Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1945: Spojenecká armáda podniká závěrečný postup na německé území. Jedinou překážkou je strategický most přes řeku Rýn, který je ještě v rukou nacistů. Obě strany mohou touto bitvou mnoho získat: Němci životy 50 000 vojáků, kteří jsou na špatné straně mostu, a Spojenci rychlé ukončení války a méně zmařených životů. I když budou obě armády bojovat statečně, pouze jediná může ve strhující bitvě o most u Remagenu zvítězit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (151)

majo25 

všechny recenze uživatele

Poctivá vojnová dráma s prvkami dobrodružnosti, ktorá na to, že obsiahla iba deň či dva, pôsobila veľmi vieryhodne. Na akcii sa nešetrilo, vojnové scény napr. v meste Remagen boli na jednotku a očákal by som ich skôr u 20 rokov novších filmoch. Vaughn aj Segal viac než dobrí, ale po vzore podobných vojnových snímkov by som privítal bohatšie zastúpenie hviezdnych hercov. Film aj téma by si to určite žiadali. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film popisující skutečnou operaci Lumberjack. Jejímž cílem bylo obsazení posledního fungujícího mostu přes Rýn. Jeho získání by znamenalo klíčový okamžik ve válce. Film perfektně popisuje situaci na obou stranách fronty. Únava, vyčerpání, nedostatek výzbroje i mužstva. Němci i Američané na pokraji svých sil. Efekty i herecké výkony jsou na velice dobré úrovni. Film má spád a ani chvilku nenudí. Akce je pěkná a přehledná. Za zmínku stojí že velká část filmu se natáčela v tehdejším ČSSR. Konkrétně ve městech Most a Davle u Prahy. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Počas celého dlhého filmu som hľadal nejakú zvláštnosť, niečo, čím by som ho v pamäti odlíšil od podobných (a lepších) filmov, akým bol napr. Príliš vzdialený most. Zbytočne. Vyzdvihovať, že Robert Vaughn vyniká nad ostatnými by bolo tvrdením, že jeden herec robí vojnový veľkofilm. Ani účasť českých hercov filmu nepomohla. Nakoniec u mien, ako Olmer a Jelínek, to nikto ani nemohol očakávať. Takže výsledné hviezdičky sú ocenením iba toho, že som napriek nábehu na spánok, celý film absolvoval v bdelom stave, i keď ma to stálo nemálo síl. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Když už sjíždím takovýhle válečný "vykopávky", tak sem si musel pustit i tenhle... V mládí už sem určitě taky viděl, ale to mi všecky válečný filmy přišly stejný. Teď už tak nějak vím o co šlo, takže je to pro mě mnohem přínosnější. Tenhle je rozhodně zajímavej tím, že se točil v době okupace v ČR. Dějově taková ta klasika. Postavově spíš lepší. Hlavní dvojice je hodně v pohodě. Jo a další film ve kterým umře ten hamoun ze Sedmi statečnejch, tentokrát se postavil na stranu zla :o) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Nepřátelské letouny, pane." - "Jenže kdo je nepřítel?" Válečná extratřída se zajímavým příběhem, v němž se ti dobří i ti zli najdou na obou stranách, a se strhujícími bitevními scénami. Aby také ne, když Američané dostali povolení pro své potřeby například odstřelovat domy ve vybydleném Mostu. Pohled na tu zkázu, kterou se prohánějí tanky, působí dokonale děsivě. George Segal v hlavní roli je přímo skvělý (mimochodem zatím každému jeho filmu jsem dal nejvyšší možné hodnocení, což je zajímavé) a na jeho závěrečnou procházku podpořenou Bernsteinovou hudbou se nezapomíná. Robert Vaughn hraje německého majora také skvěle... A vůbec, zkrátka je to senzační film, který právem patří do onoho zlatého fondu, v němž jsou Most přes řeku Kwai, Nejdelší den, Příliš vzdálený most, Bitva v Ardenách a mnohé další. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (27)

  • Mise pro dobytí mostu u Remagenu nesla název „Operation Lumberjack“ tedy Operace Dřevorubec. Tato mise byla zahájena v březnu roku 1945 s cílem dobýt Kolín nad Rýnem a vytvořit zde podpůrný bod pro Porýní. Americká 9. obrněná divize vstoupila do Remagenu 7. března 1945, přes nepřátelskou palbu se dostala v 15:50 k mostu Ludendorf. Dobytí tohoto mostu byl jedním z klíčových momentů invaze spojenců do Německa. Byl jediným fungujícím mostem přes Rýn. Přešlo přes něj přes 8 tisíc spojeneckých vojáků. Adolf Hitler nechal vojáky zodpovědné za ztrátu mostu popravit. (mi-ib)
  • Na konci filmu je uvedeno, že 17. března, 10 dní po dobytí, se most zřítil. To bylo způsobeno německým bombardováním. (mi-ib)
  • Skutočný Remagenský most bol krátko po dobytí spojeneckými vojskami značne poškodený a nakoniec nevydržal nápor neustále prechádzajúcich vozidiel. K zrúteniu mostu prišlo 17. marca 1945 a most sa zrútil práve v momente, kedy na ňom pracovali americkí ženisti. Celkom 28 z nich zahynulo. (Jello Biafra)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama