Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (198)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Hru jsem nehrála, takže nemám jak porovnat, ale jakožto neználek si myslím, že se stále jedná o velmi originální seriál se skvělými hereckými výkony. Samozřejmě, že Pedro Pascal je láska a neskutečně moc se mi v roli Joela líbí, i když jsem si místy říkala, že mě štve, jak všechno musí řešit hned násilím, ale v době apokalypsy, kdo ví, jak bychom se chovali my, že? Bella v roli Ellie velmi překvapila, patřila jsem k těm, kdo k jejímu obsazení byl trochu skeptický, ale nakonec proti jejímu výkonu nemůžu říct ani slovo. Byly tam epizody, které mě nudili víc, ale bylo to krásně vyvážené těmi povedenějšími. ()

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Silných 9,5/10! - I přesto, že jsem hru nehrál. S čistým štítem jsem si seriál zamiloval a nadmíru užil. Precizní, výborně sepsaný příběh a tvůrcům se klaním kam to dotáhli. Herci tu jsou úžasní a je radost je sledovat v jejich rolích, chemie obou dvou hlavních hrdinů je úžasná, kdy se seznamují a budují si k sobě ten vztah, muž bez citů a emocí, který si sám už něco zažil a oprsklá holka vychovaná apokalypsou, to je dvojka, která nejde do sebe, ale ono opak je pravdou. Herci jak říkám předvedli kus práce. Bella Ramsey si svou roli užívala a prociťovala ji a Pedro Pascal je můj božan už odpradávna a role Joela je peak jeho kariéry zatím. Dále seriál vás dokáže dojímat a štavit emoce - Především bych tu mluvil o 5 epizodě, kde vás to tak dojme jak se ty postavy zachovaly. Nebo už jenom ten úvod seriálu, kde máte chuť brečet a zároveň, za pár okamžiků, seriál nastaví směr kam se seriál vydává a v 3 epizodě už plně sympatizujete s tím světem a postavami a jste zažraný a chcete od toho víc a víc. Nad produkční stránky opravdový masterpiece. S prostředím si vyhráli, které na vás krásně dýchá postapo atmosférou. Pozadí a kulisy. Také seriál si opravdu vyhrál s enormním napětím, který k těmto post-apo věcem patří a do toho skvěle nasnímaná akce, ale zde už opravdu cítíte, že by jste to radši hráli, než sledovali. Když příjde 6. ep. Miluju na ní snad téměř vše. Od emocí, kdy se Joel setkává s Tommym, přes upevňování vztahu s Ellie nebo dramatické završení. 8 ep byla chvilkový oddych a pak už přecházíme do finále. Ono celkově to završení, i přesto, že se seběhlo dost rychle, pořád jsem se od toho nedokázal odtrhnout a stále to hltal. KURDE už si chci zahrát tu hru na počítači, na kterou tak dychtivě vyčkávám. Chtěl bych ještě promluvit k HBO Max u, kterých cením, že nejsou jako Netflix a sypou nám ty epizody jednou týdně a má to čas člověk zpracovat a má radost na to čekání na novou ep a taky i to, že je seriál tak kvalitní možná zapříčinilo i to, že se na seriálu podíleli i tvůrci hry. Měl bych, ale k onu seriálu jednu výhradu. Seriál někdy až mnohdy spěchal, a cesta přes celou ameriku působila jako procházka růžovým sadem, a více nebezpečí a nástrach by také bodlo. ()

Reklama

NiWi 

všechny recenze uživatele

Decentně zpracovaný seriál sázející na atmosféru a nesourodou ústřední dvojici hledající k sobě cestu. Po vizuální stránce správně ponuré a špinavé v rámci lidských kolonií, naopak přírodní scenérie poskytují ideální až téměř melancholický kontrast. Tvůrci však sázejí primárně na postavy. Některým jsou věnované skoro celé epizody, což je fajn pro budování morálně chátrajícího světa. Vztah Joela a Ellie je fajn, herci spolu mají chemii i když je potřeba si chvíli zvykat. Ostatní postavy jsou výrazné a zapamatovatelné, ale některým vedlejším je věnován prostor na úkor ústřední dvojice, což se projeví hlavně v posledních dvou epizodách. Neubráním se pocitu, že se jejich vzájemný vztah mohl budovat o něco víc. Většina jejich konverzací se točí kolem budoucích plánů dvojice nebo světové situace, a osobních a emočních výměn je pomálu, i když ty zásadní z her jsou zachovány. Castingově nemám problém, Pedro Pascal je skvělý a na Bellu Ramsey si člověk chvíli zvyká, ale nakonec si k ní najde sympatie. Zřejmě v rámci rozpočtových rozhodnutí jsou opuštěná lidská města až zbytečně moc opuštěná, konfrontací s nakaženými je pomálu, a ty s jinými lidmi nejsou tak zajímavé (pátý díl budiž v tomto světlou výjimkou). Celkově i kvůli tomu nepůsobí svět zpustošený parazitickou houbou tak nebezpečně, a pro běžného diváka neobsahuje ani tolik zapamatovatelných momentů. Ve výsledku se tak jedná o lehce nadprůměrný postapokalyptický seriál, který docela rychle uteče, ale mohl být zpracovaný lépe, a stejně tak mohli tvůrci lépe rozvrhnout čas věnovaný určitým postavám. ()

VášaVF 

všechny recenze uživatele

Sice jsem hru nikdy nehrál, ale i tak jsem čekal (asi díky marketingu) pořádný nářez a kvalitní hororový seriál. První dva díly se mému očekávání mírně blížily a vypadalo to, že z toho možná něco bude. Pak přišel zlom třetím dílem, kdy místo zombie hororu přišel LGBT horor a další následující díly jen nuda a nuda. Jediný horor, který to byl, spočíval v utrpení vydržet takovou blbost celou první sérii. Seriál nepřinesl nic nového a boj mezi komunitami o poslední zásoby a nesmyslné chování hlavních hrdinů, hledání léku a další zoufalství jsme již viděli v seriálu The Walking Dead. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria má skoro 9 hodín, ale scény s príšerami zaberajú, čo ja viem... 2O minút? Paradoxne to nielenže nevadí, ale naopak skôr vadia scény s nimi, pretože sú na jedno brdo, ich vizuálne stvárnenie by strašne chcelo pripomínať Guillerma del Tora, ale bez jeho šialenej a nepredvídateľnej fantázie a proste sú to klasické nudné akčno-trikové sekvencie, kedy sa sila oblúd drasticky mení podľa toho, či práve stoja proti zápornej vedľajšej postave, alebo proti hlavnej hrdinke/hrdinovi. Podobné scény z Resident Evilov ma bavili viac, tu už to bol ozaj vývar desaťkrát vylúhovaného čaju. Čo sa vizuálu týka, občas sa tvorcom nejakým zázrakom podarí prísť s omračujúcim post-apokalyptickým záberom, ale nedajte sa oklamať: to všetko sú max. desiatky sekúnd. Inak sa dej odohráva v hnusných interiéroch skromne zariadených miestností, v ktorých dakto, aby sa nepovedalo, rozhodil pár stoviek kancelárskych papierov po zemi, do rohu postavil vitrínku a následne do nej hodil kameň a voilá, máme na svete post-apokalyptickú výpravu. Okrem toho mi svet pod nadvládou mutantov pripadal až príliš zaľudnený a v rámci možností civilizovaný. Ono je fajn, že sa tvorcovia venujú skôr postavám, ich minulosti a vzťahom, než obludám a akcii, ale čo z toho, keď postavy sú strašne šablónovité a neukrývajú v sebe absolútne žiadne prekvapenie? Všetko ide vo vopred dlho dopredu odhadnuteľných koľajach. Rozmýšľam, či tu bolo niečo, čo ma aspoň mierne (v dobrom) zaskočilo... Asi nie. Nechýba samozrejme povinná výplňová pasáž, ktorá je umiestnená do minulosti jednej z postáv tesne po tom, čo sa v súčasnosti odohrá  (zdanlivo) neriešiteľný problém. Takže hodinu sledujeme flashback, ktorý je fajn, ale to je asi tak všetko a následne sa opäť vrátime do súčasnosti, aby bol neriešiteľný problém podrazácky vyriešený behom pár okamihov. Pedro Pascal a Bella Ramsey sú zdatný, relatívne funkčný pár a občas to medzi nimi vtipne iskrí, ale malo toho byť viac. Šialené je, že napokon je najkvalitnejšou epizódou mrazivý, veľmi smutný a hlboko ľudský homosexuálny diel poukazujúci na to, že vo svete plnom ľudského zla, malosti, xenofóbie a hlúposti, sa stále nájde zopár normálne a civilizovane uvažujúcich jedincov, ktorí radšej zomrú, než by sa z nich mali stať primitívi. Seriál mohol obsahovať niekoľko mimoriadne silných, intenzívnych, mrazivých a nezabudnuteľných scén a áno, skutočne k ním má solídne našliapnuté, ale nakoniec to nie je ono. Tvorcovia sa zjavne upokojovali vetou „ale veď takto to stačí“. Nuž... mne nie. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • V epizóde Kansas City nahradí Pittsburgh, ako je vidieť v hre. Craig Mazin zistil, že lokácie produkcie v Kanade lepšie kopírujú Kansas City a mal pocit, že Pittsburgh nie je pre príbeh dostatočne dôležitý, aby ospravedlnil náročnosť jeho výroby. Spolutvorca hry Neil Druckmann to považoval za povrchnú zmenu, keďže postavy sú dôležitejšie ako miesto. Spolu s Mazinom sa domnievali, že dodatočná vzdialenosť od Kansas City ospravedlňuje dejové úseky a vývoj postáv. (molcan2)
  • Joel (Pedro Pascal) hovorí, že kabeláž na Billovom plote (Nick Offerman) už nemá veľa času a že môže Billovi zohnať hliníkové cievky, ktoré by vydržali oveľa dlhšie. To nie sú len vedomosti preživších; vedel by to z práce v stavebníctve pred tým, ako ho zasiahla huba. (molcan2)

Reklama

Reklama