Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Možná je to otřepané, ale Humphrey Bogart je nejlepší Phil Marlow, co kdy žil. Přesnější by podle mě bylo, že Bogart dělá Marlowa. Ten pro mě sám o sobě je muž bez tváře, napsaný na papíře, kterého si lidé jen domýšlí. Bogart představuje jednu z možností a podle mě odpovídá přesně myšlence soukromého očka v Americe 20-30 let minulého století. Lauren Bacall je fajn, i když její hlas v originále je trochu moc mužský. Sama o sobě není tou ikonickou krasavicí, ale ženou s povahovými rysy potvory, která čeká koho bude moci využít. Celý film se šikovně odehrává na malém prostoru několika apartmá, místností a exteriéry jsou tu jen zřídka. Big sleep možná není nejzásadnější a nejdokonalejší film-noir, který kdy vznikl, ale využívá všech jeho tajných zbraní, pro potěchu diváckého srdce... ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart je dokonalý. Uvedomil som si, že je predobrazom mnohých filmových aj televíznych postáv a hrdinov. Howard Hawks napratal film kopou krásnych mladých žien a aj keď to nie je pravý noir z toho prvotného noirového amerického obdobia (väčšina sa tu odohráva v luxusných interiéroch) výprava je i napriek komornosti veľmi pôsobivá od začiatku do konca - najmä skvelý úvodný obraz s generálom medzi orchideami, kedy sa Marlow potí ako kôň, potom "dažďová scéna" alebo skvelý obraz v hazardnom dome eddieho marsa... príbeh, aj keď sa môže zdať prehustený informáciami, ktoré sa dozvedáme v slovných prestrelkách, je úplne jasný a zrozumiteľný, je to typická detektívka drsnej školy, no tu nejde o samotný príbeh, ale o bogarta a marlowa v jeho podaní, je to o skvelých dialógoch a hláškach a o veľmi vydarenej atmosfére a vzťahu medzi marlowom a vivian. ()

Reklama

5150 

všechny recenze uživatele

Jediné co bych vytknul, byl příliš velký počet postav a jmen, takže orientace při bleskových rozhovorech byla poněkud náročnější. Humphrey Bogart v hlavní roli byl výborný a to, že mu zde snad každá hezká žena padla k nohám, nemělo chybu. HLUBOKÝ SPÁNEK mě dokázal od začátku zaujmout, byl napínavý i zábavný a tím se zas tolik filmů pochlubit nemůže. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus přehnané zahlcení postavami a motivacemi, mezi nimiž se okamžitě ztratíte, pokud jen na chvíli nedáváte pozor. Na druhou stranu ale správně nepředvídatelné a atmosférické, odměňující divákovu pozornost pravidelným nášupem promyšlených zvratů. Kultovní status však především zásluhou cynického detektiva Humphreyho Bogarta, který v téhle roli i po sedmdesáti letech přesvědčuje, že patří do edice pěti nejcharismatičtějších herců hollywoodské historie. Možná i tří.. 80% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

V době, kdy byl můj děda ještě dítě, Bogart zářil v Americe na velkém stříbrném plátně, proháněl se těmi nejlepšími auty a měl ty nejhezčí ženský. Není se čemu divit, jeho charisma bylo neskutečné a dodnes z filmů jen srší, proto The Big Sleep považuji za jeden z jeho největších počinů a cynického detektiva ztvárnil bravůrně. Už to nebyl ten uhlazený elegán s motýlkem z Casablanky. Tentokrát soukromé očko se zmačkaným oblekem a pokřiveným kloboukem, který je ochoten pro kousek informace strčit nos všude a čelit i nejhoršímu. Hluboký spánek je natočen hodně tvrdě se spoustou záporáků a jednoduchou zápletkou, která se mění ve smrtící tornádo zvratů. Scénář plný ironie a herecké výkony hlavních i vedlejších postav povyšuje tuhle lahůdku mezi nejlepší krimi všech dob. _ Je mi to už docela trapné, ale všechny Noriky hodnotím plným počtem. Považuji to za nejlepší dobu filmu a zatím jsem viděl jen skovosty - které jinak ohodnocovat nelze! ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Raymond Chandler vyhlásil, že Martha Vickers podala ako Carmen vo filme taký skvelý herecký výkon, že zatienila aj samotnú Lauren Bacall. Výsledkom bol finálny zostrih, v ktorom väčšina filmového materiálu, kde vystupovala Carmen, skončila v koši. (beso74)
  • Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu Raymonda Chandlera. (Hans.)
  • V příběhu filmu bylo po prvním veřejném promítání provedeno několik změn a dotáček. (Cherish)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama