Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kině je objevena mrtvola zavražděné ženy. Případu se ujme kapitán Marha, který zjistí, že neznámá nepatřila ani k divákům, ani k zaměstnancům kina. Stopy vedou do sousední tiskové agentury IDOC (Informace a dokumentace). Zaměstnankyně slečna Mouchová pozná v zavražděné svou kolegyni Věru Šimandlovou. Protože oběť měla u sebe mít značnou finanční částku, zahrne Marha mezi první podezřelé ty lidi, kteří o penězích věděli. Vzápětí se však dostane k novému možnému motivu vraždy – k seznamu čtyř vědců, kteří emigrovali na západ… Film Jiřího Hanibala je zdánlivě banální detektivní příběh, který se během vyšetřování rozroste v nevšední zločin organizování útěku vědeckých pracovníků do ciziny. Jeho předlohou byla kniha Václava Erbena "Efektivně mrtvá žena". Známý kapitán Exner, který je hrdinou literární verze, se však ve filmu změnil v kapitána Marhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivka s takovou poněkud vykonstruovanou zápletkou o využití tiskové agentury pro účely organizace ilegálních výjezdů vědeckých pracovníků na západ. Mám rád Františka Němce, který si zde zahrál hlavní roli vrchního vyšetřovatele. Herecké obsazení je celkově atraktivní, i když třeba Luděk Munzar v roli záporáka působí dost toporně. Velmi výrazná (možná až poněkud přepjatá) je dramatická filmová hudba. Nějak mi k té celkové zápletce moc nesedla. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Hvězdička za realisticky (nakonec jinak to nešlo) vykreslené prostředí, které navodí vzpomínky na doby  naštěstí už dávno minulé, a pár sympatických hereckých výkonů, mezi nimiž ale Františka Němce nebo Oldu Vlacha nehledejme. Nevím, jestli v Erbenově originálu byl Marha Exner, pokud ano, pak je celá ta dějová linka s jeho manželkou nesmyslná, ale když to vezmu kolem a kolem, nedivme se, že je to tak zbastlené, když vidím jméno scánáristy a režiséra v jednom. Hanibal točil sračky a Údolí krásných žab beru jenom proto, jak se mi v raném mládí líbila Milada Vnuková s apartních plavečkách a jak mě nesmírně bavil pozdější ministr kultury Slávak Jandák pod jménem Viky. Můj problém je, že detektivky miluji, ale ne v "papírové" podobě, tudíž nejsem schopen porovnat psanou s filmovou podobou. U primáckého Exnera porovnání pro různá předchozí zpracování vychází jednoznačně lépe pro Primu a jejich Michal Dlouhý je daleko nejlepší Exner, kterého jsem viděl. Docela by mě zajímalo, jestli v Erbenově originálu je i ona legendární věta: "Dobré jitro, tady vnitro..." Jinak Fikar se na tenkém ledě doby (a v její horší, ranější podobě) dokázal pohybovat líp než Erben... ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele

Pán Hanibal natočil len priemerný film. Už len meno hlavného vyšetrovaťela je zaujímavý - určite na Slovensku volal sa Marha. František Němec zahral túto postavu celkom dobre. Je sranda, že stačí dať postave fajku do úst a je tu velký kriminalista - O.Vlach. Určite sa na Barandove natočili aj lepšie kriminálky.....60%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vida, jak lze původně šlechetnou myšlenku jít pracovat za lepším ideologicky obrátit - soudruzi si se vší věděli rady. Franta Němec a light motiv rodinných vztahů je fajn, stejně jako mordparta Zahajský, Vlach, Bruder Moc mě potěšila malá rolička Ladislava Lakomého, kterého coby herce vůbec neznám, a poznal jsem ho jedině po hlase (nejlepší Alain Delon navždy). Cupák poněkud stranou a ve velmi nepříjemné roli. Somr už před 38 lety vypadal skoro jako dnes. Neválel jsem se blahem, ani jsem neusínal nudou, trochu víc akce by to chtělo. Soudruh kapitán jezdil volhou? ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Tak teď jsem tohle dílko "zase" shlédl (asi po 30? letech) - před tím se mi to asi docela líbilo - a zhrozil se. Těžce ideologická story, jak zlí kapitalisti kradou socialistickému Československu "mozky" mi přijde z dnešního pohledu až legrační a pro ty, co tuhle dobu nepamatují, asi i zcela nepochopitelná... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Když tým vyšetřovatelů čeká před kinem na podezřelého, lze spatřit plakát k právě promítanému filmu, kterým je snímek Křidýlko nebo stehýnko (1976). (korbitch22)
  • Když ředitel provází Marhu (František Němec) po celém INDOCu, hned v radiologickém oddělení představuje Syřiště (Bert Schneider). V oddělení dálnopisů zavolá na Forsta (Adolf Filip) a diví se, že je Forst ještě na pracovišti, on to vysvětluje tím, že nepřišlo Syřiště, to je ale už dávno na směně. (gug)

Reklama

Reklama