Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet RUR 400miliónov ($7miliónov)Tržby Celosvetovo $13,511,000▐ Máme tu Ruskú odpoveď na Gravitáciu. V celku zručne natočenú vesmírnu drámu o záchrane doničenej družice, ktorá by mohla spadnúť do zaludnených miest. Technicky na úrovni a užijeme si tu pár dobre vypätých scén. /60%/ ()

desade 

všechny recenze uživatele

Film ako taký Ok. Len by som mu nedal podtitul "podľa skutočnej udalosti", čo kritizovali aj samotní kozmonauti. Niektoré podstatné fakty tam chýbali a iné fakty (čo je horšie), ktoré boli prezentované ako skutočné, boli vymyslené. Ako zásadnú chybu považujem nedostatok odvahy priznať, že za "pagibnutie" Saljutu 7 mohla chyba obsluhy pozemného letového strediska. Pri správnom postupe v reakcii na prevádzkovú závadu mohol korabl v pohode s menšími obmedzeniami fungovať do príletu nasledujúcej posádky, ktorá by vymenila chybný ovládací panel (bol už dokonca pripravený na lodi). Ale... Ruskij čelavek bol potrestaný vždy aj za chyby, za ktoré nemohol a tento strach ho nutkal robiť neštandardné kroky, veď možno to bude dobré (Vot davaj, éto búdet charašó). A presne takto buchol aj Černobyľ. Vôbec nechcem spochybniť hrdinstvo kozmonautov. Dokonca si myslím, že komunizmus v spojení s "ruskou dušou" má vytváranie hrdinov priamo v génoch, inak by tak dlho neprežil. Spochybňujem len hranie sa na realitu a tendenčnosť. Pozrel som si aj ruský dokument, ktorý uviedla Rossija 1 a ten sa mi zdal ešte tendenčnejší. Ale s tým sa ráta, no filmári si mohli dovoliť viac. Takže film ako taký Ok, dokonca slušný nadpriemer, ale len ak ho vnímam ako sci-fi. Podobné to bolo aj pri "Vremia pjervych", takže poučenie z krízového vývoja nenastalo. Škoda. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Na zemi by som toho chrobáka rozmačkol, tu je mi ho ľúto..." Rusi ukázali, že naozaj vedia držať krok i s tou najkvalitnejšou US produkciou. Ruská odpoveď na film Gravitácia sa vydarila, nemám veľmi čo kritizovať, snáď len ten často spomínaný americký záver, ktorý vadí väčšine užívateľov. Dobrá scéna s napojením Sojuzu, požiar, pitie vodky a pobaví letiaca hra z našich detských komunistických čias-" No počkaj". S malými úpravami to mohol byť kult. 80%. ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Saljut 7 mě vtáhnul víc jak o něco starší Gravitace, a to už je co říct! Celé to bylo, řekl bych, lidštější. O osudy sovětských hrdinů a jejich rodin jsem se taky víc bál. Dopředu jsem si o této misi na webech nic nečetl, ani zdejší komentáře. Jen ten konec je na můj vkus dost rychle utnutý. Film, u kterého se nenudíte ani 1 ms si nicméně nezaslouží menší hodnocení. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Další z typických produktů moderní ruské blockbusterové kinematografie, kterou charakterizuje ambicióznost v oblasti technického zpracování, nostalgická idealizace sovětské minulosti a kontraproduktivní snaha být hollywoodštější než Hollywood - ta se negativně projevuje jednak v potlačování kulturních prvků, které by ruským filmům dodaly nějaký jasně rozpoznatelný "ruský" charakter a jednak v přepálené (melo)dramatičnosti, která nesedí ke zpracovávané látce. Právě příliš přehnaný tlak na emoce a velkolepost ze Saljutu-7 trčí obzvláště očividným a nepříjemným způsobem. Namísto toho, aby film z inspirace reálnými událostmi těžil ku svému prospěchu, působí nakonec daleko méně uvěřitelně a více vyfantazírovaně než kompletně smyšlená Gravitace, která byla očividně jeho největší stylistickou inspirací. Ještě více si Šipenko a jeho tým ublížili pokusy dodat filmu pseudo-hluboký, "duchovní" rozměr skrze několik výjevů, které mají blíž spíše k lacinému pulpu. Smutně nekritický pohled na Sovětský svaz se pak projevuje zejména ve stylizaci mizanscény - SSSR 80. let ve filmu vypadá jako docela moderní země s vysokou životní úrovní a mladší diváci, kterým nic neřeknou ikonické artefakty jako je medvěd Míša z moskevské olympiády roku 1980, podle mě musí mít docela problém s určením, v které době se vůbec příběh odehrává. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • V čase 1:41:37 je počuť zvuk, ako udierajú kladivom vonku vo vesmíre, čo v realite nie je možné, keďže vo vesmíre žiadny zvuk nie je možné počuť. (fAZEN)
  • Vo filme je dosť často spomínané, že ak sa kozmonautom nepodarí Saljut oživiť, armáda ho bude musieť zostreliť. V skutočnosti sa to nikdy ani nenavrhlo, keďže Sovieti nemali v tej dobe prostriedky na zničenie vesmírnej stanice na obežnej dráhe. (Dajman)
  • V skutočnosti Američania nikdy nevypustili žiadny zo svojich raketoplánov na Saljut. NASA plánovala vyslať Challenger alebo Discovery, aby nafotil "mŕtvu" stanicu a uvažovalo sa o jej získaní, ale od všetkých týchto plánov sa upustilo, pretože nechceli provokovať Sovietsky zväz. (Dajman)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama