Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svět legendárního spisovatele J.D. Salingera působivě ožívá v tomto snímku odhalujícím detailní pohled do životních zkušeností, které formovaly jednoho z nejproslulejších, nejkontroverznějších a nejtajemnějších spisovatelů naší doby. Snímek "Rebel v žitě", odehrávající se v barvitém prostředí New Yorku poloviny 20. století, sleduje mladého Salingera (Nicholas Hoult), který se snaží hlasitě vyjádřit, udržuje bouřlivý vztah s mladou hvězdičkou Oonou O'Neillovou (Zoey Deutchová) a přežívá hrůzy druhé světové války na evropských bojištích. Právě tyto zážitky daly vzniknout jeho mistrovskému dílu Kdo chytá v žitě, které mu přes noc přineslo slávu (i neblahou proslulost) a přimělo jej stáhnout se na zbytek života z očí veřejnosti. Film, v jehož hlavních rolích se představují Kevin Spacey a Sarah Paulsonová, nabízí vábivou sondu do života a doby nepochopeného génia, který porušil pravidla a redefinoval americkou literaturu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (64)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Klasický dobrý životopisný snímek, který stojí na hercích, kdy Nicholas Hoult svou roli zvládl skvěle, profesionálně, stejně jako Kevin Spacey, od něhož bych nic jiného nečekal. Pořád doufám, že to není jeho poslední role. Film není zbytečně vyhrocený, má celkem klidné plynutí a představuje Salingera i těm, kdo ho tolik neznají. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niečo pre tých, čo radi píšu. Takže mne veľmi milá téma. No ale neradil by som taký prístup, že skutočný spisovateľ nevydáva. A kde je zmysel písania? To asi Salinger nedomyslel. Alebo aj áno, ale vo filme to vyznelo inak. Písať do šuplíka je blbosť, riešenie, ktoré by malo byť iba dočasné na "dozrievanie" práce. Opäť ma tu ale milo prekvapil Nicholas Hoult, no a Kevin Spacy... ťažko si predstaviť lepšieho predstaviteľa do role stárnuceho učiteľa tvorivého písania. Nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

Necron 

všechny recenze uživatele

Co je tohle za patetickou zbytecnost? Skoda, ze jsem si "The Catcher in the Rye" nestihl precist drive nez jsem videl tohle. @Danny Strong - diky, ze uz nemam zadnou chut ...si to precist. Diky za Kevina, ktery to drzi nad vodou a ktereho uz ve filmu asi nikde neuvidime, diky #MeToo PS: Tesim se na verbaluv koment .) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy osobností, které pro mě do té doby nic neznamenají, to u mě mají vždycky těžké. Salinger si mě ale v podání Nicholase Houlta docela získal. Stejně tak i Kevin Spacey v jeho klasické roli mentora. No a celkově vlastně film splnil vše, co jsem od něj požadoval. Dokonce to došlo až tak daleko, že mám nevýslovnou chuť si přečíst Co chytneš v žitě a přemýšlet nad tím, jak takový námět dokáže vymyslet člověk, kterému nikdo v jeho okolí nevěstí nic dobrého... ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem se hodně těšila, předně proto, že Salingerovu knížku mám hodně ráda a jelikož je "částečně autobiografická" čekala jsem od filmu příběh, ala Holden. Film ale nezachycuje to období Salingerova života, kterým byla kniha (alespoň po striktně dějové stránce) inspirována. Pozornost je tady věnována tomu, za jakých okolností se Salinger ke psaní a to nejen "Kdo chytá v žitě" dostal. Musím říct, že první přibližně třetina mi přišla jako sice zajímavý, ale poměrně dlouhý rozjezd, obsahově nepříliš bohatý, až mě to mrzelo, jestli by měl být film celý takový. Potom ale všechno dostalo spád a musím říct, že pro mě Kdo chytá v žitě dostalo ještě trochu jiné rozměry, protože Salingerův životopis od pana Slawenskiho jsem nečetla, takže o jeho životě jsem věděla předtím, jen minimum. Moc se mi líbilo obsazení filmu, jen myslím, že některým pasážím mohlo být ve scénáři věnováno více času (třeba po návratu z války) a některým méně (hlavně tedy v úvodu a ke konci). Ale jinak myslím, že je to celkem povedený snímek i když, jak už tady bylo řečeno, je pro člověk určitě hodnotnější, pokud četl knihu okolo které se to všechno motá. Za mě je hodnocení někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v New Yorku (New York, USA). (Arsenal83)
  • Salingerovu knihu „Kdo chytá v žitě“ měl u sebe vrah Johna Lennona, psychicky nemocný Mark David Chapman. (noelcoward73)

Související novinky

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

29.07.2017

Když se na velkém plátně objevili Truman Capote, Jane Austenová, James Barrie, Edgar Allan Poe nebo P. L. Travers (a brzy nás čeká A. A. Milne), proč by neměl dostat biografii J. R. R. Tolkien? Jak… (více)

Reklama

Reklama