Reklama

Reklama

Papírový dům (Netflix verze)

(seriál)
  • Španělsko La casa de papel (Netflix version) (více)
Trailer
Akční / Krimi / Thriller / Mysteriózní
Španělsko, (2017–2021), 38 h 55 min (Minutáž: 41–76 min)

Tvůrci:

Álex Pina

Hrají:

Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Itziar Ituño, Miguel Herrán, Jaime Lorente, Pedro Alonso, Esther Acebo, Darko Perić, Alba Flores, Enrique Arce (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(48)

Osm zlodějů vezme rukojmí a zamkne se v Královské španělské tiskárně cenin, hlava zločinců manipuluje s policií, aby postupovala podle jeho plánu. (Netflix)

Recenze uživatele Kusbi k tomuto seriálu (4)

Série 1 (2017) (S01) 

Upřímně řečeno jsem trochu zklamaný. Vzhledem k hajpu, počtu lidí, co tenhle seriál sledují a vysokému hodnocení jsem čekal něco, co mě zaujme tak, jako třeba GoT. Bohužel minimálně první řada La Casa de Papel to nedokázala. Nejde samozřejmě o nekvalitní seriál, jde stále o vysoký nadprůměr na poměry obvyklého průměru evropské tvorby. Seriál skvěle drží napětí (zejména cliffhangery jsou zde vydařené a nutily mě sledovat další díly), dobře porcuje akci, zdařile vykresluje postavy a spád událostí, který seriál má, se jen tak nevidí. Rychlý spád událostí si ale vybírá daň v naprosto nelogickém chování postav (ať už v bance nebo mimo ni a těch příkladů je bohužel moc), které je mnohdy naprosto do očí bijící. Problémem je též docela dost scén, které jsou o ničem. A ke konci série mi silně vadilo štěstí, které provázelo Profesora (zejména ten Rus a zahlcená hlasová schránka), protože to už s realitou mělo společného pramálo. A už vůbec nechápu logiku týmu zlodějů, pokud nechali vilu, kde se připravovali, nevyklizenou (což však může být jeden z "chytrých" tahů Profesora, kdo ví). Do druhé řady se asi budu nutit, což je škoda. Těsně 4 hvězdy a ta čtvrtá jen za pár sympatických postav a hezké herečky. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Nakonec jsem se k pokračování La Casa de Papel vrátil dříve než jsem si myslel a bohužel jsem byl opět částečně zklamán. Původně jsem chtěl hodnotit plným počtem, nicméně závěr druhé řady mi to nedovolí. Po většinu této série si seriál opět nesl solidní tempo a víceméně přinášel všechno to, co mě bavilo na první řadě, řekl bych, že jsem se bavil možná i o něco víc (jen ty chytré triky Profesora tu už trochu chyběly, či vyzněly do ztracena, viz opuštěná vila). Bohužel při psaní posledních epizod se asi někdo z tvůrců vylil a vytvořil tak naprosto famózní frašku. Když ještě pominu to, že se ke konci seriál stával telenovelou a místo loupeže se řešilo to, kdo koho miluje, tak co pominout už nemůžu je závěrečná epizoda. Ta se z nějakého důvodu vydala cestou stupidních céčkových akčních filmů se Stevenem Seagalem a naservírovala přestřelky popírající realitu, stupidní policii a vše završila teatrálním sebeobětováním se jedné z hlavních postav (z mého pohledu té nejlepší), které navíc tak nějak postrádalo smysl. Celkově závěr vyústí do absolutního klišé, což jsem ale ještě schopen překousnout. Je hodně vidět, že seriál byl zamýšlen na dvě sezóny a že právě zde měl končit a já se upřímně obávám, co mi nabídnou další řady. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Viděli jste film Pařba ve Vegas? Celkem solidní snímek. A viděli jste i jeho pokračování s názvem Pařba v Bangkoku? Mělo to víceméně stejný děj a bylo to o něco horší. Takhle nějak bych hodnotil třetí řadu La Casa de Papel. Ta bohužel nepřináší nic nového, naopak recykluje zavedený běh předchozích dvou sérií. Ano, jsou tu sice nové postavy (za mě docela bídné), je tu sice nové prostředí a nová loupež (ačkoliv je to vlastně stejné), ale jinak je to vše ve starých kolejích a invence v podstatě nulová. Bohužel už samotná záminka zlodějů pro další loupež je poměrně směšná a některé další kroky postav taktéž. Pokud bych měl něco hodnotit skutečně pozitivně, tak je to závěr této řady, který se kupodivu povedl a nepůsobil jako laciná patetická telenovela. Závěrem je ještě třeba konstatovat, že Berlín měl být ze seriálu raději odstřižen úplně, případně měl být dávkován v menší míře, jelikož to, že vystupuje víceméně v každé epizodě ukazuje, jak důležitý pro seriál byl a mrzí mě, že mi v třetí sérii připadal jako komická postavička. P.S. Jestli ve čtvrté sérii ještě uvidím Neymara, tak se neznám, páč to fakt ne. ()

Série 4 (2020) (S04) 

Dokoukáno už jen víceméně ze setrvačnosti. Čtvrtá série tohoto seriálu jde zatím úplně nejníž a nejsem si jist, zda se z téhle úrovně může seriál ještě zvednout. Zhruba 3/4 téhle řady jsou zbytečné, víceméně nic zvláštního se nestane, v bance pokračuje telenovela, Profesor si sem tam hodí nějakou chytrou vychytávku a to je tak celé. Zajímavější to začne být až ke konci, kdy jednak zemře jedna z hlavních postav (ty scény umocňující charakter postavy před samotnou smrtí byly až moc okaté) a dočkáme se cliffhangeru na další řadu. Problémem této řady je především to, že ztratila to, co seriál zdobilo celou dobu - a to spád, který sypal dramatické situace jak na běžícím pásu. Při několika epizodách této série jsem se bohužel hodně nudil a ani zajímavější epizody to moc nenapravily. A ještě si neodpustím poznámku k některým postavám. Nechápu, proč je v seriálu stále Arturo, který je tam úplně zbytečný a ještě aspiruje na nejvíce otravnou postavu ever. Palermo, Sierra nebo rukojmí ve věznici jsou také příšerní. Upřímně doufám, že to pátou sérií skončí, jestli by se tohle mělo natahovat ještě na další dvě řady, tak to bude nejspíš peklo. ()

Související novinky

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama