Reklama

Reklama

VOD (1)

Když všichni jsou prohnilí, je pro ně zločin jediná naděje na změnu. Lupič-gentleman německého původu, známý jako Doktor, se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Po návratu z vězení hodlá se svojí bandou uskutečnit loupež v hodnotě jednoho milionu dolarů. Brilantní plán se jim podaří uskutečnit. Udržet uloupené peníze v tajnosti je mnohem těžší úkol. Členové bandy se snaží jeden druhého navzájem využívat a také za sebou zamést stopy... Kriminální film Johna Hustona je přepisem stejnojmenného detektivního příběhu spisovatele a scenáristy W. R. Burnetta. Jeho děj se odehrává v Chicagu ve 40. letech. Herec Sterling Hayden se představí v úloze lupiče Dixe Handleye, James Whitmore jako jeho zločinecký kolega Gus Minissi. V malinké roličce se v příběhu doslova mihne Marilyn Monroe, která ztvárnila roli Angely Phinleové. Hudbu k filmu napsal známý skladatel maďarského původu Miklós Rózsa. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

William Riley Burnett je sice autor základního kamene žánru gangsterek, Malého Caesara, ale o dvě dekády později je už podepsán jen pod obyčejným surovým heistovým noirem. Huston natočil Asfaltovou džungli jako rutinní mrtvý film plný sterilních záběrů a ztracených existencích. Všechny postavy jsou černobílými žánrovými šablonami, jejich představitelé hrají naprosto bez emocí a i proto je taková radost sledovat těch několik málo scén s MM, která svou autentičností dokáže probudit i mrtvého. ()

classic 

všechny recenze uživatele

John nadväzuje na brilantnú réžiu tesne po kultovom Poklade na Sierra Madre v Asfaltovej džungli sa sústredí na jednotlivcov,ktorí sa trápia po spackanej lúpeži,čo ďalej s výnosným lupom v extra dobrej kamere Harolda a vynikajúcom výkone cudzinca Doca,ktorého stelesnil Sam Jaffe a Marilyn Monroe,ktorá nie je písaná v titulkoch,stojí za povšimnutie aj na pár minút,ktoré sa jej ponúkajú. Johna si vážim pre atmosféru,ktorá je spotená ako hlavní hrdinovia,ktorým sa blíži hodina dvanásta. Perfektný film noir o jednom pláne na zbohatnutie,ktoré sa na určitú chvílu podarí so znepokojivým dianím a vkusné ukončenie v podaní Dixa. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Poctivej noárek se vším, co do něj patří. Přidejte výtečný dabing brněnského studia ČT s hvězdami typu Ladislava Lakomého, a dál neváhejte. Info pro dabingforum: Česká televize uvádí americký film Asfaltová džungle. Hrají v českém znění: Jaroslav Kuneš, Zdeněk Junák, Ladislav Lakomý, Drahomíra Kočová, Jan Grygar, Ladislav Běhůnek, Zdeněk Dvořák (to je chyba, podle hlasu je to na tisíc procent Jiří Dvořák), Jiří Brož a další. České znění: Zvuk Rudolf Večeřa, Asistentka režie Božena Kubíková, Výroba Ivana Kroupová a Alexandra Čapčuchová, Dramaturgie Ladislav Kadlec a Hana Kašparovská, Překlad Pavel Doležal, Dialogy Miroslav Skala, Režie českého znění Aleš Jarý. Vyrobila Tvůrčí skupina převz... (dál záznam chybí). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Bible všech zlodějských kriminálek ve stylu noir. John Huston jej obdařil na svou dobu nevídanou syrovostí a špínou, jenž umocňuje působivá černobílá kamera. Příběhu, ani jeho charismatickým postavám nechybí styl, hloubka a osudovost. Někteří žáci svého učitele za několik let předhonili, ale přesto mu nedokážu nic podstatného vytknout. 80%. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Přijde mi zajímavé, že Asfaltová džungle je na ČSFD 3. nejlépe hodnocený film v herecké filmografii Marilyn Monroe, ačkoli zde ztvárnila pouze malou postavu a její herecký prostor v téměř dvouhodinové stopáži snímku čítá pouhých několik minut (MM se zde objevuje pouze ve 2 scénách a její jméno dokonce ani není uvedeno v úvodních titulcích - vypsáno je až v těch závěrečných; ve svých tehdejších 24 letech je však skvostná a je vyloženě ozdobou celého filmu). Je tedy jasné, že film si vysoké hodnocení nevysloužil kvůli ní, ale díky svým filmařským kvalitám, jimž (kromě skvělé kamery, hudby a hereckých výkonů) dominuje především perfektní scénář. Na začátku jsem se sice trochu ztrácel v množství postav, ale pak už jsem se chytal a velmi mě bavilo na to koukat - napínavý děj si udržel mou pozornost až do konce, který mě hodně zasáhl. Výtečná černobílá klasika, která musí potěšit každého fandu noirovek a starých kriminálek obecně. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (18)

  • Cena: MFF Benátky 1950: nejlepší herec (Jaffe). [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Leitmotívom diela je aj začlenenie postavy, ktorá už má pošramotenú minulosť a vracia sa i napriek tomu ako bývalý trestanec opäť k zločinu, s vidinou poslednej lúpeže pred odchodom do „penzie“. (Biopler)

Reklama

Reklama