Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 1
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (198)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pre lepšie pochopenie je potrebné uviesť, že som dôchodca, ktorý žiadnu hru spomínaného typu nikdy nehral. Preto som seriál sledoval, bez poznania predlohy. Nepozeral som ho cielene, ale preto, že sa propagačnej kampani nedalo vyhnúť a zaujímalo ma, aký typ seriálov sledujú mladí ľudia. Seriálom nie som sklamaný, ale ani spokojný. Nedávna pandémia pridala do našich slovníkov pojem koronavírus, tento seriál náš rozhľad obohatil o slovo cordyceps. Keď seriál posudzujem s vypnutou kritickosťou, tak až na tie dva problematické diely môžem byť ako-tak spokojný. Ale ak zapojím okrem zraku a sluchu aj rozum, výsledok je horší. Prekážala mi časová i obsahová diskontinuita. Mám predstavu, že pri pandémii spôsobenej cordycepsom sa technologická i životná úroveň ľudstva prepadne o pár storočí nazad. Pokiaľ niekto verí, že je možné udržať energetické zdroje, potraviny a ostatné potreby (napr. penicilín!) aj 20 rokov po globálnej nákaze, tak sa s jeho optimizmom nestotožňujem. Možno som meniace sa časové roviny celkom nepochopil, ale tvorcovia by nemali s divákom hrať hru na schovávačku. Z poslednej epizódy som usúdil, že bude nasledovať druhá séria a dúfam, že mi prinesie viac zážitkov, než práve ukončená. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé nadšení dosahovalo vrcholu ve třetí epizodě. Do té doby jsme dostali úžasné scény, kdy strach navodil pouhý popisek události jednoho člověka. Vztahy fungovaly jak měly. Postavy dostaly prostor se ukázat a předvést své motivy a povahy. Pak se ale nepochopitelně šláplo na plyn a začaly se objevovat první trhliny. Děj zbytečně a nesmyslně spěchal. Tam, kde měly přijít prokreslující rozhovory, ukázky budování pevnějších vztahu, vznikly ukvapené momenty bez prostoru zobrazit, co skutečně udělá s hlavou těžké rozhodnutí. Je to vlastně prodloužený highlight hry. Chválu si určitě zaslouží herci, zejména Pedro jasně dokázal, jak schopný a všestranný skutečně je. Vizuální stránka je též krásná. Ale druhá polovina zvolila nešťastné tempo a ztratila své kouzlo ze začátku. Nejedná se o špatný seriál, přesto vám hra nabídne ucelenější, vydařenější příběh, který stojí za to zažít a prožít. Slabších 70% ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Šest epizod jsem bojoval s Ellie, resp. s jejím misscastem, a vážně mě to zas až tak moc nebavilo, přeci jen předloha je top. Dva dramatické díly, které tu jsou v modrých číslech, byly nakonec tím nejlepším na celém seriálu, a výsledný dojem napravuje finále. S Bellou jsem se po cool retrospektivě usmířil a začal ji brát. Bylo nicméně hrozně smart nejdřív si to zahrát na Steamu. [HBOmax] ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

První série - (8,5/10). Poslušně hlásím, že jsem divák látkou zcela nepolíben. Hlavním důvodem, proč jsem se na seriál The Last of Us podíval byly nadšené recenze a reakce diváků a i mého nejbližšího okolí. Taky mám prostě rád HBO seriály, které jsou většinou zárukou kvality. Opravdu si pořád stojí za tvrzením, že to, co dostane HBO pod ruky, tak to dokáže přetvořit v něco kvalitního. Tady před nimi stal nelehký úkol. Věhlas, který kolem sebe herní adaptace od roku 2013, kdy vyšla na platformu PlayStation 3 je enormní a fanoušci jsou v těchto případech zkrátka nekompromisní. Já jsem stejný případ. Když NETFLIX začal prznit mého oblíbeného Zaklínače, tak jsem taky neznal bratra. Naštěstí adaptaci dostalo na starost to SPRÁVNÉ studio, takže jsme dostali opravdu kvalitní dílo. Už od prvních minut jde ve vzduchu cítit napětí, které je téměř hmatatelné. Blížící se apokalypsa je na spadnutí a divák jenom čeká, až se to celé sesype jako domeček z karet. Z úvodního intra jsem byl velice nadšený. Lehké vybrnkávání, které předváděl Gustavo Santaolalla se k depresivnímu a pochmurnému seriálu výborně hodilo. Zároveň v sobě skrývá neuvěřitelnou křehkost, která jde ruku v ruce s celým seriálem. Pokud se bavíme o křehkosti lidského bytí, kdy vás dělí jedno kousnutí od proměny v nelidské monstrum, nebo křehkost vztahu, který se vybuduje mezi Ellie a Joelem. Vztah této dvojice nepřekvapivě jádrem celého seriálu, na kterém to všechno stojí. Proto jsem nesmírně rád, že mezi nimi funguje chemie na výbornou a cítíte mezi nimi to postupné budování vztahu. Už úvodní epizoda ukázala, že nakažení budou nemilosrdní a nákaza se bude šířit velice intenzivně. Samotný vzhled nakažených a jejich postupná stádia mi přijde jako něco naprosto geniálního a ještě daleko víc geniální mi přijdou různé druhy nakažených, kdy jsem s obrovskou chutí hltal každičký detail. Líbí se mi, že se z toho nestalo něco opulentního, ale vesměs se to drží nohama na zemi jako komornější drama. Zakončení seriálu bylo velice osobité a originální. Překvapilo mě, že tam nebyl nějaký brutální cliffhanger, který by diváka přiměl s očekáváním vyhlížet další sérii, ale i tak se na ni moc těším. Jako neznalý fanoušek jsem si to užil velice a plánuji si jednoho krásného pustit i samotnou hru. Uvidíme, kolik do té doby vyjde sérií. PS: Nakonec bych se chtěl ještě podělit o velice emotivní zkušenost. Před několika lety mi Spotify vyhodilo soundtrack ze samotné hry s názvem All Gone. Tento soundtrack mě okamžitě chytil za srdce a když poté zazněl ve finální epizodě, tak mě zaplavila vlna emocí. “I Was Never Afraid Before You Showed Up.” 🔝Nejlepší epizoda: Endure and Survive(S01E05)🔝 ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem se původně dívat nechtěl, protože mám hru někdy v budoucnu rozhodně v plánu, ale jak se znám, dostanu se k ní tak za dvacet let, takže jsem si radši dal ten seriál. Má pro mě dva hlavní klady. Ústřední hereckou dvojici a celkový setting a dávkování. Ať si říká kdo chce co chce, Bella Ramsey je boží. A pak taky fakt, jak umírněný celý seriál je. Nečekal jsem, že i já budu nakonec volat po více akčních scénách. Ale nakonec jsem vlastně nadšený, protože to, že jich je málo, způsobilo, že si je užívám a jsem za ně rád a v podstatě do poslední si je vybavuji. Na konci však bylo houbáků opravdu málo (zřejmě z finančních důvodů). Hlavní nebezpečí v seriálu od začátku do konce představují lidé. Ze seriálu je hodně cítit, že je podle hry, zároveň se mu podařilo, aby to vlastně skoro vůbec nevadilo. Jediná věc, co je na palici, je status quo. V podstatě se nikdy nic nestane a vždycky se všechno vrátí do zajetých kolejí. Je to logické, ve hře prostě hrajete za ty dva od začátku do konce, ale po několika dílech už je to dost otravné. Seriálu si vážím paradoxně i pro jeho výplňové epizody, třetí díl byl fantastický, sedmý zajímavý. Když se nad tím ale zamyslím, nedává smysl tyhle epizody označovat jako výplňové. Výplňová epizoda je tady vlastně každá. Žádná nás nikam neposune. Celkově nejde o nic jiného než o post-apo road movie, kde se každý díl zastavíme v nějaké vesnici, kde se něco pokazí. Pořád to ale stačí na suverénně nejlepší videoherní adaptaci ve světě filmu nebo seriálu, protože autoři ji zpracovali inteligentně, sugestivně, zbytečně neškrtali, a to, co přidali navíc, je dokonce výborné. Závěrečné rozřešení bylo pro mě trošku nepříjemné, takže jsem rád, že si můžu od příběhu dát chvíli pauzu, ale pokračování si rozhodně dám. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Epizóda mala mať pôvodne dve "časti". Podľa spolutvorcu Neila Druckmanna by sa prvá epizóda skončila po niekoľkých prvých scénach v časti "O dvadsať rokov neskôr". HBO sa však obávalo, že by sa diváci nemuseli vrátiť k ďalším, ak by prvá epizóda skončila smrťou dvoch detí a bolo by ukázané len málo Ellie (Bella Ramsey), s čím Druckmann aj spolutvorca Craig Mazin súhlasili. Mazin zhrnul spätnú väzbu takto: "Celá sezóna, celý príbeh The Last of Us je o Joelovi a Ellie. No ak ju uvidíme len akoby letmo na konci prvej epizódy a nedáme ich dohromady, nepochopíme ich cestu a skončí sa to len tým, že zomrie dieťa, potom zomrie ďalšie dieťa a potom titulky, ľudia sa možno jednoducho nebudú chcieť vrátiť." (molcan2)

Reklama

Reklama