Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 1
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (198)

Algernons 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Adaptace nemusí být přesné, stačí aby byly dobré a nesly v sobě tu samou identitu jako původní materiál, což první série The Last of Us splňuje a vlastně je nejlepší v té první polovině, kde má největší svobodu a nejvíc mění věci, experimentuje a pokaždé krásně vypointuje jednotlivé díly a tak převádí ten příběh pro seriálové médium dobře, jak jen to jde. Druhá půlka na druhou stranu jen ubírá věci z předlohy a nenahrazuje je ničím stejně úderným a to je škoda. Zakomponování Left Behind přímo do děje také trochu kazí celkové tempo a narušuje to silně ten vztah ústřední dvojice, který pořádně 2 díly nevidíme před koncem a to prostě podráží trochu seriálu nohy... věřím že při zkouknutí na jednou bez týdenních pauz to tolik vadit nebude, ale i tak je to lehký problém. Nakonec to ale není tak věrný jak by mělo být a ani tak unikátní a nový, jak by mělo být a některý bonusy jsou prostě zbytečný, než co jiného. Produkce je neuvěřitelná a některá místa působí, jako by je vystřihly přímo ze hry, bohužel tomu zase podkopává lehce nohy necinematická kamera. Nakonec v čem tato adaptace selhala, bylo vyobrazení nebezpečného a nehostinného světa... jak nám má záležet na tvorbě léku proti nakaženým, když všehovšudy žádného nevidíme poslední 4 díly? Seriál zachycuje to podstatný, vztah Joela a Ellie a příběh jako takový, ale že by šlo o ultimátní adaptaci hry, to určitě ne... je to slabší odvar, který nenabízí dost nového na to, abych se k tomu kdykoli vrátil, přesto fajn alternativa pro nehráče. Ostatním doporučuji radši hru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Fantazie. Důkaz, že HBO na co šáhne, to se umí proměnit v diamant doby. Na rozdíl od jiných VOD služeb. Tento seriál dokazuje, že se to dá, že existuje možnost natočení povedené adaptace počítačové hry. Povedené v takovém duchu, že Vám mnohdy tu hru doslova připomene a zároveň to nebude blbé. Je teda pravda, že příběh je už sám o sobě dost silný, ale po technické stránce se vše také povedlo. Pátou hvězdu nedávám jenom za ten brutální LGBT tlak, který byl tlačen už hrou. A seriál v tom logicky pokračuje. ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Jako jo a ne. Last Of Us od HBO je víc psychologické drama, než akční nálož. Rozumím rozhodnutí použít clickery spíš sporadicky, jenže některá místa si o ně přímo říkala. Takhle divák dostává epičtější Cestu od Cormaca McCarthyho. Protože to je přesně ten dojem, který po sobě těch devět epizod zanechává. Scenérie, masky, triky, herci výborní. Jen to není taková šleha, jako byla hra. ()

stitch7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

/// Osobně moc nemusím, když se zbytečně hajpuje, a to se tady dělo ve velkém. Už po prvním dílu tvrdit, že tu máme seriálový hit mi přišlo fakt přehnané (ačkoliv to pravda vlastně je). Herní předloha je skvělá a výživná, takže převést ji do seriálu byl skvělý nápad. Je ale škoda, že první řada je rozložená tak nelogicky. Zatímco ze začátku se nebojí delších stopáží, ve druhé půlce celkem pospíchá. To sice nevadilo v DLCčkové epizodě, v té finální šlo docela o průšvih. Co se týče změn oproti originálu, někdy vedly k zajímavým dějovým linkám, jako třeba ve třetím díle, jinde fungovaly lépe ve hře - třeba dění kolem Henryho nebo Jeolova nepřístupnost. Celkově ale ty změny spíše chválím, protože se člověk pak nedíval "jen" na to samé co ve hře, jen s opravdovými herci. Co mi ale vadilo celou dobu seriálu, byla roztřesená kamera a fakt, že svět nepůsobil jako dvacet let po apokalypse. Možná za to může čtyřkáčko, ale když někde stála auta, připadalo mi jako kdyby na ně možná párkrát zapršelo. Oblečení měli herci také hodně čisté a neseprané, zkrátka to fakt bohužel často působilo jako kdyby před deseti minutami přišli ze Starbucksu. Bylo by fajn kdyby ve druhé sérii na tohle byl brán větší zřetel. Těším se na ni však? Bohužel spíše ne. Předloha pro ni byla obrovská nuda, která vůbec nedokázala to, o co se snažila. A nemyslím si, že seriál by to dokázal změnit - v poslední epizodě první řady opět sympatizuji s Joelem. Ellie totiž neměla na výběr a Světlonoši se k Joelovi chovali jako k odpadu. Nicméně nechám se rád překvapit. I když jsem ze začátku mrmlal, casting ústřední dvojky se hodně povedl. Mimochodem, pokud v roce 2023 ještě furt někoho znechutit scénky stejnopohlavních párů a smát se někomu kvůli vysokému čelu, je tenhle svět fakt marnej. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Hru jsem nikdy nehrál, nebyl jsem tedy příběhu vůbec znalý a absolutně jsem netušil, co všecko nás v dneska již nejsledovanějším HBO seriálu čeká a nemine. A možná i o to víc jsem si užil téměř každičkou epizodu, i ty, které schytaly průřezem internetu extrémní bídu. Já jsem se totiž mnohem víc než samotnou story kochal naprosto precizním zpracováním, kde se od dokonalé hudby dá opěvovat hlavně práce s kamerou a i na to se nesmí v seriálovém/filmovém světě zapomínat. Na základě toho si uvědomíte, jak důležitý je pro tuhle branži pokrok ve vývoji technologií. A jaký zážitek díky tomu můžete dostat. [viděno na HBO Max] ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Craig Mazin napísal Sama (Keivonn Woodard) ako hluchého (v pôvodnej hre nebol hluchý), aby jeho vzťah s Henrym (Lamar Johnson) nepôsobil ako opakovanie vzťahu Ellie (Ramsey) s Joelom (Pascal), čo by podľa neho bolo zdôraznené kvôli rôznym perspektívam série. Sledoval televízny seriál This Close (2018), ktorý sleduje dve nepočujúce postavy, a mal pocit, že to mohlo ovplyvniť jeho rozhodnutie. Zistil, že automaticky vnáša do scén intimitu vďaka ich tichosti, ktorá kontrastuje s Elliinou zhovorčivou povahou. Neila Druckmanna tento nápad okamžite zaujal a želal si, aby ho do hry zahrnul. (molcan2)
  • Bloatera stvárnil herec Adam Basil, ktorý mal dokonalú "postavu, obvod a kondíciu". Na pomoc pri tvorbe bloatera bol vytvorený odliatok Basilovho tela. Oblek s hmotnosťou 40 kilogramov (88 libier) bol počas natáčania potiahnutý tekutinou podobnou gélu, aby vyzeral mokrý a reflexný. Tím chcel, aby tvor mal "praktickú prítomnosť" pre interakciu na scéne, ktorú by bolo možné neskôr zvýrazniť vizuálnymi efektmi; bloater bol vyšší a dostal dodatočnú svalovú definíciu. Dizajnér a maskér Barrie Gower tiež uviedol, že oblek bol vytvorený so zámerom, aby bol čo najviac slizký a mokrý, čo pridalo ďalšiu vrstvu intenzity už tak intenzívnej atmosfére seriálu. "Mali sme k dispozícii celú kópiu jeho tela, na ktorú sme vymodelovali protézu bloatera z modelovacej hliny. Odlievali sme ho z penovej gumy a penového latexu, ktorý je veľmi ľahký. Je to takmer ako čalúnnická pena, veľmi hebučký druh materiálu. To všetko bolo vymodelované a odliate v samostatných častiach: horná polovica, hlava, ruky, nohy. Mali sme tím, ktorý všetky tieto časti vyrobil spoločne. Vzadu a okolo pása sme mali zips, ktorým sme ich mohli zipsovať. Mal všetky tie previsnuté záhyby huby, ktoré skrývali zipsy a poppery." Aby počas nočnej scény, v ktorej bloater napadne skupinu vojakov, vyzeral mimoriadne desivo, bol Basilov oblek potiahnutý klzkým mazivom, aby vynikli kúsky huby. "Oblek by bol veľmi mäkký, ale veľmi slizký a mokrý. Natreli sme ho týmto gélovým roztokom, ktorý dodal lesk všetkým hubám. Mali sme na jeho tele vyrazených veľa malých tŕňov a špicatých chĺpkov, akoby malých výrastkov, ktoré sa predierali von. Aby sa tvary dali čítať, museli sme ich pokryť leskom. Bolo to ako textúra, ktorú sme vytvárali, takže sme neustále chodili a natierali ich týmto leskom, len aby sa tvary zachytili na siluetách. Opakovane sme doň vstupovali a viac ho leštili, pokrývali sme ho týmto lubrikantom, aby bol pekný a lesklý." (molcan2)
  • Časopis pre dospelých, ktorý si Ellie (Ramsey) pozerá v aute, bol v pôvodnej hre odnesený z Billovho domu. Bola to jedna z veľkých indícií, vďaka ktorej hráči vedeli, že Bill je kanonicky gay. (molcan2)

Reklama

Reklama