Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (315)

castor 

všechny recenze uživatele

„Od pantáty vedou dráty“. Petr Zelenka je úkaz. Solitér, který znovu dokazuje, že je jedním z nejoriginálnějších českých režisérů a scénáristů. Jak jsem zdůrazňoval u jeho předchozího kousku Ztraceni v Mnichově, buďme rádi, že takové tvůrce u nás pořád máme. Popichovačné autory, kteří dokáží konkurovat evropské kinematografii a vůbec se nemusí krčit někde v koutě. Zelenka rýpe i tentokrát, vytahuje několik kostlivců a je u toho zatraceně zajímavý a přitažlivý. Tedy zhruba první polovinu. Možná si totiž vzal až moc věcí, které přitom narušují a odvádějí pozornost od toho nejdůležitějšího: střet nespokojeného jedince se systémem. Anebo je to možná tím, že varuje před tempem a přeinformovaností dnešní doby? Jeho hrdina se vrací po traumatickém zážitku v Izraeli. Až nezdravě věří v absolutní spravedlnost. Evidentně je inteligentní, ovšem hodně nečitelný. Chce vrátit Česko na mapu světa tím, že k soudu dopraví mezinárodní případ zločinů proti lidskosti, jenž se táhne až ke špičkám americké politiky. Zkoumá morální stránku věci, svým způsobem se ale v mnohém hledá. Přijde mu vhod, když si na něj vzpomene dávný kamarád ze školy s nabídkou spolupráce: natáčení pomocí dronů. Paradoxně se díky nim dostává blíž ke svému cíli. Kryštof Hádek a Jiří Mádl (ne vždy jsem mu bohužel rozuměl) jsou příjemně civilní, lidé za kamerou si své rovněž odmakali na jedničku. Nápadité a jiné. A to se cení. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale škoda že jakmile dochází k vyvrcholení děje tak se přestávají dít zajímavé a nečekné věci. Herecké výkony mi přijdou velmi dobré a zcela odpovídající psychologii postav, naivní magor Hádek i jeho názorový protipól Mádl. Trochu jsem čekal, že s drony se budou dít takové věci které se ve filmu dějí, ale mohlo to být trochu zajímavější a s nějakým lepším twistem. Hádkova postava toho ve filmu dělá docela dost a s různými postavami, ale tak nějak to na konci vyzní do ztracena, jen ho tato setkání lehce popostrčila k tomu co se stane na konci. Mádl mě tady bavil asi nejvíc co jsem kdy viděl a nemyslim to ironicky. Bylo to těžké váhání mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale pořád jsem se dobře bavil a kvality to prostě má. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film Modelář MUSÍ vidět každý. Je to nenapodobitelná směsice věcí, co se pohybují od nápadité výmluvnosti po absurdní nekompetenci. Je to naprosto úžasné a nemůžu uvěřit, že to není debut osmnáctiletého nadějného amatérského filmaře, kterému tátova firma půjčila tři drony. Miluju ten film, chci ho poplácat po zádech a být jeho kamarád, co ho hlídá, aby si během dělání blbin neublížil. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Oceňuju, že film se snaží po hrdinově vzoru přesáhnout český rybníček a jít po aktuálním globálním tématu (terorismus) skrz domácí specifikum (české právní a politické prostředí) a není přehnaně vážný a aspoň místy se mu u toho daří tvářit jako thriller. Pavel, ačkoliv jasný naivní idealista, pro mě byl celý film dost nečitelnou postavou, kdy jsem netušil, kolik v sobě má temnoty, což mě drželo v příjemném napětí. Plecháč mu tvořil dobrý protipól, ačkoli na první pohled působil jako komická figurka. A Hádek s Mádlem dobří. Linie mezi Pavlem a manažerkou z volebního štábu mi připomněla Taxikáře. Celkově sympatická záležitost. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka je vynikající režisér a scénárista, mě ale Modelář minul. Za hudbu a asi že Petr Zelenka ze sebe vyrazím za dvě. Tématicky Pejsek a kočička pekli politický dort trochu z Izraele, trochu z Ruska, trochu ze šišlavého Mádla, trochu ze Zemana, trochu z Babiše, hodně Bushe, pak ty drony s kabelkama do toho, sesterské vzdychání, Pink Floyd prasata u koryta, trochu chlapských slz a ještě střílečka. Politicky se asi shodneme, zdejší nadšení však nesdílím. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (22)

  • Filmaři natočili největší část filmu v Praze, poté natáčeli několik dní v Brně, českoněmeckém pohraničí a na závěr se rozjeli do Tel Avivu. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • Závodní drony, které se ve filmu prohánějí závodní drahou v průmyslovém komplexu, jsou vyrobené na míru. (TheSlezy)
  • Jiří Mádl se kvůli roli Plecha musel naučit rappovat. Jeho role našla předobraz v českém rapperovi Katovi, který se podílel i na hudbě k filmu. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama