Reklama

Reklama

Le Manoir du diable

  • USA The House of the Devil (více)
Krátkometrážní / Komedie / Fantasy / Horor
Francie, 1896, 3 min

Obsahy(1)

Historicky první filmový horor všech dob. Příběh vypráví o tom, jak samotný ďábel naláká člověka do svého zámku na krásnou dívku a kterého později straší čarodějnicemi. Když za chvíli babizny zmizí, ujme se práce satanáš a hrdina ho zažene krucifixem. (-Bomba-)

Recenze (44)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Prý vůbec první hororový film, o satanášově snaze vyděsit smrtelníka několika měnícími se přízraky (klasický Méliès), než ten na něj vyrukuje s křížem a zděšen tak skončí paradoxně spíš ďábel. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Co horového bylo na tomto snímku opravdu netuším. Zřejmě kraťas samotný byl jeden velký horor, jelikož jsem se u něho nudil už po pár desítkách vteřin, což je u krátkometrážního filmu opravdu na pováženou. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Typická Meliesova kouzla v tomto "prvním hororu". Film plný výbuchů, umělých netopýrů a nejméně 30 stop-triků:) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Excelentný komentár napísal MIMIC. Naozaj nejde o horor. A tie naškrobené dlhánske sukne, parafín a vlasové oleje vskutku cítiť z Diablovho zámku tuho a delikátne. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Přichází Satan - stop - čaruje a sílí - stop - dělá si z poctivého občana srandu - stop - občan má pocit, že halucinuje - stop - občan se brání, Satan se baví - stop - Satan si vyčaruje pomocníky - stop - občan neví, kde mu hlava stojí - stop - Satan se baví čím dál víc - stop - občan najde řešení - STOP. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Francúz Georges Méliés je rešpektovaný priekopník hraného filmu. Potom, čo sa zúčastnil premietania filmov bratov Lumiéreovcov sa zanedlho pustil do vlastnej tvorby. Založil filmový ateliér, v ktorom produkoval svoje vlastné snímky. Jedným z nich je aj trojminútový film z roku 1896 „Le Manoir du diable“ (The House of the Devil). Niektorí kritici o tomto titule tvrdia, že je to prvý horror v dejinách kreatívnej filmárskej tvorby. Na spustnutom zámku chce diabol zlákať do svojich osídiel nič netušiaceho smrteľníka. Použije na to svoju čiernu mágiu. Jedine vďaka Božej sile posväteného krucifixu sa vydesenému mužovi podarí zachrániť svoju dušu a zapudiť pekelného pokušiteľa. Apage satanas!!! Takže je to horror? Ano, podľa mňa je. Je to prvý okultný filmový horror. **** ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Kolegov si dovolím poopraviť - toto nie je prvý horor v dejinách filmu (prvý je Wegenerov "Pražský študent" z roku 1913), toto je kryštalicky čistá groteskná fraška so zmyslom pre burleskný humor a vo svojej dobe bola nepochybne vnímaná ako zábavná šaškáreň s rekvizitami, ak nie priamo ako komédia. Rozhodne nie ako horor, pretože vyvoláva všetky možné pocity okrem toho podstatného - strachu. Ak niekde posadíte kostru, zďaleka nejde o horor (o tom by mohol dlho rozprávať Paul Delvaux). Estetika tohto dielka je celkom závislá na estrádnych vystúpeniach púťových entertainerov, ktorých bolo v tom čase požehnane po celej Európe. Filmík pôsobí dojmom dokumentárneho záznamu takejto komediantskej produkcie. Ale cítite tú úžasnú vôňu 19. storočia? Šňupací tabak, naftalín, hortenzie, konský trus a politúru na dyhovaný nábytok? Takýmto veciam sa menej než štyri hviezdičky nedávajú. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Dalo by se o tom dlouze polemizovat jestli se tenhle snímek dá považovat za horor ale pokud tahle jiskřička rozžehla " plamen hororu " nezbývá nic než poděkovat a ohodnotit plným počtem hvězd. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tu ešte nie je hviezdičkovo čo hodnotiť, ako ukážka toho, ako vznikala kinematografia je ale film neoceniteľný. A po Hugovi budete Meliesove filmy vnímať emocionálnejšie. Samozrejme jeho ďalšia, viac fantazijná a na masky a dekorácie bohatšia tvorba je zábavnejšia. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu vzniku, totiž samých počátků filmu, dosti dobré triky, kdy ďábel vykouzlí postavy, které se různě proměňují. Vše se odehrává v jediné gotizující místnosti a jde spíše krátkou přehlídku triků než o nějakou atmosféru strachu a napětí, v závěru člověku proti ďáblu jasně pomáhá kříž. Vlastně první hororový film vůbec, i když (jak již zmíněno) žánr ještě není vyhraněný. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

První horor na světě byl dobrej. Sice dnes již lehce úsměvný ale v té době to muselo být něco nevídaného. Mélies byl výborný člověk který světu ukázal co to je film a za to by mu měly být všichni vděčný. Proč se sakra tohle neučí ve škole? ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tak první Mélièsův film to sice nebyl a první trikový taky ne, primát si ale asi drží jako první film s hororovou tématikou. A já musím opět smeknout před jeho uměním, v době kdy se ostatní filmaři učí točit klikou, on tvoří příběhy. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jak zde píšou všichni ostatní, filmeček nejzajímavější především tím, že jde o první horor. Nádherná ukázka stop-triků, jak fungovaly před 116 lety. A tím začala naše životní posedlost, obsese i láska. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

První film Georgese Mélièse**první opravdu trikový film**první horror*, takže za tohle si těch pět souhvězdí zaslouží. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Časté téma Meliésových filmů. Ďábel začne dělat neplechu (tentokrát na zámku) a poslouží tak k předvedení celé řady Meliésových triků. Nakonec ho vyžene křesťanský kříž. Zajímavé je, že narozdíl od většiny ostatních autorových filmů kamera mění svou polohu vůči hercům a dekoraci - jednou je z blízka, podruhé z větší dálky... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jedná se o velice zajímavou podívanou, která vás především pobaví. Papírový netopýr, umělý kostlivec a mnoho dalších věcí jistě potěší každého fandu HODNĚ STARÝCH SNÍMKŮ. ()

Reklama

Reklama