Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Recenze (393)

jarynzlesa 

všechny recenze uživatele

Úcta k přírodě a životu zobrazená ve skvěle animovaném filmu nad který se dotkne každého, kdo jen trochu přemýšlí o interakci lidského působení na jeho životní prostor. Napínavé až do konce, super film. ()

Anime2 

všechny recenze uživatele

Krása,krása.Nepamatuji si kdy jsem byl u filmu tak dojatý.Na konci jsem se málem rozbrečel.Tohle je dokonalý film ve všech směrech.Sympatická a krásná hlavní hrdinka co soucítí s přírodou a chrání jí za každou cenu.Tenhle film mi připomněl jakou jsem choval lásku ke všemu živému když jsem byl ještě malý capart.Chtěl jsem si jenom pustit něco u čeho bych mohl vyprázdnit hlavu ale něco takhle krásného jsem nečekal.Prostě krása nevím co jiného říct. ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Dystopický komiks, ktorý chce pôsobiť seriózne, ale nemá na to.↵  V prvom rade je príliš hektický a chaotický - každú chvíľu tam niekto na niekoho útočí, no často nie je zjavné, čo ho k tomu vedie a občas ani to, kto je vlastne kto. Avšak nech už bojuje kto chce s kým chce, so všetkými aj tak pozametá Naušika, ktorá je hotová superwoman. Jednak lieta. Ďalej zachraňuje všetko, čo sa hýbe (zvery i cudzincov), je krotiteľkou zvierat, v silonkách odoláva ohňu, pádom a guľometnej streľbe, ktorá zostrelí dopravné lietadlo. No a v neposlednom rade chodí i postrelená do členka, ale to už lezie do kapusty Chuckovi Norrisovi. A temer by som zabudol, že pri tom všetkom zvláda i prírodovedný výskum na elitnej úrovni.↵  ↵  Ak sa divákovi ani nad tým nezastaví rozum, tak je tu ešte pomstychtivý hmyz, ktorý je schopný predbehnúť vrtuľové dopravné lietadlo a úspešne naň zaútočiť, ale keď treba zastaviť obyčajný lietajúci sud (!), tak sa všetok hmyz zrazu záhadne stratí z planéty.↵  ↵  V kine ma dokonca občas bralo na spanie, ale zvládal som to lepšie než niektoré deti, ktoré zadrichmali aj uprostred finálnej bitky. Rozprávka pre deti to teda určite neni, aj keď flóra, fauna a ďalšie (po)tvory sú tu vykreslené s poriadnou dávkou fantázie a umenia. ()

Lukas0801 

všechny recenze uživatele

Dokonalé po všech stránkách. Nemám co dodat. Taky se mi líbí, že film nutí člověka přemýšlet o důležitosti ekologie. 100% ()

VashCZ 

všechny recenze uživatele

Nevím moc co k tomu napsat, takže subjektivně 4 hvězdy. Chytlo mě, bavilo mě. Ale logika světa zdá se mi jaksi více než podivná. Mimochodem se mi strašlivě líbí kresba. Animace v podstatě dle mého gusta. ()

Vlkopec 

všechny recenze uživatele

Pán prstenů, Hvězdné války, Nekonečný příběh a spousta dalších filmů splácaných dohromady, jak to umí jen Mijazaki. ()

Catch1707 

všechny recenze uživatele

Velice dobre anime, ale Spirited Away, Mononoke Hime a dokonce i My Neighbour Totoro se mi od Miyazakiho libili vice... Stale vsak jde o film, ktery ma co rict. A navic vubec nestarne - 1984? Komu to vadi? ()

Nikopol 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel nad tím, co je na Miyazakiho filmech vlastně tak vyjímečného a teprve po shlédnutí Nausicy mi to docvaklo - Miyazaki v každém svém filmu vytvoří naprosto úžasný imaginativní svět, který po pouhých dvou hodinách opustí a už se k němu nikdy nevrátí. A koncentrace tolika originálních nápadů na ploše pouhých 120ti minut člověka prostě pokaždé dostane do kolen. Mám vůbec psát něco i o tomto filmu? No, je to bomba, no... Plné hodnocení. ()

Tionois 

všechny recenze uživatele

Miyazkiho Naušika z Větrného údolí je překrásně animovaný a ještě lépe vymyšlený film. V postapokalyptckém světě, kde každá nekontaminovaná kapaka vody je vzácnost a kde se člověk pomalu stává ohroženým druhem, existuje proroctví. Proroctví o spasiteli oblečeném v modrý šat, který odvede lid do země, kde budou moci volně žít. Takže celý film je vlastně převyprávení legendy o tomto "spasiteli". Naskytuje se tu částečně paralela s Dunou Franka Herberta, i když v Naušice je politika až na druhém místě. Hlavní roli zde hraje popisování mechanismů onoho zvláštního prostředí, ve kterém se lidstvo ocitlo. Jeden z mých nejoblíbenějších Ghibli filmů. ()

andrejba 

všechny recenze uživatele

Mnohi toto dielo oznacuju za japonskeho Pana prstenov a musim im dat ciastocne za pravdu. Tento film ma nadherny smutno-vesely pribeh, neuveritelnu hlbku aj sirku napadov a majstrovske spracovanie. ()

Figuto 

všechny recenze uživatele

Docela mě to nudilo, ale dal jsem tomu šanci... než jsem začal usínat a asi 10 minut před koncem jsem to vypnul. ()

Usacek_ 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: Úžasné ! Další dokonalé dílo pana Miyazakiho. Zcela odlišná myšlenka, odtrhující se od veškerého realného světa. Skvělý nápad ještě podtržen hudbou Hisaishiho. Těším se, až se na tento snímek podívám znovu. 100% ! ()

HaganenoEd 

všechny recenze uživatele

Alebo ako Miyazaki už v počiatkoch štúdia Ghibli natrhával Disneymu zadok. Samozrejme treba okrem bravúrneho scenára a vynikajúceho vizuálu spomenúť aj úžasnú hudbu od Hisaishiho, ktorá síce nedosahuje kvalít jeho ďalších soundtrackov, ale to neznamená, že nieje dokonalá. ()

Virtus 

všechny recenze uživatele

Zvláštní jak kreslený film může zasáhnout člověka... Nádherný příběh o soužití člověka s přírodou a zároveň o lidské nechápavosti. I když jsem viděl animované filmy s lepší kresbou, je to právě příběh a atmosféra filmu, co vytváří celkový dojem. A nádherná hudba. Film nutí člověka hodně přemýšlet o denším stavu věcí a zároveň vnucuje otázku jak je možné, že zrovna v japonských filmech je ekologický motiv tak častý a přitom jde o národ zodpovědný za vyvražďování velryb atd. ()

Muad 

všechny recenze uživatele

Neskutečně originální prostředí. Krásný příběh. Úžasná hudba. Nevšední filmový zážitek. Film nad kterým se citlivá duše tetelí blahem.. ()

Trepak 

všechny recenze uživatele

"AHA! NAŠA PRINCEZNÁ!" Nausika je Miyazakiho šablóna, ktorú viac-menej vykrádal vo všetkých svojich ďalších filmoch. Jeho snímky nikdy nie sú zaujímavé na príbeh, sú špecifické atmosférou a tá Nausike tragicky chýbala. Nuda do špiku kosti. ()

Reklama

Reklama