Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (111)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Krátce před zhlédnutím Půlnočního slunce jsem shodou okolností sledoval islandský seriál V pasti. Ten tvoří jeden pól obdivované severské krimi, založený na realistických postavách, konfliktech a motivacích, kde nemám ani nejmenší problém s logikou vyprávění. Půlnoční slunce představuje pravý opak. Je jako extravagantní plesová róba nedbale ušitá z laciných materiálů, která láká na flitry a cinkrlátka. Všechno působí přehnaně, překombinovaně, série sází na povrchní exotiku a efektně zaranžované vraždy. Tvůrci se evidentně zaměřují na diváky z řad městských liberálů, kterým servírují koktejl motivů, jako je homosexualita, střet kulturních vlivů, šamanismus atd., který je v této skupině příjemců dobře prodejný. Nad absurditou viděného a hloupostí zápletky se bohužel pozastavuje jen málokdo. V poslední třetině seriálu jsem už vyloženě trpěl a ztratil víru v nějaké rozumné vyústění. Ten druh mysteriózna, se kterým na mě tvůrci vyrukovali, patří do úplně jiných žánrů. Jediným kladem je přítomnost zajímavé Leily Bekhti. Projekt považuju za slepou odbočku vývoje žánru, zanechal ve mě tak negativní dojmy, že jsem vůbec neměl chuť věnovat čas poslední sérii Mostu od téže autorské dvojice; do té míry považuju použitý koncept za zkompromitovaný. Celkový dojem: 25 %. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Ani nevím jak jsem na tenhle seriál narazil, ale ještě že jsem na to narazil!! Opět perfektní švédský temný krimi-thriller, kde se několik dílů vůbec nechytáš, jen koukáš na ty brutální vraždy, snažíš se zapamatovat střípky, jako dvojce vyšetřovatelů, aby to na konci do sebe vše pěkně zapadlo a ty zjistil, co tomu všemu předcházelo... Někdo vraždí občany jednoho městečka, ví se že jich bude 22, dvojka vyšetřovatelů se do toho pouští i se svou minulostí a zjišťují, že to nebude žádná prča.. Nádherné záběry severské přírody, pěkně vše zamotáno, za mě spokojenost, jen bohužel moc okatých berliček, kdy si tvůrci chtěli co nejjednodušeji helfnout a jak ti to dojde, víš co přijde.. i tak neva, tady se dá přimhouřit očko :) A několik linek příběhu zůstalo otevřených, takže snad bude další série. 8/10 ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Asi bych se už opakovala po zdejších komentářích, že jsem dlouho neviděla tak originální vraždy a celkově se mně líbilo, že jsem téměř nikoho z herců neznala. Seriál, který si jede po své lajně s prvky mírného mysteriózna. S životem a některými tradicemi Laponců, zkrátka trochu jiná kriminálka, to je osvěžením mezi ostatními seriály, kterých se nyní rojí mraky. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak to ti Seveřané dělají, ale oni ty detektivky prostě umí... Severský noir ještě asi pár let vydrží v trendu, budou-li se točit věci tak vytříbené jako Midnattssol...Kombinace cestopisu z exotické země (Severní Švédsko/Laponsko), psychologické drobnokresby hrdinů a psychických zátěží a kostlivců z minulosti, insomnie způsobené jak polární září, tak stresem a syndromy vyhoření, mystický podtext, magie a šamanismus (laponští noidové), sociálního rozměru a originálních sériových vražd...plus bravurní filmařina par excellence s výrazným uměleckým přesahem (nádherná kamera, nádherná hudba, či třeba animované intro na začátku 3. dílu atd.) To vše navíc od scénáristů kultovního dánského seriálu Most/Bron/Broen - takže tu máme opět variaci na velmi nesourodou dvojici detektivního páru - muž a žena, kteří jsou svými praktickými opaky a přesto, anebo právě proto, vytvářejí dokonalý vyšetřovací pár... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Priemerná až podpriemerná kriminálka, ktorá sa napríklad s takým Mostom nemôže porovnať ani v najmenšom. Kriminálna línia zaujme na začiatku najmä spôsobom vykonávania vrážd, avšak to tempo pomaly opadne a začne sa riešiť osobná linka hlavnej predstaviteľky, ktorá mi bola úplne ukradnutá. Na konci seriálu si nakoniec uvedomíte, že vám je vlastne jedno, ako to celé dopadne, pretože si vás nezískala ani jedna postava. Ako by aj, keď od tretej časti nastáva hyperpolitická korektnosť, ktorá nie je tlačená masovo, skôr podprahovo a pomaly. Jeden by sa divil, čo všetko sa môže stať. Francúzska vyšetrovateľka je samozrejme dcéra imigrantov a o výške cca 16 cm dokáže skoliť násobne väčšieho chlapa, premôže ju jedine tlupa aj to lesťou. No a druhý vyšetrovateľ je konvertovaný homosexuál, ktorý po desiatkach rokov zistil, na ktorej strane vlastne stojí. Ale netreba sa báť, sú tam aj bieli heterácki muži, väčšinou však, čuduj sa svete, na strane tých zlých. ()

Galerie (141)

Reklama

Reklama