Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Webb 

všechny recenze uživatele

Big Sleep je překombinovaná detektivka, a to jí zrovna nesluší, zbytečně totiž komplikuje vyprávění. Jinak Hawks točit umí, výběr herců dosadil správný. Mezi Humphrey Bogartem a Lauren Bacall funguje vzájemná chemie, což jen potvrdila skutečnost, že se vzali po půl roce natáčení. Bylo příjemné sledovat narážkami prošpikované dialogy na téma koní a sedel. [7/10] (Warner Bros.) (Čb. /// Produkce: Howard Hawks /// Scénář: William Faulkner, Leigh Brackett, Jules Furthman podle románu Raymonda Chandlera /// Kamera: Sidney Hickox /// Hudba: Max Steiner) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Cynický detektiv s neuvěřitelným charismatem, smyslná femme fatale, atmosféra hustší než iridium, grázlů, že mezi nimi brzy ztratíte přehled – to je film noir co má koule i všechny ostatní náležitosti. Howard Hawks si se scénářem podle Chandlera poradil jako nic. Akorát místy nebudete vědět, která bije. Ono zde však ani tolik nejde o to kdo a proč (v tom údajně neměl jasno samotný Chandler), ale jak. Po řemeslné stránce jde rozhodně o vyšší standard. Bacallová a Bogart okolo sebe chvílemi vytvářejí takové erotické dusno, až zapomínáte dýchat. Jejich dialog o koňských dostizích je prolezlý dvojsmyslnými narážkami jako sklad obilí moučnými červy a patří k mnoha nezapomenutelným scénám, které není již po prvním zhlédnutí obtížné identifikovat jako ikonické. 85% Zajímavé komentáře: Winnfield, lesumir ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Existují dvě vysvětlení, buďto jsem jako divák přízemní a nedovtipný, nebo je hluboký spánek sice klasický, ale hodně přešmodrchaný zástupce žánru. Překvapení provází od začátku až do konce, protože scénář je zcela nevyzpytatelný. Mazaný Filip, v tuzemsku u diváctva propadlý, hledal zjevně inspiraci někde poblíž.___Scénář byl napsán za pouhých osm dní, což se negativně odrazilo na jeho detektivní linii. Režisér humorně vypráví o natáčení: "V zápletce jsme se už nevyznali. Ptali se mne, kdo koho zabil - nevěděl jsem. Poslali telegram autorovi - nevěděl to. Poslali telegram autorovi scénáře - taky to nevěděl. Ale přesto byl film velmi napínavý a zábavný..." (Hendrich, Vladimír: Americká drsná škola ve filmu; str. 28). ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na mna az prilis zamotany scenar, pri ktorom som sa skor nudil, ale na druhej strane uznavam, ze to malo svoje grady a Bogartov herecky koncert sa tiez postaral o svoje. Avsak tento film u mna nepatri medzi oblubene noirovky... 02.10.2009 _____ Humphrey Bogart - (Philip Marlowe) +++ Lauren Bacall - (Vivian Rutledge) +++ John Ridgely - (Eddie Mars) +++ Martha Vickers - (Carmen Sternwood) +++ Peggy Knudsen - (Mona Mars) +++ Charles Waldron - (Generál Sternwood) +++ Bob Steele - (Lash Canino) +++ Louis Jean Heydt - (Joe Brody) +++ Elisha Cook Jr. - (Harry Jones) +++ Hudba: Max Steiner +++ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vynikající hlášky a na několik výjimek (hlavně závěr s Lauren Bacall, ale i představitelka její sestry hraje toporně) herecké výkony. Jinak v podstatě skoro doslovný přepis románu - opět s výjimkou konce (v románu se odehrává v pustině u dolů a lépe pochopíme, oč šlo a jaká "nemoc" postihla mladší sestru). Ale i na dnešní dobu skvělá kamera (když odmyslíme ateliérové exteriéry ;-)), scénář, prostě filmařina. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Charles Waldron, který ztvárnil generála Sternwooda, zemřel ještě před premiérou filmu. (Dreadd)
  • Keď sa režisér Howard Hawks pýtal autora románu Raymonda Chandlera, prečo sa v jeho knihe “Hlboký spánok“ vyskytuje toľko pasci, dejových zvratov a prekvapení, spisovateľ údajne úprimne odpovedal: "Nemám sebemenšiu predstavu." (Scevola)
  • Claude Chabrol vo svojej kritike považuje dielo za mimoriadne, ktoré však nespĺňa obecné nároky žánru. Dielo je veľmi osobité, aby ho šlo zaškatuľkovať. Zdôrazňuje rolu autorského vkladu a spontánnosti pri tvorbe diela. Zásadnou je pre neho osobnosť autora. Podľa Chabrola nemôže byť tento film rekonštruovaný, napr. v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil jeho tvorca a dielo by pôsobilo dojmom podradnej imitácie. (Biopler)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama