Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek přibližuje zákulisí současné americké politické žurnalistiky. Hank Azaria ztvárnil ve filmu šéfredaktora politického týdeníku New Republic Michaela Kellyho, který zemřel v roce 2003 jako válečný zpravodaj při incidentu v Iráku. Hlavní hrdina filmu, novinář Stephen Glass, patřil v 90. letech k vycházejícím hvězdám americké politické žurnalistiky, ale jeho kariéra prošla nečekanými zvraty. Tento film je příspěvkem k diskusi o odpovědnosti novináře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Proklamované novinářské drama se pozvolna změní v celkem zajímavou studii patologicky ambiciózního člověka, který je schopen pro úspěch a obdiv udělat doslova cokoliv, potud v pořádku, problém je snad jen v celkovém ,,televizním" vyznění filmu. (Kdybych chtěl být vysloveně nekorektní, použil bych možná i často omílaný stereotyp Američanů mluvě o ,,kanadskosti" tohoto snímku... :-)) Billy Ray není zjevně nijak výjimečný režisér, jeho film není ničím objevný a zjevně nemá žádné monstrózní ambice, každopádně svým tématem a jakousi uměřeností si mne nakonec coby diváka přece jen získal. Ona skromnost a poctivost se vyplatí nejen v novinařině... ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavé a nečekané téma. Je to vlastně příběh tak ctižádostivého kluka, který přes svou touhu proslavit se, a dokázat něco úžasného, zničil sám sebe, svojí kariéru, a pomalu snad i časopis pro který pracoval. Navíc Hayden ho naprosto skvěle ztvárnil. Ostatní herecké výkony byli také velmi zajímavé a povedené. Vlastně šlo o interní drama, příběh jednoho časopisu, a příběh toho, jak jsme schopní přes osobní sympatie přehlédnout profesní průšvih. Jenže podle mého se příběh příliš táhl, a místy byl nepřehledný. Mě tam chybělo něco víc. Ale jako podívaná to bylo docela zajímavé. ()

Reklama

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a svěží snímek z novinářského prostředí. Hayden asi trochu hrát umí, i když zde to za něj odehraje ksichtík, umaštěné vlasy a zapocené brejličky. Billy Ray vypráví velice poutavě a umí velmi dobře vést herce a ještě lépe si je vybírá. Stěžejním bodem filmu je scénář, který vychází z dosti zlomové události americké žurnalistiky 90. let a ždíme ji do sucha. Opravdu velmi příjemný film, obzvlášť když máte rádi svět médií. Stephen je zábavný, chytrý a mladý novinář, který píše pro uznávaný magazín jednoho "sólokapra" za druhým, žel všechny ryby smrdí od hlavy, že... 75% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V severnej Amerike sa točia filmy úplne o všetkom. To myslím ako výrazné pozitívum. Príbeh mladého novinára poskytuje námet skôr pre televíziu, pre Hallmarkovský skutočný príbeh. Prostredníctvom neho sa vyjadruje k negatívam virtuálnej spoločnosti, kde sa komunikuje cez počítač bez toho, aby niekto niekoho poznal. Internet zahltili blogy a konšpiračné teórie, ktoré sa tvária ako zaručene pravdivé, pritom nemáme ani poňatia, z akých zdrojov čerpajú a či vôbec a zneužiť tento stav pre vlastný prospech je čoraz ľahšie. Sugestívne Rayovo spracovanie a hviezdny casting povyšuje tento skôr televízny príbeh na solídne kino. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Ač si myslím, že Hayden Christensen je velmi talentovaný (jeho přeměna v Darth Vadera byla nadlidsky dobrá a i ve filmu Awake ukázal svůj um), v tomto filmu jakoby ztrácí dech. Hlavní role je sice svěřena do jeho rukou, ale více upoutal mou pozornost Peter Sarsgaard a domnívám se, že dokonce Haydena zastínil. Co se týče námětu atp, hodilo by se to spíše do televizních luhů a hájů. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Při vyšetřování Stephena Glasse vyšlo najevo, že si 27 z 41 jím napsaných článků částečně či zcela vymyslel. (Dinsberg)

Reklama

Reklama