Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh chlapce z chudé venkovské rodiny, který v šesti letech následkem dětské obrny ochrnul. Díky vlastnímu odhodlání a silné vůli se za pomoci kamarádů vrátí ke své lásce, jízdě na koni. (Magic Box)

Recenze (132)

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající Kachyňovo zpracování legendární předlohy Alana Marshalla. To byla kniha a film mých mladých let a ani po letech při opakovaných shlédnutích kouzlo nevyprchalo. Naprosto neuvěřitelný výkon Vladimíra Dlouhého ve svém filmovém debutu. Tento snímek odstartoval jeho bohatou kariéru se spoustou výborných rolí a je opravdu ohromná škoda, že jeho kariéra bohužel předčasně skončila, a že už nás žádnou novou "postavou" nepotěší. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Filmy o podobném tématu už jenom takhle a nikdy jinak. Bez slzopudného patosu, velkých gest a s emocemi, které vychází z podstaty věci a ne jako konstrukt scenáristy. Odvaha i vytrvalost podaná tak, že i my zatoužíme mít k životu podobně vitální postoj jako postava Vladimíra Dlouhého, pro níž slova jako "nikdy, nemůžeš, nedokážeš" zkrátka neexistují. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Melodramatický príbeh oplývajúci poetikou, plný ľudskosti. Tentokrát Kuchyňa obsadil radu menej známych hercov, takže Zdena  Hadrbolcova si mohla zahrať jednu z hlavných postáv. Vyzdvihujem výborný výkon Vladimíra Dlouheho v jeho prvej filmovej roli, príjemne ma prekvapil aj mne úplne neznámy Karel Hlušička. Čo ale pochváliť nemôžem, je sprievodná hudba Zdeňka Líšku. Ten jeden dookola sa opakujúci cirkusovo-kolotočový motív lezie poriadne na nervy a kazí celkový dojem z filmu a tiež moje finálne hodnotenie. Mimochodom, čo majú českí filmoví tvorcovia s tou dychovkou, že ju musia všade pchať? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výborná filmová adaptace románu Australana Alana Marshala, jehož děj Karel Kachyňa spolu se svým dvorním scénáristou Janem Procházkou ,,přesadili" do moravských reálií začátku 20. století... Kachyňův režijní rukopis je nezaměnitelný, stejně jako nádherná hudba Zdeňka Lišky. Tolik lyriky v tak tragickém příběhu... Velmi zdařilé C. a K. reálie, podařená výprava i kostýmní složka, skvělý casting...samozřejmě v čele s Vladimírem Dlouhým, jehož nestor a velikán české režie objevil pro český film...a tehdy dvanáctiletý Dlouhý podal excelentní výkon. Jaký paradox - kdyby film nerežíroval mistr Kachyňa, bezesporu by šlo o jeden z vrcholů naší tvorby pro děti a mládež, takhle je to jen další z velmi podařených filmů KK s dětskou tématikou, jako byli Tarkovského Ivanovo dětstvím inspirované válečné, ještě víceméně schematické Práče, schematismu již naprosto zbavený skvělý válečný film Ať žije republika či rovněž válečný seriál Vlak dětství a naděje... Podobné filmy: Moje levá noha, Hlas moře, Skafandr a motýl ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Takové hodně sentimentální dětské drama z přelomu 19. a 20. století se šťastným koncem, neboť se malému Adamovi (Vladimír Dlouhý) podaří i po dětské obrně a jím způsobeném zmrzačení nohy uvést do reálu svůj sen a naučí se jezdit na koni. Navíc mu nikdo nepomáhá a vše zvládne sám, chtělo by se říci pravou zadní, ale to by bylo moc cynické. Zajímavé postavy: otec, velký Adam (Karel Hlušička), nadaný rajťák koní a ještě nadějnější pijan, dobrosrdečný mlynář a pacient v nemocnici Ambrož (Vladimír Šmeral), doktor (Bořivoj Navrátil), mlaďounká sestra (Jana Švandová) a kovář Martin (Jaroslav Satoranský), který se cítil vinnen za Adamovo onemocnění. Je to koukatelné, hodně koní, ale... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (16)

  • Herečka Jana Švandová si v tomto filmu zahrála dvojroli. Kromě úlohy mladší zdravotní sestry, která se v nemocnici starala o zmrzačeného Adama (Vladimír Dlouhý), ztvárnila také ženu v projíždějícím autě. (majky19)
  • Karel Hlušička ve svém soukromém životě vlastnil klisnu jménem Zita a jako amatérský jezdec chodil do Velké Chuchle jezdit na koních. Pro natáčení filmu se tedy o koních nemusel o jízdě na koníc vůbec nic učit. (Terva)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama