Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film 8 Mile je o týdnu života skupiny mladých lidí, kteří se snaží najít svoji cestu v Detroitu roku 1995. Pro lidi jako Jimmy "Rabbit" Smith (Eminem) a jeho přátele, je hip hop jediným způsobem vyjádření se mezi sebou. Rabbit ví, že jediná jízdenka ven je přes jeho rýmy, ale aby zvítězil, musí převést svůj vztek do veršů a postavit se svému životu tváří v tvář. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (611)

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Nemusíte být velký fanoušek Eminema, abyste mohl tento film hodnotil velmi kladně. Já sám jsem poslouchal tohoto zpěváka dříve, poté jsem se dal už na jinou dráhnu. Přesto si ho velmi dobře pamatuju. Ale v tomto filmu se ukázalo, že Em umí i hrát (o zpěvu už vůbec nemluvě) a zřejmě ho to i baví. Písnička Lose Yourself, která dostala Oscara, mě dostane vždy když ji slyším a vždy si vzpomenu na toto suprové dílo, představující život nejlepšího současného bílého rappera světa. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Skús mi na mňa povedať niečo, čo som ti sám nepovedal." Od Eminema som čakal menej, od Curtisa Hansona viac. Výsledok je uchádzajúci kompromis a pomerne pôsobivá dráma na ohranú tému "talentovaný jedinec verzus systém". Nefunguje to tak dobre, ako v iných outsiderských príbehoch (ROCKY), ale vzhľadom na to, čo je Eminem zač, môžeme byť radi, že je výsledok tak zručne solídne priemerný. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

V poseldní době se do Eminemovy tvorby opět zaposlouchávám, tudíž opětovné shlédnutí Osmé míle bylo zřejmě přirozeným důsledkem. Přes hlavního hrdinu "s bílou prdelí" na mne film působil nesmírně černošsky. Aniž jsem rasistou, bylo toho/jich na mne trochu moc. Nevím, do jaké míry je film inspirací Eminemovými začátky a do jaké míry filmovou fikcí, ale příběh je poutavý a i Eminemův výkon se mi líbil. 313! 80% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 7/10 Děj 5/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10/// +Eminem, hudba, rapeři -mohlo být klidně více hudby/// Film který je pro někoho zajímavý dějem, pro jiného hudbou. V mém případě je to od obojího něco. Film samotný je v podstatě čistej průměr. Neměl by urazit, ale zásadní počin to taky není. Koukat se však na něj dá. Pomáhá mu Eminem a jeho hudba./// Celkem 60%/// ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V přidružených recenzích lze vystopovat zřejmý trend, že vysoké hodnocení dávají Osmé míli ortodoxní fanoušci a fanynky Eminema a hip-hopu obecně, komu tento hudební trend tak trochu uniká, tomu uniká i výlučnost tohoto snímku... To bude nejspíš i hlavní problém tohoto díla, které je vlastně velmi žánrové, natočené pouze pro komunitu hip-hopových nadšenců a úspěšný rapper byl do hlavní role obsazen zcela jistě pouze z důvodu zvýšení sledovanosti a vyšších zisků, jako vějička na hlavně amerického diváka. Pro diváka mimo komunitu zůstává mírně nadprůměrným filmem s tuctovým příběhem bílého teenegera z nižší sociální vrstvy, který si své místo na slunci hledá v kolbišti jinak výlučně etnicky odlišném - afroamerickém, v místě rapperských ,,battlů", kde zúročí své nadání. Jaký je podíl Eminemova autentického životního příběhu a jaký šikovné práce scénáristy nechávám stranou, to se stejně nikdo z diváků nikdy nedozví a míra umělecké licence je v Osmé míli mírně popuštěna, ostatně jako u téměř každého hollywoodského filmu, na filmový příběh psaný samým životem slyší majoritní západní divák tak nějak všeobecně asi nejvíce a trochu toho filmového dochucovadla přijde každému vhod. Kdyby to byl ale západoevropský klubový film o významné umělecké osobnosti, měl bych pocit, že jde o přesolenou filmovou kaši. Takhle mi to ale nijak zvlášť nevadí... ()

Galerie (54)

Zajímavosti (56)

  • V klubu Shelter, ve kterém se odehrávájí rapové soutěže, začínal skutečně i Eminem. (KucC)
  • Eminem (Rabbit) vyrůstal poblíž 8 Mile Road, kde natočil i část videoklipu The Way I Am (2000). Odtud také pochází název filmu. (Element2)
  • V pôvodnom scenári pracoval Rabbit (Eminem) v hoteli, kde niesol ľuďom tašky a mal problémy so svojím šéfom. (WalterIK7)

Reklama

Reklama