Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vojáci při cvičení v odlehlé skotské vrchovině detekují silný zdroj radioaktivity. Následně se objeví několik případů smrti z popálení radiací a z výzkumné laboratoře se ztratí kontejner s plutoniem. Objasněním příčin těchto událostí je pověřen doktor Adam Royston. Studio Hammer se proslavilo především díky hororům s Draculou, Frankensteinem a Mumií. Produkovalo však i několik sci-fi filmů, jedním z nich je právě „X the unknown“. (p6qwre)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Podobně jako jiné monster-filmy původem z největší Británie trpí tento v mých očích špatnou prací s postavami. Zřejmě proto, aby film působil "dokumentárněji" a přirozeněji, postrádá něco jako hlavního hrdinu (resp. má jich víc, a ne úplně hlavních). Takže celou dobu tápete, nemáte šanci se s někým ztotožnit. Film se přes vás přelije, mine vás, a nic. Ještě jedna drobnost mi na hercích vadí -- přehánějí skotský buranský přízvuk až moc. JInak je to celkem slušné a drsné. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Zajímavě podané sci-fi s valícím se blobem - dva roky před Blobem. Už je to je zajímavost, a není zdaleka poslední: za zmínku rozhodně stojí i záběry na rozleptané lidské lebky. Dnes se může zdát, že i tak to je nesmírně krotký záběr, ale je třeba si uvědomit, že v roce 1956 tohle ani zdaleka normální nebylo, podobné "šokující záběry" se ve filmech začaly objevovat právě až od samého konce 50. let - a Hammer v tom byl jednoznačným průkopníkem. A tady to někde začínalo. Vizuálně si je film hodně podobný s hammerovským Quatermassem, kde se člověk měnící se ve stvůru v jistých fázích dost podobá rozpouštějícím se lidem v tomto filmu. Film samotný je ale bohužel hodně plochý, nedokáže diváka příliš vtáhnout do děje, a tak funguje daleko lépe rozložený na jednotlivé scény než jako celek. Snahy o budování napětí tam jsou, ne že ne, v jednotlivých scénách se jim to celkem daří - ale zase to sklouzne na povrchu celku. Ještěže na hammerovská skotská vřesoviště se tak hezky kouká. ()

Reklama

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Masa blata, která ale kupodivu proleze celkem hustou mřížkou z klimatizace. Velmi okatě zaranžované situace, které mají navozovat napětí. Doba mezi otestováním makety zařízení a jeho výrobou musela trvat maximálně pár hodin. Směšná návnada. Velmi vědecký poddtext, který ale občas shazují absurdní situace. Když už, tak aspoň že u toho člověk neusne. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Raný sci-fi Hammer, který vznikl ještě před tím, než studio začalo točit slavné gotické horory s Peterem Cushingem a Christopherem Lee. Je to přesně tak, jak už napsal zelvopyr, chybí tu výrazný hlavní hrdina a film se diváka mine, i když nemůžu říct, že by nějak brutálně nudil nebo otravoval. To zase ne. No a některý scény se docela povedly. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Kromě zajímavého nápadu nenabízí „X the unknown“ nic vyjímečného. Průměrné herecké výkony, hodně mluvení, málo akce a bohužel i málo napětí. Mínusem je především docela předvídatelný konec a skoro žádné záběry na „neznámé X“ spalující lidi, kteří mu přijdou do cesty:). Přesto film stojí za zhlédnutí. Nelze mu upřít originalitu – přišel totiž o dva roky dříve nežli americký „The Blob“. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama