Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iva Janžurová ve své životní roli (přesněji řečeno dvojroli) ztělesňuje dvě povahově zcela rozdílné sestry. Zatímco jedna je vlídná a dobrá, druhá představuje ztělesněné zlo, chorobnou nenávist a závist. Zlá sestra se rozhodne odstranit svůj sourozenecký protějšek, ve kterém není schopna snést vlastnosti, jež právě sama postrádá. Její zrůdnost však záhy překvapí ji samotnou, když nabyde nečekaných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (183)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si matně pamatovala z dětství a i ty střípky vzpomínek byly ostré a zneklidňující. Filmy Juraje Herze mě vždycky deprimovaly, Morgianu nevyjímaje. Iva Janžurová je zde skvělá, dokonale zvládla zahrát obě sestry a nebyl problém je vnímat jako dvě zcela odlišné bytosti. Škoda té přílišné extravagance, film se v ní doslova utápí, ale mám takový dojem, že to byl Herzův záměr. Byla opravdu hrůza sledovat, jak kamera zabírá detaily té masky, kterou měla Janžurová na obličeji. ()

Bláža 

všechny recenze uživatele

Herzův až hororově laděný snímek, který svou atmosférou a výraznou secesní stylizací připomíná Jirešovu Valérii a týden divů. I tady se výrazným způsobem pracuje s barvami, což je vidět už na spodobnění obou sester – černá a bílá (famózní dvojrole Ivy Jažurové). Bohužel dojíždí na rozvleklou atmosféru a docela nevyváženou gradaci. Na místní poměry zajímavé dílko, které se snaží vyplnit mezeru na poli mysteriózních filmů. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za mňa pomerne zvláštny film, ktorý ma až tak nenadchol, no mám nesmierne rád Ivu Janžurovú, ktorú vnímam ako jednu z najlepších herečiek na území ČS-r. vôbec, pričom musím taktiež uznať, že snímok skutočne disponuje osobitou, hádam aj temnou atmosférou. Ja osobne si však nemyslím, že by mala byť táto rola pre Janžúrovú životnou, i keď je v tomto filme skvelá od úvodu, až do úplného konca. Čo sa týka hodnotenia, bije sa to vo mne, no alibisticky sa prikloním k názoru väčšine. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Taká malá mrazivo-komická gotika... Až na zavíjajúcu hudbu celkom príjemný zážitok, ktorý som však nemohla brať smrteľne vážne, pretože mi niektorými znakmi proste pripomínal parodické kusy á la Adéla ještě nevečeřela alebo Tajemství hradu v Karpatech. Najzaujímavejšou postavou bola pre mňa madam travička. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Inu, Petrolejové lampy to sice nejsou, ale stále jde o výrazný nadprůměr v české kinematografii a jeden z nejlepších kousků Juraje Herze, který měl tehdy talentu a tvořivosti na rozdávání. Výborná Janžurová v hlavní dvojroli a důkaz, že to není jen dobrá komička, ale špičková charakterní herečka. Pozoruhodná vizuální stránka filmu, která pracuje s málo využívaným secesním stylem a podílí se významně na vytvoření mysteriózní atmosféry. Ester Krumbachová odvedla skvělou práci...Celkový dojem 90 %. Příklad filmu, kde jsou kamera, zvuk i dekorace v jedinečné harmonii. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Filmovanie prebiehalo na Balčiku v Bulharsku. (dyfur)
  • Iva Janžurová ve filmu hraje dvouroli, přičem dostala honorář pouze za jednou roli, přestože se s produkcí dohadovala o dvojnásobném honoráři. (Willy Kufalt)
  • Vedení Barrandova Morgianu označilo jako "sadomasochistický film" a Juraj Herz dostal na dva roky zákaz režírovat. Herzovi pomohli paradoxně Rusové. Herz vypráví, "Do Prahy tehdy přijela delegace sovětských režisérů, kterou prováděla novinářka Jana Klusáková. Soudruzi z Moskvy se jí ptali, co by měli v Praze vidět za filmy, a ona jim doporučila, ať si řeknou na Barrandově o Morgianu. Pak s nimi dělala rozhovor do novin, a když padla otázka, co se jim u nás nejvíc líbilo, unisono odpověděli, že Morgiana. Když to ředitel Barrandova četl černé na bílém, přišel za mnou, že bych vlastně už mohl zase točit." (BoredSeal)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama