Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (419)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca záležitosť. Príbeh o biednom postavení žien v minulých storočiach rozpovedaný ako mimoriadne hutná, intenzívna dráma / thriller / podobenstvo. Odohráva sa to na Divokom západe, ale rozhodne žiadna kovbojka, aj keď sa tam aj strieľa a ľudia umierajú zrážkou na prasce alebo zamotaní vo vlastných črevách. Rozvrstvenie do troch nechronologicky usporiadaných kapitol funguje bezchybne, každá časť filmu je dobre vygradovaná a vypointovaná. Má to skvelé obsadenie na čele s južnou Dakotou Fanning a diabolským Guyom Pearcom, ktorý tu bičuje všetkých od seba samého až po 6-ročné dievčatká. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Parádní mysteriózní úvod, kdy si marně lámete hlavu, jak to naše hrdinka Liz má s tajemným, děsivým reverendem. Nelineární vyprávění, které vás drží v napětí (doporučuju jít do tohohle filmu s čistou hlavou a nedívat se ani na trailery). Drsný obraz divokého západu, který je zbaven jakékoli romantické iluze, kterou mu rády přisuzují americké filmy - Brimstone nabízí hodně špinavý, brutální svět, kde jsou pistolníci jednodušší a špinaví, nevinnost dlouho nepřežije a ženy to mají extra těžké (neříkám, že muži neměli, ale právě na ženy se ve westernech často zapomíná a jsou zobrazené jako věrné manželky, mladé dcery nebo prostitutky). Dakota Fanning nám sakra vyrostla z roztomilé blonďaté herečky (ona i Emilia Jones, která hraje její mladší verz,i jsou pravým srdcem filmu). Ale nejvíc tu září Guy Pearce, který krásně úchylačí s tmavými kontaktními čočkami, efektními jizvami a divným (aka holandským) přízvukem. Tahle řecká tragédie ve westernových kulisách mě mile překvapila nekompromisností a chytře vystavěným příběhem. Film ovšem na konci ztrácí na síle - padouch je až moc silný a působí to, jako kdyby snad měl až nadpřirozené schopnosti - což víme, že nemá. Je to zkrátka už moc přepálené - to tajemno, které reverenda obklopovalo na začátku, mělo mnohem větší sílu. 80 % PS: Jestli se těšíte na Kita Harringtona, zklamu vás. Má vlastně jen trochu rozšířené cameo. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

To, co měl rozhodnout Bůh, udělala němá porodní bába. Nejen tím poštvala proti své rodině reverenda kázajícího trest pro všechny hříšníky. Sic dojel do města teprve nedávno, ona záhy rozpoznala jeho krutou duši. Moc dobře totiž věděla, co zlého v sobě nosí. Zdaleka totiž nešlo o jejich první setkání. Bohužel. Záhy přijde na řadu hornické městečko, kde se pánové dočkávají (prý zaslouženého) rozptýlení, a divákovi začne leccos docházet. Aby mu to tvůrci v dalším dějství zase rozvrátili. Tahle deprese má nakonec čtyři kapitoly. Holandský režisér Martin Koolhoven představuje syrovou vizi moderně pojatého westernu s výraznou dávkou brutality, možná lehce připomíná kousky Paula Verhoevena, když ještě natáčel ve své domovině. Tvůrci si všímají postavení žen, otírají se o náboženský fanatismus, hodně vsázejí na atmosféru a zejména postavy. V každé epizodě sledujeme, jak je Dakota Fanning (potažmo nesmírně talentovaná a toho času čtrnáctiletá Emilia Jones) skvělá herečka a démonický Guy Pearce skvostným záporákem. Divím se, že tenhle Australan ještě nemá na polici nějakou prestižní cenu. Tvůrci s námi manipulují, nabízejí řadu motivů a nápaditých scén (ač místy jen černobílých), až se divák musí radovat. Samozřejmě je diskutabilní množství násilí, nicméně vyloženě samoúčelným bych ho nenazýval. Koolhoven si získal sakra respekt. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Evropa zase sebevědomě vystrčila holou prdel směrem přes Atlantik a již po několikáté ukázala požíračům horkých psů, že pořádný, opravdu originální a drsný moderní zápaďák nemusí nutně vypadat jen jako otravná psychodeliktická smaženice nebo xmrti nudné dvě hodiny s traumatizovaným honákem, který unyle jede prérií někoho zabít a nakonec ho i zabije. Tohle je skvěle napsaná, ještě lépe zahraná a bravurně porežírovaná surová historka o tom, že náboženství je zlo, hnije v každém věku a správně zfanatizovaná kudlanka s nemrdavou manželkou si ve firemním almanachu vždycky najde nějaký ten sodomistický patožalmík, kterým ho fousatej strejc v podstatě ponouká, aby v takovém případě bez zardění pedofilně prznil vlastní děti. Sufražeti a neholené mužatky, co chčijou ve stoje, nedají na výlevy některých zdejších zženštilých kritiků a vrátí salátovky zpátky do ledničky. Pevným a výsadním postavením žen u ploten to rozhodně nikterak neotřásá! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, jehož syrovost se line v každém jeho obrazu. A ani s hrůznou stopáží 148 minut neztrácí dech. Je to zásluhou velmi netradičně posazené režie, která nedá padnout hercům i v těch nejzazších rolích, exteriérům, jejichž odevzdaná chladnost nedovolí divákovi být zde rád a kameře, zvuku a střihu, které tento "holandský western" činí podmanivým a poctivým filmem, v němž si konečně odpočineme od CGI efektů. Je to příběh mladé těžce zkoušené ženy, která se chtěla vymanit z područí svého zvrhlého taťuldy, reverenda, který fanaticky káže o Bohu a křesťanství, a přitom je to takový nechutný perverzák, že mu není rovno. A neváhala přitom pracovat v nevěstinci, zabíjet, vyříznout si jazyk a změnit si identitu. Z Joanny na Liz. A když už se zdálo, že má od fotříka pokoj, dostihla ji její vlastní minulost. Roli Joanny/Liz ztvárnily dvě různé herečky. V pubertě to byla Emilia Jones, v dospělosti mnohem hvězdnější Dakota Fanning. Sekvence s ní mě přece jen bavily o něco víc. A pak je zde přímo ďábelsky vyobrazený reverend, jehož bestiálnost mu propůjčil Guy Pearce. A co všechno ve filmu ženám provádí, raději nebudu ani uvádět, citlivější povahy ho budou celý film nenávidět. Pearce se toho nebál, mohl jsi tím poškodit herecký kredit, vždyť v podstatě hrál pedofila, kterého vzrušují třináctky a incest. No, já vás varuji, že tenhle "western" se bude vymykat všemu, co jste v tomto žánru viděli. Holandský režisér Martin Koolhoven je pro českého diváka velkou neznámou. A přitom je to muž na svém místě. Pro příběh zvolil nechronologický styl vyprávění, které rozdělil do čtyř kapitol, které i jednotlivě pojmenoval. Každá kapitola je něčím specifická, jednou je to tíživá atmosféra, následně osudovost, nechybí i odlehčenější tón v nevěstinci. Vše je vesměs prosycené surovou brutalitou, ochránci zvířat se budou hroutit, ženy film nevydrží. Je jen škoda, že režisérovi se nepodařilo svléknout Dakotu, která zvesela šuká oblečená v dobových šatech. Samozřejmě, že tempo filmu není překotné, mně přišlo, že bylo nastaveno tak akorát. I tak film přece jen místy nevydržel s tempem, i když těch výpadků z rytmu nebylo moc. Ovšem stopáž filmu, která odrazuje nejvíc, je naplněna až po okraj pozoruhodným obsahem, který je natočen duchaplně, s nebývalou péčí a evropskou kvalitou. 10/10 ()

Galerie (98)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Martin Koolhoven opísal Brimstone projekt ako holandský western. Inšpiráciou mu boli jeho obľúbené talianske spaghetti westerny. (beso74)
  • Guy Pearce (Reverend) a jeho filmová manželka Carice van Houten (Anna) tvoria pár aj v skutočnosti. Zamilovali sa počas natáčania a v auguste 2016 sa im narodil syn Monte Pearce. Vďaka tejto veľkej udalosti dokonca zmeškali premiéru na filmovom festivale v Benátkach. (bj_)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama