Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné na oddych a relax, no nečakajte nič viac... Dejová linka síce nebola žiadne terno, no aspoň nenudila a dokonca ponúkla aj pár lepších a napínavejších scénok, len škoda, že väčšina z nich bola utopená v čiernote, preto o nejakej lepšej a súvislejšej, survivalovej atmosfére nemôže byť ani reči. Našťastie Chris Pine mi tu nešiel tak na nervy ako obvykle, preto myslím, že to na ten priemer vydá. 60/100 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BUĎ JE VŠECHNY ZACHRÁNÍME, NEBO VŠICHNI UMŘEME... /// Nač si příběhy, v nichž běsnící živel vrhá lidi vstříc jejich osudu vymejšlet, když v dějinách máme zásobu hrdinů, jejichž činy stojej za připomenutí. Těžko vodhadnout, jakej zájem vzbudí Chris Pine se svým člunem mezi platícím obecenstvem. Není totiž žádnej Mitch Buchannon. Že by snad Casey Affleck? Možná… (ale rozhodně to nebude štěk Erica Bany). Já bych vsadil na skutečný (pravdivý) dobrodružství a přehršle digitálních vln. Filmově tady totiž nejde vo lidi. Bavit bude bouře. A to dobrodružství do ní celkem bez problémů zapadá a dělá ji zajímavou. A vona jeho. Když dojde na lámání chleba a digitální živel si se všema pohrává, tak kino nedutá. Stačí to rejžovi, stačí to Disnymu, v podstatě to stačí i mně. Nenápadně vytahuju smrkáč (protože tenhle příběh k zamáčknutí kroupy přímo vybízí) a čistím víka sobě (i všem kolem). Záchrana drsnejch chlapů, nedrsným záchranářem… no viděli jste to už někdy? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Román „The Finest Hours: The True Story Behind the US Coast Guard's Most Daring Rescue“, kterej v roce 2009 napsali Casey Sherman a Michael J. Tougias jsem nečetl. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Thx ČSFD za libereckou projekci. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Rutinérsky udělaná, tisíckrát viděná velká nuda. Hlavně to nezapomeneme švihnout do naprosto zbytečnýho 3déčka a opatřit nezbytným sloganem : Based on true story. Já se pekelně nudil strhující survival či hrdinský akční thriller jak se nám snaží nakdákat distributor se nekoná ani náhodou. Vlastně to na mě působilo jako totální pohoda s absencí čehokoliv jako je strach o postavy nebo obavy o jejich život. Prostě rodinej Walt Disney kterej střídavě nudí, střídavě uspává, občas nabídne nějakou tu digitální vlnu a dokonce se snad aspoň místy snaží o nějakou dramatičnost, ale vy prostě víte, že to nakonec stejně dopadne nechutně dobře a žádnýmu z těch hrdinů kteří jsou u vám u prdele a chtěli by jste je vidět na dně oceánu se nemůže nic stát. A jak už jsem zmínil 3D úplně na nic. Akorát mě boleli oči a uši z těch brejlí debilních. Jednou a dost.40% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se děj odehrával na rozlomené lodi, tak se bylo na co dívat. Sice loďařině vůbec nerozumím, takže absolutně netuším, jestli mělo konání všech zúčastněných odraz v realitě, ale mě to dávalo smysl a to stačilo. Nehledě na to, že se pořád něco dělo a i posádka byla castingově vydařená. Něco do sebe měla i záchranná akce a líbily se mi splašené vlnky. To co se dělo na pevnině byl kýč jako prase, který by snad byl koukatelný, pokud by vše nebylo postaveno na úděsně necharismatickém Pineovi, který se rozhodl neužívat mimiku. Zdatně mu sekundovala Holliday Granger, která ztratila Lukréciinu roztomilost a zmohla se tu jen na pár usoužených pohledů. Lehký nadprůměr a potlesk všem těm frajerům., kteří se tenkrát na celé téhle eskapádě podíleli. 60% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|50%| Ani se mi do tohoto moc nechtělo, ale přesto jsem to riskl. Celkově na zabití sobotního dopoledne to bylo celkem ideální, místy trochu zdlouhavé, ale nebylo to nic, co by mě nějak pohoršilo. Čistě průměrná záležitost. Nejdřív hlavní herec. Chris Pine podle mého názoru, vůbec neumí hrát. Osobně ho nechci moc kritizovat, prostě je to takové trdlo, snad v každé scéně je na něm vidět jak se stydí atd. Ve filmu Jack Ryan jsem ho asi moc tvrdě kritizoval, ale do akčního žánru se prostě nehodí. Třeba ve filmu Nezastavitelný, tam celkem ušel. Zde se nemohl kolikrát ani vymáčknout, no přežil jsem to. Někdy si s ním musím dát ty novější Star Treky, třeba tam nebude tak špatný, ale pochybuju. Ostatní herci v pohodě. No, tak se vrátíme k tomuto katastrofickému dílku. Nějak mě to celkově nechytlo, ale nutno uznat, že scény, kdy se loď potápí a postupně ničí jednotlivé části lodi, tak to bylo natočeno velmi dobře a přehledně. Sice to nebylo vůbec dechberoucí a emočně napjaté, bylo to alespoň uvěřitelné a mírné. Skoro žádné napětí, film se pozvolna ubíral jedním směrem a tak skončil. Takže bych to měl vlastně po této stránce zhodnotit ještě trochu kritičtěji, ale neurazilo mě to, nemělo to žádnou nelogičnost, prostě jednohubka. Toť vše. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • Během skutečné akce záchranná loď opravdu přišla o kompas během překonávání mělčiny před přístavem. Přesto v akci pokračovali a dokázali se také vrátit. (Jarek572)
  • Když Miriam (Holliday Grainger) přijede na základnu pobřežní stráže, aby si promluvila s velícím důstojníkem Danielem Cluffem (Eric Bana), venku hustě sněží. Když ale ze základy odchází, můžeme si všimout předního skla na autě, se kterým přijela, že je čisté a nezasněžené. (Patrik256)
  • Pro záběry zimní bouře na stanici Chatham použili filmaři sněhová děla, což je stálo nemalé peníze. Tři týdny po ukončení natáčení oblast zažila největší sněhovou nadílku za mnoho posledních let. (Jarek572)

Reklama

Reklama