Reklama

Reklama

Papírový dům (Netflix verze)

(seriál)
  • Španělsko La casa de papel (Netflix version) (více)
Trailer
Akční / Krimi / Thriller / Mysteriózní
Španělsko, (2017–2021), 38 h 55 min (Minutáž: 41–76 min)

Tvůrci:

Álex Pina

Hrají:

Álvaro Morte, Úrsula Corberó, Alba Flores, Itziar Ituño, Jaime Lorente, Miguel Herrán, Darko Peric, Paco Tous, Esther Acebo, Pedro Alonso, María Pedraza (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(48)

Osm zlodějů vezme rukojmí a zamkne se v Královské španělské tiskárně cenin, hlava zločinců manipuluje s policií, aby postupovala podle jeho plánu. (Netflix)

Recenze uživatele bearmeedek k tomuto seriálu (6)

Papírový dům (Netflix verze) (2017) 

Příšerná zhovadilost, která lidem podsouvá, že nejhodnější stvoření na světě jsou debilové. Začátek nebyl špatný, ale to jsem netušil, čím nás budou vytrvale krmit dál. Dost jsem se vybrečel v okomentování jednotlivých sérií. Po ukončení (bohužel ještě nebude konec) musím jen rychle utíkat ven z těch sraček ... ()

Série 1 (2017) (S01) 

Tolik nadšení a já se prostě do té tlačenice nemohu vydat. A vím proč. Začátek dobrý. Nápad je opravdu originální a akce jsou filmařsky udělány profesionálně. A tady to končí a začíná (bohužel i pokračuje) něco jiného. V první řadě logika děje. Kdybych měl vypsat, co všechno jsem pochytil, byl by to sakra dlouhý seznam. A někdy to fakt bolí. A dále. Mentalita země původu, země postav a jejich „přirozeného“ chování. Tento „folklór“ vidím běžně ve filmech z Mexika, Venezuely i Itálie, spousta dalších je směrem na východ. Tady mají Španěláci smůlu, že je všechno dění nakumulováno do menších prostor a ty osobnosti vynikají. A ona ta debilita na obou stranách fronty jde občas opravdu na nervy. Možná by pomohlo podstatně zkrátit metráž, vynechat spoustu dementního tlachání. Nejsem zásadní vyznavač amerického pojetí filmů, ale toto téma by určitě líp vyznělo z Ameriky, Británie, Německa … 70% - po PRVNÍ SÉRII. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Po dlouhé první sérii se nedalo čekat, že by se najednou objevila logika. Druhá série a na jedné straně všichni stále zavřeni v tiskárně a na druhé straně všichni ve stanu. A veškerá "překvapení" spočívají v tom, kdo se zase jak dementně zachová. Debilně se chová i hlavní postava ze stanu, inspektorka. Jak jsem u první řady zmínil mentalitu národa, tak tady uvedu jen jenu věc: Teroristi a lupiči (protože nikdo jiný to není) spoléhají na to, že se budou chovat "hezky" a národ je bude milovat a bude jim fandit. A podivme se - ihned se to stane a občané Španělska jim fandí proti policii. Jo, já vím, tady na CSFD mají ti milí loupežníčci taky většinou fandy. Ale pokud by se tato událost stala u nás a doopravdy, tak mi nikdo netvrďte, že jim národ bude fandit ... ()

Série 3 (2019) (S03) 

Lépe by udělali, kdyby skončili po druhé sérii. Tady je těch "inteligentních" postupů moc i pro NASA. Demence revolučních lupičů silně pokročila a ukazují to i ve svých náhlých logických krocích. A národ jim stále fandí. Tři dny stojí skoro milion Madriďanů před národní bankou a šílí láskou k "jejich" teroristům, policie si nechá nadávat a nechá dav sledovat akci přímo na místě činu. Profesor s vyplašeným ksichtem má vždy na všechno řešení, protože předem promyslel každý zádrhel, od náhlého průjmu po případnou účast na pohřbu, třeba v Ugandě. Neustálé, a chytré, retro vstupy do minulosti, kde je vše perfektně plánováno, už nejsou zajímavé, ale serou. Tady už jsem musel začít posouvat film od půlky série a ke konci i zrychlovat. No a třešničkou na dortu v této třetí podělané sérii je nová inspektorka, která vizuálně působí, že by už měla ležet na porodním sále, ale ona na koblihách a lízátkách předvádí svěží jízdu, lehký humor a levou zadní řídí celou operaci - au, au. ()

Série 4 (2020) (S04) 

Závěr každé série říká, že horší už to být nemůže. A ejhle, jde, protože s dobrým nápadem jde všechno - tady totiž všechno přešlo do sci-fi. Pokud to tedy nebylo točeno za zdmi blázince. V tomto geniálním projektu nelze vyjmenovat všechno, ale ve třetí sérii jsem zapomněl zmínit dvě úžasné věci. Přenosná huť na tavení zlata. A potom medicína na nejvyšší úrovni. Loupežníci si nezapomněli vzít s sebou kompletní vybavení chirurgického operačního sálu a napěchovali se předem znalostmi, aby se mohli navzájem operovat, a to i v těch nejtěžších případech. Jejich debilní mozky chrlí jeden klenot za druhým, Profesorovi bych ukopnul hlavu jen ho uvidím a svět dále tleská, což potvrzuje, že blbci jsou všude. ()

Série 5 (2021) (S05) 

Pátá série na mě působila lépe, než ty předchozí. Hlavně první půlka. Sice v ní byla převážné béčková střílečka (opět bez logiky, jako celá akce), ale zbylo tím méně času na to jejich úžasné rozjímání a moudra. Také český dabing uklidnil mysl, protože vyhrocené dementní projevy ve španělštině jen zvedaly adrenalin. Druhá půlka opět nastavovala filmovou kaši spoustou flashbacků. Opravdu jsem si to "užíval".  Nechci se v tom hrabat do hloubky, lupičské filmy moc logiky nepotřebují, ale proč zásahovka nevnikla do banky dřív? Při opožděném zásahu nikdo nevyhrožoval rukojmími a nikdo jim neublížil. No a ten konec??? ()

Související novinky

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama