Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Rogue 

všechny recenze uživatele

East of Eden silně připomíná filmy Douglase Sirka - neúnosně roztahané limonády technicolorových barev. Bohužel chybí Sirkovy podivné vedlejší postavy, díky kterým jeho dramata vyčnívají nad konkurenci. Zdá se, že popularita Kazanova nepříliš povedeného zpracováví Steinbeckovy knihy stojí jen na rebelské slávě Jamese Deana. A té já nerozumím. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se chtěla podívat už dávno, ale kdysi ho kvůli tenisu zrušili. Dnes jej konečně dávali znovu, proto jsem ho už nemohla vynechat. Od světoznámého režiséra Elii Kazana jsem doposud neviděla žádný film, neviděla jsem ani žádný film s Jamesem Deanem, tady jsem to mohla vše napravit. Mám ráda Steinbecka jako spisovatele, tady můžu jedině chválit, jak hezky si s knihou dokázali tvůrci (tedy scenárista) poradit a co všechno z toho vykřesat. Taky musím pochválit samotného Kazana. Film má myšlenku, duši, to mám ráda. Ale ke konci mě to začalo docela zmáhat a málem jsem usla. Neříkám, že mě to nudilo, ale s takovými očekávanými filmy mám špatné zkušenosti. Jen málokterá filmová klasika mě dokáže nadchnout. Ano, líbilo se mi to, taky cítím, že bych tomu měla dát možná více hvězd, ale prostě nemůžu... ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och bože, americká kinematografie byla odjakživa posedlá vztahem otců a synů a "Na východ od ráje" je typickým představitelem těchto filmů. Odhlédnu-li od respektu k hereckému výkonu Jamese Deana v hlavní roli a dalším kvalitám tohoto klasického snímku, za sebe nemám problém prohlásit, že je tento film prostě jen... nesnesitelně nudný a ve svém výrazu až melodramaticky afektovaný. Obecně moc nemusím filmy z 50. let, všechny mi přijdou strašně stejné a beznadějně zaseklé v době svého vzniku, která je z nich cítit na sto honů. Třeba už jen ta příšerná hudba... Ne, toto skutečně není můj cup of tea. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Elia Kazan je aj napriek svojej neslávnej udavačskej minulosti jednou z najvýznamnejších literárnych a filmových osobností všetkých čias.Na sklonku svojho dlhého a plodného života získal Oscara za celoživotné dielo a ja si dodnes pamätám takmer nemé obecenstvo, ked s výnimkou Meryl Streep.Jimma Carreyho,Willa Smitha a niekoľkých málo dalsích prítomných nik netlieskal a nik neprejavil veľkému literátovi a režisérovi úctu tradičným stadingom.Jeho dielo napriek tomu žije dalej a je rovnako nesmrteľné,ako James Dean,ktorý si tajomstvo svojho jedinečného talentu zobral do hrobu a dodnes sa nikomu nepodarilo ani len priblížiť géniovi v ňom.Neuveriteľne krásny a talentovaný Pán Herec aj v tomto azda najlepšom zo svojich troch filmov dokazuje svoju výnimočnosť a aj šesťdesiat rokov po smrti učí svojich oveľa,oveľa mladších kolegov hrať.Obrovská poklona tomuto nádhernému a nesmierne silnému filmu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý námet a téma, ktorá sa nás dotýka častejšie ako si myslíme. Podobné príbehy sa môžu odohrávať za každým druhým zatiahnutým oknom v dome. Je veľkou tragédiou, keď robí rodič medzi svojimi deťmi rozdiely, pričom obyčajne ešte aj „staví na zlého koňa“. Silný, smutný príbeh živený emocionálnym prázdnom hlavnej postavy a jej bezradnosťou no zároveň tiež jej trpezlivosťou a dobrotou v srdci. Výborné herecké výkony nemusím hádam ani spomínať, aj keď v tomto prípade rebelujúci Dean nebol až tak rebelujúci. Koniec mi ponúkol presne to, čo som čakal – pekné a emotívne uzavretie. Ďalšia klasika, ktorá stojí za pozretie. 80/100 ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Julie Harris původně do role Abry nechtěli obsadit, protože byla o deset let starší než její postava. (beyli)

Reklama

Reklama