Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Na jednoduchej zápletke vygradovaná nekompromisné dráma, ktorá v krátkom časovom úseku jednej noci výstižne obsiahne, že ono príslovečné "Nehas, čo ťa nepáli!", platí neustále a vystrkovať hlavu z davu v dnešnej nemorálnej a skorumpovanej spoločnosti, sa zo zdravotných dôvodov nemusí vyplatiť. Silné 4 hviezdice a mať to onen nedopovedaný koniec, ktorý by tomu dal ešte fatálnejšiu príchuť, tak dám aj plnku , pretože toto smrdelo výstižnejšie, než ten príznačný prehnitý a zatuchnutý socialistický panelák. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Socialistický realizmus. Všadeprítomná šeď, skorumpované postavy ako z panoptika, dlhé zábery a nadovšetko kvalitné spracovanie. Hlupák je príbehom "hlupáka", ktorý sa rozhodne postaviť sa pasivite, korupcii a ignorancii mestských pohlavárov, ktorí si urobili zo služby občanom dojnú kravu. Režisér a scenárista Bykov je nekompromisný a tvrdý a ponúkol divákom ozajstný temný film. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hrozně mně to zasáhlo, to že žijeme v době, kdy pro část lidí většinou těch bohatých a mocných neznámená lidský život vůbec nic, že nemají svědomí a člověk co ho má a chová se tak jak by se měl chovat každej z nás dodstane nálepku "Durak" . Ono je to až absurdní, ale bohuželvelmi věrohodný obraz naší společnosti. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy namet, tvurci si krasne pohrali s byrokracii a lidma ve vedoucich funkcich. Ono, brani z verejneho koryta pro osobni potreby nebude jen problem Ruska... Skoda nekolika scen (dvojnasobna poprava, utek z mesta, manzelka musi upozornit "hlupaka", aby se pri projizdeni kolem ubytovny na ni vubec podival, zaverecny lync), ktere vyrazne snizuji uveritelnost celeho pribehu. Jinak totiz film pusobi verohodne, velmi dobre herecke vykony, zajimave postavy a vyborne dialogy, predevsim v zasedaci mistnosti, kde se vsichni vzajemne osocuji. Jako temer v kazdem ruskem filmu, je i zde pekna hudba, i kdyz v omezene mire. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé a výborné, ani nie tak spracovaním ako skôr svojou obsahovou náplňou. Aj keď ide o drámu, príbehovo sa to skôr ponáša na horor - desivé a strašidelné, v akom zvrátenom svete to žijeme. A to pritom vôbec nie je problém len Ruska, ako by si snáď niekto mohol myslieť. Podobných hajzlíkov a "kvázi" politikov človek nájde všade po svete, rozdiel je len v tom, že ako jeden z mála dal Bykov tie svinstvá na filmové plátno. Ľudský život v týchto časoch už naozaj nič neznamená, za poslednú dobu príšerne zdevalvoval. Tiež tu vyvstáva zaujímavá otázka, že či a do akej miery má vlastne zmysel v tomto smere niečo riešiť a podnikať, keďže zmena k lepšiemu je v nedohľadne. Má zbytočná obeta jednotlivca nejaký zmysel? Na to si musí každý odpovedať sám. Naozaj podnetný film. 80/100 ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Dotyčný dům se nachází ve městě Tula, ulice Metallurgov 85. Praskliny byly sice vytvořeny pomocí polyuretanové pěny a zvětšeny počítačovou animací, ale budova je skutečně v havarijním stavu. Lokalitě odpovídá i tramvajová zastávka „Mašinostroitelnyj kolledž“, kde ústřední hrdina vystoupí z české tramvaje T3 a běží k domu. Ve starém bytě v moskevské čtvrti Kuzminki byly natočeny scény z domácnosti instalatéra Nikitina. Tento byt se „sovětským“ vybavením je mezi filmaři velmi oblíben a objevil se již v mnoha snímcích. (ČSFD)
  • Film bol v koprodukcii ruským ministerstvom kultúry. (PATWIST)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno