Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Naši hrdinové za zvuku metalu obětavě bojují o každý metr bitevního pole, aby zachránili město Hawkins. A spolu s ním celý svět. (Netflix)

Recenze (103)

ADIO45 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uvědomil jsem si, ze Hopper je teda bez těch vlasu vážně fešák a sexy to se musí uznat. Úplně jinej chlap, prostě fakt je teď hezčí. U Eddieho smrti jsem si pobrečel, ale nebyl to zrovna postava, která by mi vyloženě ultra scházel, ale bylo mi ho samozřejmě líto. Doufám, že Max se z toho vyškrabe a přežije z kómatu. Setkání Eleve a Hoppera bylo taky dojemný, nebylo to sice nic obrovského, ale dojemný to bylo. Nancy teda doufám zůstane s Johnatanem, času měli na vyříkání dost, ale nepřišlo mi to, ze by si to úplně vyjasnili. No a na úplným konci jsem měl husí kůži. Pátá série bude určitě masakr. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bitchin. Chápu ty, co jsou po masivní masáži první signální drobátko rozladění, jenže já jsem nadržená cílovka a přesně mířené direkty jsem s chutí sežral. Jasně, je to dlouhé, dějově strašlivě přecpané, trikově rozbombardované, emocionálně agresivní, dramaticky vyšroubované pětkrát přes závit a na některých místech jdou Duffeři divákovi na ruku tak moc, že je skoro fyzicky cítíte -> pravý opak jistého seriálu s releasem ve stejné době, jehož příběhové vakuum museli tvůrci navzdory podstatně kratší stopáži bezradně vypreparovat vajglama z nejbližší autobusové zastávky. Už to je samo o sobě malá výhra - epizoda trvá přes dvě hodiny a přesto se v ní bez přestání děje něco okázalého / bláznivého / vyhroceného / strašlivého / nepředvídatelného (což potvrzuje fakt, že se nevyplnila valná většina fanouškovských teorií) + s různými motivy pracuje v rámci seriálu mnohem lépe, než se na první pohled zdá. Dokonce i ta masivní exploze hororového rituálna je nepopsatelně boží! Ještě spokojenější bych ovšem byl, kdyby se prokrátily některé melodramatické projevy, pozměnila se JEDNA "povinná" položka z kategorie "úhyn příběhových postav" (nejde ani tak o dotyčnou postavu, jako spíše o provedení) a ukázal se dovětek s nejmenovanými kamarády z nejmenované země. Fantastickou práci každopádně odvedli střihač, choreografové, kameraman a lidi od zvuku i ohudebnění - audiovizuální masáž je to spolehlivá a válcující; téměř v každé chvíli má energii, nápad nebo vtip. Duffeři to milujou a já taky. Fandové si vytípou mraky obrázků pro tapety na všechna zařízení a odpustí ne vždy dokonalou úroveň CGI - přeci jen je tady těch triků tolik, že ani rekordní rozpočet nesvede zázraky. A dík za závěr! Je báječně nihilistický a divák moc netuší, co ho čeká v páté sérii, přestože je téma jasně dané. ()

Reklama

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S komentářem dvou posledních dílů jsem trochu počkala a musím říct, že jsem si v té mezeře ráda přečetla a zhlédla reakce jiných a musím na to říct: mám stejné výtky, ale stejně to zbožňuju. Byl poslední díl natahovaný? Ano. Valilo mi to? Ne. Taky mi nevadilo, že se postavy sejdou až po konci, ne během finále. Což jsem čekala celou dobu. Když se zaprvé jedná o prequel páté řady, který začne tím, že se konečně všichni sejdou, všechno si řeknou a teprve potom se spolu pustí do konce. A protože zadruhé to naznačoval i trailer a Journey. A v tomhle díle byly použity oba dva hlavní songy série naprosto geniálním způsobem. A přestože bych mohla být naštvaná, jak některé postavy skončili, jak některé linky nebyly dokončeny, nejsem, vždyť je to seriál! Tak si na to dva roky (snad ne déle, třeba by se Will už nevešel do záběru, předpokládám totiž, že právě v poslední sérii opět bude mít pořádnou linku) počkám. Protože to byla neskutečná emoční jízda, která se mi libila moc, moc, moc... Jinak já jsem moc ráda za rozdělení serie. Proč? Nejsem si totiž jistá, zda by mi v hlavě jelo tolik teorií, kdybych si po sedmém dílu hned pustila osmý. A že jsem koukala, když jsem se všechno dozvěděla! ()

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle by měly vypadat kdejaké blockbustery, na které razíme do kina. Takhle už ani seriál nemůže působit. Tohle je tak vysoko nastavená laťka, že si Stranger Things mohou být naprosto jistí, že je z trůnu seriálové tvorby jen tak nikdo nesesadí! A my se jdeme všichni choulit do kouta s čekáním na potřebnou 5. sezónu. ()

Walter_Mitty 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá řada je kouzelná v tom, že vypráví velké množství dějových linek, které navzdory jejich odlišnostem, spolu zvládají koexistovat. Delší stopáž epizod pak jen pomáhá budovat napětí na ještě delší finále. A co divákům vůbec nejdelší finále přineslo? Rozhodně méně, než by se čekalo. Epizoda by se dala rozdělit na tři části, stejně jako plán Max na poražení Vecny. První část deváté epizody ustanovuje role jednotlivých dějových linek. Jinými slovy, kdo a odkud bude bojovat s Vecnou. Šachovnice je tak připravená a figurky se mohou dát do pohybu. Divák tak do druhé poloviny epizody vstupuje s velkým očekáváním a napětím z toho, jak to celé dopadne a kdo se stane obětí zatím nejtemnější série. Již ve druhé polovině nastává problém, neboť je nám závěrečná bitva neustále oddalována a stopáž poměrně uměle natahována vatou, které je v nejnovější sérii, oproti jiným řadám, víc než dost. A na to koneckonců dojíždí i třetí a poslední část, kde se máme dočkat pomyslného vyvrcholení. To je totiž velmi roztahané a hodně upovídané, zvláště pak z Vecnovy strany, což by nevadilo, kdyby neopakoval stále to samé dokola. Výjimkou je scéna, kde se dozvíme origin Mind Flayera. Samotný boj pak trvá pár sekund, a to jen díky velkému množství slow motion, které celou akci ještě více zpomalují a roztahují. „Šok“ pak přichází s úmrtím z řad mladých hrdinů. Tradičně nás opustí nově představená postava, u které tvůrci tentokrát pravděpodobně nevěděli, jak vybruslit z trojnásobného obvinění z vraždy, a tak Eddieho zkrátka hrdinsky zabili. Chvíli to vypadá, že se bratři Dufferovi opravdu odvázali a přeci jen zabijí někoho z hlavní party nerdů. Ať už to byla vypočítavost anebo strach, Max tu s námi ještě zůstane, byť tedy v zuboženém stavu. Závěr čtvrté řady se tak nese v duchu Infinity War, kdy hlavní padouch naplní svůj cíl a zraněný uprchne. Se spoustou nedořešených otázek a poměrně explicitním cliffhangerem na konci epizody, bude pátá řada takovým seriálovým Endgame. Bratři Dufferovi mají svět Stranger Things promyšlený a beze sporu nebudou páté řadě chybět kvality předešlých sérií. Doufám jen, že další pokračování bude o trochu méně roztahané a bude se snažit vyprávět příběh na méně frontách. Hlavní problém finále čtvrté řady vidím totiž v roztahaném a neustále přerušovaném vyvrcholení, jež zkrátka zabíjí napětí, které se v divákovi za devět epizod nahromadilo. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (8)

  • Bratři Dufferové prozradili, že tato jedna epizoda spolkla více digitálních efektů než celá 3. série dohromady. (NiWi)
  • Píseň, kterou hraje Eddie (Joseph Quinn), je „Master of Puppets“ od metalové kapely Metallica. Zasazení skladby je příhodné, jelikož se série odehrává v březnu 1986. To znamená ve stejném měsíci, jako vyšlo stejnojmenné album „Master of Puppets“, které vyšlo konkrétně 3. března 1986. Postava Eddieho tedy měla jenom pár týdnů na to, naučit se skladbu zahrát. (Karlosik_4)
  • Během rozhovoru v čase 02:06:00 se Nancy (Natalia Dyer) mění poloha kladiva v ruce. (Duoscop)

Reklama

Reklama