Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film 8 Mile je o týdnu života skupiny mladých lidí, kteří se snaží najít svoji cestu v Detroitu roku 1995. Pro lidi jako Jimmy "Rabbit" Smith (Eminem) a jeho přátele, je hip hop jediným způsobem vyjádření se mezi sebou. Rabbit ví, že jediná jízdenka ven je přes jeho rýmy, ale aby zvítězil, musí převést svůj vztek do veršů a postavit se svému životu tváří v tvář. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (611)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ak sa vám kedysi páčil Rocky a ešte ste z toho nevyrástli, pobavíte sa. Mne ale prišla 8 Mile trochu nudná a príliš jednoduchá. Čo nie je chyba ani rejži Curtisa Hansona ani Eminema, ale je to chyba systému, ktorý vládne v špinavých štvrtiach amerických veľkomiest. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rap ho drží nad vodou. Navíc mu možná pomůže to někam dotáhnout. Průmyslový Detroit, nevlídné prostředí, zkrachovalé existence, vzory v rodičích, kteří selhali, temná budoucnost u lisu v automobilce. Navrch v rapovém battlu to také není nejrůžovější, protože náš hlavní hrdina ze sebe nedostal ani slovo. Zase. Je potřeba třísknout do stolu a něco změnit. A že to velkohubý Eminem sakra někam dotáhl. A ani jeho herecký debut nedopadl špatně, ba naopak. Leccos utáhne psíma očima, leccos rezignací v lepší příští. A jeho texty ukazují, že má solidně ujetý smysl pro humor. Navíc se spojil se zkušeným Curtisem Hansonem, kterého všichni právem velebili za L. A. – Přísně tajné (odkud si vzal solidní Kim Basinger), a který není laciný, dokáže ze scén vydolovat emoce i nějakou tu pravdu, takže ve finále dobré. A slušně dynamické a živočišné. Jen na příběhu se mohlo víc zapracovat, nějaká vedlejší linie mohla mít větší sílu/dosah. Brittany Murphy moc fajn. Tři nebo čtyři, vyberte si. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

V přidružených recenzích lze vystopovat zřejmý trend, že vysoké hodnocení dávají Osmé míli ortodoxní fanoušci a fanynky Eminema a hip-hopu obecně, komu tento hudební trend tak trochu uniká, tomu uniká i výlučnost tohoto snímku... To bude nejspíš i hlavní problém tohoto díla, které je vlastně velmi žánrové, natočené pouze pro komunitu hip-hopových nadšenců a úspěšný rapper byl do hlavní role obsazen zcela jistě pouze z důvodu zvýšení sledovanosti a vyšších zisků, jako vějička na hlavně amerického diváka. Pro diváka mimo komunitu zůstává mírně nadprůměrným filmem s tuctovým příběhem bílého teenegera z nižší sociální vrstvy, který si své místo na slunci hledá v kolbišti jinak výlučně etnicky odlišném - afroamerickém, v místě rapperských ,,battlů", kde zúročí své nadání. Jaký je podíl Eminemova autentického životního příběhu a jaký šikovné práce scénáristy nechávám stranou, to se stejně nikdo z diváků nikdy nedozví a míra umělecké licence je v Osmé míli mírně popuštěna, ostatně jako u téměř každého hollywoodského filmu, na filmový příběh psaný samým životem slyší majoritní západní divák tak nějak všeobecně asi nejvíce a trochu toho filmového dochucovadla přijde každému vhod. Kdyby to byl ale západoevropský klubový film o významné umělecké osobnosti, měl bych pocit, že jde o přesolenou filmovou kaši. Takhle mi to ale nijak zvlášť nevadí... ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Dávam 4-tú hviezdu Hansonovi, že si dokázal freaka Eminema ukočírovať a ešte z neho dostať výkon, o ktorom sa iným spevákom može akurát snívať. Hip-hip je pojem, ktorý mi nič nehovorí, čo ho na druhú stranu robí pre mňa veĺmi atraktívnym. A to nehovorím o prostredí, kde táto pseudokultúra vzniká a funguje. Doporučujem! ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Nemusíte být velký fanoušek Eminema, abyste mohl tento film hodnotil velmi kladně. Já sám jsem poslouchal tohoto zpěváka dříve, poté jsem se dal už na jinou dráhnu. Přesto si ho velmi dobře pamatuju. Ale v tomto filmu se ukázalo, že Em umí i hrát (o zpěvu už vůbec nemluvě) a zřejmě ho to i baví. Písnička Lose Yourself, která dostala Oscara, mě dostane vždy když ji slyším a vždy si vzpomenu na toto suprové dílo, představující život nejlepšího současného bílého rappera světa. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (56)

  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září 2002 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)
  • Natáčelo se od 18. října 2001 do ledna 2002 v Michiganu (Detroit) a v New Yorku. (Varan)
  • V pôvodnom scenári pracoval Rabbit (Eminem) v hoteli, kde niesol ľuďom tašky a mal problémy so svojím šéfom. (WalterIK7)

Reklama

Reklama