Dárek
Joel EdgertonScénář:
Joel EdgertonKamera:
Eduard GrauHudba:
Danny Bensi, Saunder JurriaansHrají:
Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton, Beau Knapp, Busy Philipps, Allison Tolman, Katie Aselton, Susan May Pratt, Wendell Pierce, Nash Edgerton, David Denman, Tim Griffin, P.J. Byrne, Mirrah Foulkes, Beth CrudeleProducenti:
Joel Edgerton, Rebecca YeldhamStřih:
Luke DoolanScénografie:
Richard ShermanKostýmy:
Terry AndersonPlakáty
Simon (Jason Bateman) a Robyn (Rebecca Hall) jsou mladý manželský pár, jehož život se odehrává přesně podle představ a plánů. A to až do dne, kdy náhodně potkají Gorda (Joel Edgerton), Simonova dávného známého ze střední školy. Od té chvíle se jejich budoucnost začíná pomalu ale jistě rozjíždět po děsivém a šíleném tobogánu. Po několika dalších náhodných setkáních a nečekaných návštěvách Simon a Robin začínají být z Gordova chování a slov znepokojení. A navíc se začnou objevovat záhadné dary, díky nimž se odkrývají podivná tajemství z minulosti. A Robyn se tak nejen dozvídá znepokojující pravdu o tom, co se odehrálo před dvaceti lety mezi Simonem a Gordem, ale především stojí před nečekanými otázkami. Jak dobře opravdu známe nám nejbližší lidi? Je dávná minulost navždy už jen minulostí?(CinemArt)
- Simon a Robyn se přestěhovali do nového města, aby začali svůj život od začátku, oba si totiž prošli peklem, když Robyn potratila jejich dítě. Hned při prvním nákupu do nového domu dvojice narazí na muže jménem Gordon, který chodil se Simonem na střední školu. Simon tvrdí Robyn, že si Gordona vůbec nevybavuje, ale Gordon by s dvojicí rád navázal přátelský vztah, takže jim domů nosí dary a pravidelně navštěvuje Robyn, když Simon není doma. Simon a Robyn se mezitím spřátelili s jinými dvěma páry – jeden pár jsou jejich sousedi a druhý pár je od Simona z práce. Všichni dvojici radí, aby se Gordona zbavili, ale Robyn a Simonovi to stále nejde. Jednoho dne je pozve Gordon k sobě domů a z večeře na skok odjede, Simon tedy prošmejdí dům a najde tam ženské i dětské oblečení. Gordon pak dvojici odvypráví smutný příběh muže, kterého opustila žena i s dětmi. Simon ale i tak nemá slitování a rázně Gordonovi říká, aby jeho i Robyn nechal být. Následujícího dne dvojici zmizí pes a někdo jim otráví rybičky v jezírku, které jim dal Gordon. Simon jede okamžitě ke Gordonovi domů, ale tam zjistí, že dům patří někomu jinému. Simon vše nahlásí policii, ale ta nic nezmůže. Simon a Robyn tedy čekají, zda se jim pes vrátí, k čemuž skutečně nečekaně dojde. Robyn se už ale v domě necítí dobře, má neustále dojem, že je v domě někdo s ní. Po nějaké době se v poště objeví vzkaz od Gordona, ve kterém se za vše omlouvá a mimo jiné píše, že chtěl hodit minulost za hlavu, což Robyn vrtá v hlavě, ale Simon tvrdí, že netuší, o čem je řeč. Robyn se tedy začne vyptávat sestry Simona...(TV Prima)
- Simon a Robyn (Jason Bateman a Rebecca Hall) jsou mladí manželé, jejichž život jde přesně podle plánu. Náhodné setkání se Simonovým bývalým známým ze středoškolských let však tuto idylu proměňuje v chaos. Zprvu dokonce Simon Gorda (Joel Edgerton) ani nepoznává, ale brzy se série několika zdánlivě náhodných setkání ukáže být znepokojivá: děsivé tajemství minulosti je odhaleno. Jak Robyn zjišťuje, co se mezi Simonem a Gordem skutečně stalo, začíná pochybovat, zda svého manžela doopravdy zná.(Likandro)
- Život mladého manželského páru je náhle obrácen vzhůru nohama, když se znenadání objeví manželův starý známý. Začíná na práh jejich domu nosit záhadné dárky a postupně rozkrývá děsivé tajemství staré více jak 20 let.(kyrysar)
- Simon (Jason Bateman) a Robyn (Rebecca Hall) sú mladý manželský pár, ktorých život sa odohráva presne podľa plánov a predstáv. Až do dňa pokiaľ stretnú Gorda (Joel Edgerton), Simonovho dávneho známeho zo strednej školy. Od tej chvíle sa ich život začína pomaly ale isto rozbiehať po desivom a šialenom tobogane. Po niekoľkých ďalších náhodných stretnutiach Simon a Robin začínajú byť z Gordonovho chovania a slov znepokojení. A navyše sa začnú objavovať záhadné dary, vďaka ktorým sa začnú objavovať podivné tajomstvá z minulosti. A Robyn sa tak nie len dozvedá znepokojivú pravdu o tom, čo sa odohralo pred dvadsiatimi rokmi medzi Simonom a Gordonom, ale predovšetkým stojí pred nečakanými otázkami. Ako naozaj poznáme nám najbližších ľudí? Je dávna minulosť navždy už len minulosť?(Barracuda Movie)
Photo © Universal Pictures
- Približne v 19. minúte pri scéne v kuchyni si môžete všimnúť, že hlavná postava drží hubičku na umývanie riadu pri každom strihu inak. (Johnny.ARN)
- Když Robyn (Rebecca Hall) leží v pokoji číslo 237, jedná se o připomínku snímku Osvícení (1980) Stanley Kubricka. (tedvidek94)
- Režisér Joel Edgerton sa pri nakrúcaní inšpiroval majstrom Alfredom Hitchcockom a filmami Osudová príťažlivosť (1987) a Utajený (2005). (classic)
Nevhodný mládeži do 12 let
20.08.2015 CinemArt |
---|---|
20.08.2015 Barracuda Movie |
27.08.2015 Village Roadshow AU |
31.07.2015 STX Entertainment |
27.01.2016 Bontonfilm |
TheDarKnig
Snaživé řemeslo režijně zcela nezkušeného Edgertona, ale bez čehokoliv, co by opravdu tento film něčím vyšvihlo do první ligy. Postavy se ne vždy chovají zcela inteligentně, dialogy šustí papírem, zvraty nejsou až tak nepředvídatelné a hlavně nakonec ani nijak zajímavě vytvořené, atmosféru (při scénách "něco se stane/bude dít!") se snaží film budovat pomocí samoúčelné agresivní hudby, Jason Bateman je od počátku hrozně nechutný a měl by raději zůstat jen u těch komedií. Jiné emoce mu totiž moc nejdou. Po tom větším vychvalování jsem čekal něco mnohem víc sofistikovaného a hlavně i režijně lépe ukočírovaného. 6/10(24.11.2015)
Slasher
Celou dobu jsem čekal na něco drsnýho, což nepřišlo, místo toho šlo o střídmý, lehce znepokojivý, šmírácký thriller mezi trojúhleníkem nudná hodná ošklivka (aaaaaaaaaah), manžel namyšlenej sráč (Bateman překvapivě přesvědčivý) a kamarádský podivín (kde Edgerton rozhodně zaujme). A fajn, ale u mě takhle - mít lepší ponětí, do čeho jdu, tak na to nedívám, nic mi to nedalo.(10.1.2016)
poz3n
Oldboy meets Mientras duermes. Neboli to, co přijde většině lidem zde jako chytré a neočekávané pro mě bylo spíše plnění očekávaných postupů a klišé. Většinově jsem se vlastně nudil a až druhá polovina nabízí něco víc, než jen čekání na očekávané. Problém je, že zmiňovaná druhá polovina staví dvě mužské hlavní postavy do takového světla, ve kterém jsem přestal mít zájem některé z nich fandit. Bylo mi tudíž jedno, co se s nimi stane. Film má pár slušných momentů a celkově není nějakou extra srágorou. Je ale podle mě dost průměrně udělaný a jeho kroky v příběhu jsou vždy dost očekávatelné. 5/10(4.2.2017)
S.Quentin QUALE
Joel natočil stalkerský light thriller, který sice není nervákem, u něhož si vykousnete ukázkovou manikúru, ale na žluči vás pošimrá. Premisou filmu je pointa, která v závěru mocně pumpuje průměrný pocit z filmu tím, že je patřičně moralizující a šokantní (spoiler jak kráva). Jako prvotina hodně dobrý. 75%(2.11.2015)
Malarkey
Musím říct, že Joel Edgerton se mi začíná líbit čím dál tím víc. A zachází už tak daleko, že kromě herectví to zkouší i na poli režisérském, kde právě filmem Dárek si mě vysloveně získal. Thriller, který je napínavý od začátku až do konce, zároveň odkazuje na nejlepší filmy z oboru a ještě k tomu je naprosto uvěřitelný a realistický. Nic, co by bylo nutně přehnané, jak filmy umí být. A ještě k tomu závěr rozjede s takovou fazónou, že divák si nedovolí ani mrknout, aby nepřišel o další minutu napětí. Dobrá práce Joeli!(17.5.2016)