Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Pishin 

všechny recenze uživatele

Paradni drama ktere je skvele zahrano Jamesem Deanem. Na konci jsem uz byl z otce, ktery sveho syna prehlizel tak rozcileny ze jsem to zaverecne poznani, ktere braskovi ustedril vylozene pral to stejne i efekt jaky to melo na otce. Pribeh je skvely a pochopitlny a jeho sila a vypoved s roky nestarnou. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

no já nevim, jednoduše to nějak nefungovalo... celé se to moc táhlo, tolik opěvovaný Dean mě nijak extra neuchvátil, sošku za nejlepší herečku ve vedlejší roli taky moc nepobírám. knihu jsem nečetl, asi bych se měl stydět, ale upřímně řečeno, tenhle film mě ani moc nenabádá to napravit... prostě nuda. je mi líto, zklamání. 50% ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádný střet generací v Americkém filmu! Odvážlivec Elia Kazan a k smrti a věčnému obdivu odsouzený James Dean baví dosáhli jedinečného výsledku. Příběh nepochopení mezi rodičovskou generací a mladou vzbouřenou bandou se tu přesouvá z pouhého snění o ideálu či bezvýchodného mávnutí, k tragickému vyústění. James Dean je neskutečný, scény hraje jako by každá byla tou poslední. Neposouvá postavu k snadné čitelnosti a nechává ji nádherně zamlženou. Oproti tomu otec v podání Raymonda Masseyho je správný typ nervního a konvenčního herce, který neproudí takové charisma jako Dean. Kazan vzal s románu jen poslední třetinu, což je brilantní tah. S popisné ságy totiž udělal úderné drama. Postavu matky má jen jako rukojmí závěrečné pointy, východiskem jsou dva synové a snaha o získání otcovské lásky a zapojení se do života. Skvělý a nesmírně závažný film, na jehož konci se tají dech. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dean byl rozhodně lepší herec, než řidič. A snad je to i dobře, kdyby hrál i v dnešní době, zřejmě by skončil u instantních a prefabrikovaných výkalů současné americké produkce. Takto mohl plně dokázat, že skutečně uměl. Kazanův film je velmi dobrý, bohužel místy mu už hlodající zub času poněkud ubral dech. Snad nejvíce bych celému snímku vytkla, že jediný dobrý a přirozený herec v něm je Dean. Zatímco Dean je přirozený, představitel jeho bratra Davalos hraje spíše jako přirození. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Elia Kazan je aj napriek svojej neslávnej udavačskej minulosti jednou z najvýznamnejších literárnych a filmových osobností všetkých čias.Na sklonku svojho dlhého a plodného života získal Oscara za celoživotné dielo a ja si dodnes pamätám takmer nemé obecenstvo, ked s výnimkou Meryl Streep.Jimma Carreyho,Willa Smitha a niekoľkých málo dalsích prítomných nik netlieskal a nik neprejavil veľkému literátovi a režisérovi úctu tradičným stadingom.Jeho dielo napriek tomu žije dalej a je rovnako nesmrteľné,ako James Dean,ktorý si tajomstvo svojho jedinečného talentu zobral do hrobu a dodnes sa nikomu nepodarilo ani len priblížiť géniovi v ňom.Neuveriteľne krásny a talentovaný Pán Herec aj v tomto azda najlepšom zo svojich troch filmov dokazuje svoju výnimočnosť a aj šesťdesiat rokov po smrti učí svojich oveľa,oveľa mladších kolegov hrať.Obrovská poklona tomuto nádhernému a nesmierne silnému filmu. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (17)

  • Film sa nakrúcal v Mendocino a Salinas Valley v Kalifornii. (Michal74)
  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)
  • James Dean dělal při natáčení vše pro to, aby spor jeho postavy s rodinou maximálně vynikl. Mimo kamery např. soustavně provokoval svého kolegu Raymonda Masseyho, aby v něm vzbudil nefalšovanou nevraživost. (jenik71)

Reklama

Reklama