Reklama

Reklama

Všichni dobří rodáci

  • angličtina All My Compatriots (více)

Obsahy(1)

Životní osudy sedmi přátel z jihomoravské vesnice v poválečném období. Mimořádný film scenáristy a režiséra Vojtěcha Jasného, oceněný mj. na MFF v Cannes. Dnes už legendární film režiséra Vojtěcha Jasného začíná v jedné malebné moravské vesnici v květnu 1945. Sedlák František, varhaník Očenáš, „kradák" Pyřk a další kumpáni tady prožívají nejkrásnější dny svého života. Večer se scházejí v hospodě U Vola při vínku a muzice, kde má prim bezstarostný muzikant a piják Zášinek. Přichází však únor 1948. Vesnice se rozděluje na dva nesmiřitelné tábory a poklidné časy kamarádských rodáků končí... Režisér Vojtěch Jasný sbíral materiál pro Rodáky od roku 1946. Spolu s Kachyňovou a Procházkovou Nocí nevěsty přinesl pravdivé svědectví o poválečných osudech vesnice, především o dramatickém přelomu padesátých let. Je to jeden z nejkrásnějších a nejhlubších filmů v celé historii naší kinematografie. Mnoho let byl pečlivě ukryt v trezoru, ale přesto mezi lidmi koloval na stovkách videokazet. Není to pouhé popisné vyprávění, ale básnické převyprávění dramatických lidských osudů, které se dostaly do konfliktu s mocí, násilím a krutostí. Vojtěch Jasný ve filmu, který mu mimo jiné přinesl cenu za režii z MFF v Cannes 1968, poskytl mimořádnou příležitost plejádě našich hereckých osobností a nabídl životní roli především Radoslavu Brzobohatému. (Česká televize)

(více)

Recenze (581)

Spike86 

všechny recenze uživatele

Film má určitě co říci, vypovídá o životě na vesnici ve 40. a 50. letech, o kolektivizaci, lidském chování, křivdách a to jakousi zlyrizovanou formou s důrazem na pocitovou stránku, která z toho plyne. Já si ale nemůžu pomoct, pro mě to byla nuda k uzoufání. 40% ()

krijka 

všechny recenze uživatele

Přes některé úsměvné epizody je to strašně smutný příběh. Příběh o tom, jak během několika málo let po druhé světové válce zahynulo tradiční vesnice se všemi jejími hodnotami. Příběh o tom, jak komunisté dokázali zabít během chvíle staleté tradice, ať už dobré, nebo špatné. A někteří místní lidé jim v tom dobrovolně a rádi sekundovali. Film nikomu nestraní ani nikoho vyloženě nehaní. I mezi komunisty najdeme normální lidi, kteří věří tomu, co dělají a věří, že to bude změna k lepšímu, i když to bude někoho bolet. To platí třeba pro Kostelníka nebo Bertina. Na druhé straně tady najdeme ukázkové svině. Jenže ty najdeme i na druhé straně, to je třeba řezník a hokynář, co nechají zabít Bertina. Ale co naplat, největší svině jsou právě na straně komunistů, přesně jak to historie zaznamenala. Tento film víc než jiné filmy závisí na hereckých výkonech svých představitelů, kteří během děje přebírají hlavní role. To je třeba Brodského Kostelník na začátku, pak Menšíkův Pyřk, Matuškův Zášínek a na konci Brzobohatého František, který je skutečným vesnickým světcem a mučedníkem. Nelze ani zapomenout na skvěle vybrané neherce v epizodních rolích. Ve filmu lze nalézt spoustu symbolických scén, jedna z nejsilnějších je hned na začátku, kdy po noci prospané pod stromem se postavy rozchází domů. Každá jde sama a tak se i navždy rozchází i životní cesty postav. Jeden z nejlepších českých filmů, opravdový skvost o smrti vesnice. ()

Nečák 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že není chyba u mně, každopádně holt asi nejsem tak velký intelektuál (nebo pozér?), abych tu zrovna u tohohle filmu (?) davově onanoval, to ani náhodou! ()

Guly Guly 

všechny recenze uživatele

Nádhera:-) Výkvět české herecké školy, životní role Radoslava Brzobohatého, scénář, režie a konečně i místo natáčení - Bystré u Poličky - filmová lahůdka - konec konců zlidovělou větu "Až jak František!" zná skoro každý. Bráno s odstupem času, kdy se film natáčel a s odstupem k dějinám 50 let. minulého století - vzácně vyvážený a nadčasový film. Jednoznačně za 6 hvězd :-) ()

waclaf 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem měl za svůj nejlepší český film něco zcela odlišného. Časem jsem dospěl k tomuto šperku české kinematografie, který zatím mému žebříčku vévodí. Klidná doba po válce se mění v hrůzu a bude ještě hůř. Excelentní herecké výkony, film je samý superlativ. "Podepíšu, až podepíše František!" A František alias Radoslav Brzobohatý je mým hrdinou. A když hlas pana Růžka nakonec prohlásí "Sbohem, všichni moji dobří rodáci, a kdybychom se více neviděli, vyplň se osude" mám husí kůži, v krku knedlík a horko se mi nalije do hlavy. Jen málo filmů tohle dokáže. ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý ,jestli jiný český film,takto přesně trefuje onu dobu.Pro mne naprostá špička na naší scéně.100% ()

Reyak 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je moudrým obrazem z dob, kdy se z lidí teprve stávali svině tak, jak je známe dnes a staré doby umíraly. Sbohem mí dobří rodáci... sbohem... a kdybychom se již neviděli, vyplň se osude! ()

Monditrade 

všechny recenze uživatele

Absolutně excelentní Český film, který je obrazem své doby. Plejáda skvělých herců na které je kráse se dívat. TOP film.....!! ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Poetické drama. Už tohle spojení vypovídá o tom, že se jedná o neobyčejný film. Nebýt ale závažnosti tématu a vypravěče Martina Růžka, bylo by to jen na čtyři hvězdy. Trochu mě obtěžovalo nekonečně dlouhé vyhrávání vesnické kapely. Ale jinak velmi originální a hodně silné. Souhlasím s tím, že se jedná o jedno z nosných děl české kinematografie a to i přesto, že příběhu by slušelo zkrátit některé scény či je úplně vypustit. Brodský s červenou šálou je kouzelný! ()

Stoupa07 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem neybl schopen shodnout s mým známým. On tvrdil, že listonoše zastřelia STB. Já jsem mu říkla, že to z filmu není jasné a že je to jen jeho subjektivní názor. Nicméně je to film o nás s nádherným slovem Bródi, který provází celý film komentářem. Walda Matuška u faráře kde vysvětluje svůj vztah k bohu je prostě neopakovatelný. Kradák Menšík je také figurka, kterou asi všichni známe z každé vesničky nebo městěčka. Vžda je někdo,kdo nás sice štve, ale je náš. Tak tedy s panem Brodským, mám vás rád, Všichni moji dobří rodáci ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

scénář 3, herci 5, režie 5 výprava 2 celkem 15, hodnocení 75% Některé hlášky jsou nezapomenutelné. Příslušník VB: Pokolikáté ty jdeš vlastně sedět? Pysk. To je jako by ses zeptal ženský, kolikrát ho tam vlastně měla. Menšík s nalíčeným pyskem taky nezklamal. Nezákonnost, doba, kdy si nikdo nebyl jistý dnem ani hodinou. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Některé záběry kameramansky pěkné, to ano (i když horizont pole s koňmi je vždy umělecky vděčný). Příběh jsem nejdříve moc nechápala, poté jsem se chytla a zjistila, že z úvodní až propagandistické písně se dostáváme k postupnému "vymícení" všech "dobrých rodáků", kteří postupně jeden po druhém na něco nebo kvůli něčemu umírají. Celé je to vystavěné na událostech poválečných let, kdy k moci nastupoval komunismus a jak tyto velké dějiny ovlivnily i lidi na malé vesnici. ()

Tarix 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách výjimečné dílo. Co mají Američané v Lovci jelenů (působení traumatu na uzavřenou komunitu), my máme v Rodácích. A máme to... Lepší. Všichni dobří rodáci - snímek legendární, veliký, nepopsatelný, hypnotizující a krásný, oceňovaný širokou veřejností i kritikou. ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo. Takhle nějak si ho představuju. Každý dokonalý obraz, každá vybroušená věta, každý zvuk mají své jasné opodstatnění. Tady je ve dvou dokonalých hodinách všechno - charaktery, osudy, postavy, dějiny, poselství. Byla to hnusná doba, ale byla, už není, lidé byli pak i po ní, a bude zase nějaká další, a i ta odejde, a lidé budou pak i po ní. Tady je tvůj Rhodos a tady skákej ... a kdybychom se už neviděli, vyplň se osude. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách vynikající. Nelíbit se může akorát tak lidem, kteří se poznají v negativních postavách křiváků nebo aspoň v jejich vlastnostech. To chápu. ()

Související novinky

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

16.11.2019

Ve věku 93 zemřel český režisér a scenárista Vojtěch Jasný. Mezi jeho nejznámější díla patří snímky Všichni dobří rodáci s Radoslavem Brzobohatým nebo Až přijde kocour s Janem Werichem. Jasný… (více)

49. MFF Karlovy Vary coming soon

49. MFF Karlovy Vary coming soon

10.04.2014

Už za tři měsíce začne 49. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Podobně jako každý rok budou i letos v programu představeny retrospektivy několika osobností světového filmu. Diváci… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama