Reklama

Reklama

Drama Kolonie režiséra Floriana Gallenbergera je inspirovaný skutečnými událostmi odehrávajícími se v chilské kolonii Dignidad za Pinochetova režimu. Kolonii Dignidad založil a vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer. V 70. letech, kdy z uzavřené kolonie utekli někteří z členů, se ukázalo, že v sektě docházelo k mučení Pinochetových odpůrců a k sexuálnímu zneužívání dětí. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (518)

lamps 

všechny recenze uživatele

Příběh vystavěný na silných motivech, které už jsme ale všichni tisíckrát viděli jinde, a mnohdy v daleko sugestivnějším provedení. Vyprávění je soudržné a uspokojivě gradující, depresivně odrážející tísnivou atmosféru svého tyranského prostředí, přičemž trefou do černého bylo jednoznačně obsazení odporně dokonalého záporáka Nyqvista. Bohužel schází zmíněná sugesce, která je až na pár výjimek zastoupena laciným, obrazovým i dějovým klišé pro masy, a našlapaný závěr, přestože strhne vyvoláním vřelé empatie k osudu hlavních hrdinů, dopadne přesně tím způsobem, jak divák očekává. Hrozivý mýtus o Dignidadu by si zasloužil o něco osobitější a drsnější zpracování, i když uznávám snahu o co nejširší zpřístupnění takto neprovařených událostí... 70% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

I tento film je silný tím, že si scénáristicky i režijně dokázal poradit s námětem zdánlivě snadným - skutečnými událostmi v jedné z mála tehdejších latinskoamerických demokracií, v republice, která je spojena jednak jménem básníka Pabla Nerudy, jednak úspěchem československého fotbalu také s naší zemí. Vynikající herecké obsazení, jemuž vévodí Daniel Brühl a Emma Watsonová, doplněné neméně zdařilým zvládnutím masových levicových scén z posledních dnů demokratického socialistického režimu prezidenta Salvadora Allenda, i autentickým ztvárněním hrůzného ovzduší na santiagském Národním stadionu přirozeně vyúsťuje do neméně ponurého, ale o to přesvědčivějšího zachycení prostředí nacistické kolonie, v níž chilská tajná policie DINA svými mučitelskými praktikami jen dotváří obraz této přežilé nacistické hrůzy. Aktivity navenek demokratické německé ambasády proti vlastním státním občanům proto příliš nepřekvapí - tehdejší spolkové Německo se nacházelo právě uprostřed svého denacifikačního hodnotového desetiletí 1968-1977. Dobrodružný moment v tomto ztvárnění nepůsobí ani nahodile, ani rušivě. Divák nejenže se nenudí, ale - jak jsem stačil zaznamenat - po skončení filmu dokonce nadšeně a spontánně tleská. Má proč. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Miestami prihlúple, používajúce lacné klišé hollywoodských žánroviek. Zároveň ale s pevnou romantickou linkou a kontrastne k nej fascinujúco bizarné (mikrosvet kolónie, jej postáv a vnútorných zákonov). Diváka desiace krutosťou nadvlády a bezmocnosťou obetí, a hlavne celý čas VEĽMI napínavé. Nyqvistov záporák megahnusák. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Pre mňa nevšedné prekvapenie, ale trošku z iného uhlu pohľadu. Názov filmu mi naznačoval, že to je nejaké ďaľšie teen bestseller sci-fi s Watsonkou v hlavnej roli. O to viac mi spadla gamba, keď som zistil, že som úplne mimo: že sa jedná o historický materiál s vážnou témou, a naviac skvelé obsadenie. Možno bol silný dojem spôsobený čiastočne týmto prekvapením, ale film ma celkom strhol aj svojou schopnosťou udržať napätie až do úplneho konca - a to sa cení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Konečne po dlhom čase stopercentný film so všetkým ako má byť. Napätie sa tu dá krájať od začiatku do konca a hlavne na konci je vynikajúco vystupňované. Herecké výkony par excellence, výborná Emma Watson už dávno nie je Hermiona. Spolu s tradične kvalitným Nyqvistom boli vyšperkované perfektným Danielom Brűhlom, ktorý pri svojom hraní sa na dementa strúha neskutočne verné mimické finty. Film, ktorý môže Vami pohnúť. Hlavne Vám príde asi zle od žalúdka už len pri pomyslení na rôzne sektárske organizácie a praktiky v nich. A koľko ich vo svete teraz ešte stále je. Podľa odhadov dnes vymýva ľuďom mozog asi 33 000 rôznych sektárskych združení a to hovoríme len o kresťanoch. ()

Galerie (187)

Zajímavosti (12)

  • Národný štadión v čilskej metropole Santiago, kde bol vo filme odvezený Daniel (Daniel Brühl) bol v skutočnosti argentínsky štadión s názvom Tomás Adolfo Ducó, na ktorom hrá svoje domáce zápasy miestny klub z Buenos Aires - C.A. Huracán. (MikaelSVK)
  • Tak CIA, ako aj Simon Wiesenthal predložili dôkazy o prítomnosti nacistického "lekára" z Osvienčimu, Josefa Mengeleho, v kolónii. (De Large)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama