potěší odjezd vlaku, americká prohibice umění a u závěrečné lékařské prohlídky nejspíše popadáte smíchy. Alespoň doufám, nic vtipnějšího ve filmu není, ale vyplatí se počkat. ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Představte si, že životopisný film o Picassovi natočili Monty Pythoni v té nejlepší formě. Už z toho je vidět, že se nebude jednat o fakty nabitý dokument (o realitu ve filmu skoro nezavadíme), ale o úžasně originální postmoderní komedii - vrcholně absurdní a hlavně pekelně vtipnou! Pokud víte, že Picasso nevynalezl parní kulmu ani nebyl slavným kosmonautem, pak jsou jeho Dobrodružství pravým filmem pro vás. ()

Iriroro 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá komedie. Gösta Ekman hraje excelentně. Bohužel je u nás tento film velmi málo známý. A to je velká škoda. Skloubit historická fakta s tak úžasnou dávkou humoru a nadhledu, tomu říkám majstrštyk. ()

journeyman 

všechny recenze uživatele

Spousta nezapomenutelně vtipných scén a pokroucených pravd z umělcova života a celé jeho doby. Aspoň teda v první půlce, pak se to trochu rozblemcá a poleví. Ale stejně je to strašná řachanda a nejen milovníci všech možných druhů umění, ale i jazykovědci se budou oblizovat, protože přelety z jedné řeči do druhé, jejich vzájemný komolení a novotvarování, to jsou asi ty nejzábavnější ingredience Picassových dobrodružství. Mám rád tenhle film a moc. "Hal vítr!" ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Slušne uletená paródia na osobnost "otca moderného umenia". Bežnému divákovi možno až nezmyselné a "trápne gagy" nič nepovedia. Ale vtipné výstrelky i odkazy na mnohé osobnosti z Montmartru a udalosti z prezentovaného obdobia sú hlavnou hereckou postavou Gostom Ekmanom skvele parodované:-) Znalci danej problematiky určite ocenia každý detail i humorné podanie:-) 75% ()

Reklama

Reklama