Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na počátku případu stojí anonym, který upozorní policii na příliš nákladný život Dagmar Králové, laborantky Chemotexu. Ta zjistí, že dívka si opravdu žije nad poměry a až příliš často objíždí hotely v okolí, kde se však nikdy dlouho nezdrží. Kapitán Záruba se rozhodne ženu předvolat a záležitost s anonymem ukončit. Králová má mezitím ostrou hádku s inženýrem Vaněčkem, který si v domku na předměstí zřídil pokoutní výrobnu alkoholu. Příčinou je mentálně opožděný řidič Eda Pelc, který přivezl kradené zásoby čistého lihu až k němu na dvorek. Ten cestou zpátky zastaví stopařce, kterou začne obtěžovat a když se dívka brání, nešťastnou náhodou ji uškrtí bezpečnostním pásem. Když se Králová zmíní o svém předvolání, vyvolá tím mezi všemi, kdo se na nelegální výrobě a prodeji alkoholu podílí, zmatek a ředitel hotelu Černý, který je šéfem celé bandy, se rozhodne výrobu ukončit a všechny zásoby zničit. Další den ráno je poblíž místa, kde policie nalezla zavražděnou stopařku, objevena druhá mrtvá žena, Dagmar Králová. Zpočátku se sice zdá, že obě zabil stejný pachatel, tuto domněnku však vyvrátí pitva. A tak se rozjíždí pátrání po dvou vrazích, jehož prvním výsledkem je odhalení pokoutní výroby alkoholu. Od té chvíle je už jen otázkou času, kdy si kriminalisté dají všechny části mozaiky zločinu dohromady a odhalí pachatele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Chřástal 

všechny recenze uživatele

…ale žije si při tom jako královna. Z čeho asi? Z peněz, které vytahá z mužských! Z poctivých otců rodin, kteří do ní cpou peníze, protože je naláká na tu svou tuzexovou fasádu a ještě na něco, co se stydím napsat. Doufám, že zasáhnete energicky, protože rodina je základ státu a neměla by být rozvracena takovou… Anonym jak z učebnice pro malé udavače, kterým všechno začíná, je jednou z mnoha zábavných věcí Zatykače. Nijak zvlášť napínavá detektivka, ale živé, místy lakonické dialogy a pozoruhodné obsazení. Největší devizy jsou, jak píše uživatel FOCKE_WULF, „vykozená Rázlová a jurodivý Lábusek”, naopak na kriminalisty už nezbylo, a tak jsou víc rozlišeni ne typem nebo charakterem, ale kravatou. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Řemeslně poměrně slušně natočená detektivka, která poněkud upomíná, patrně dokonce vědomě, na nejlepší kousky režiséra Petr Schulhoffa. Samozřejmě nedosahuje jeho kvalit, chybí například zajímavější a zapamatovatelnější typy policistů a ani zápletka není dvakrát povedená. Sympatické jsou ovšem herecké výkony většiny "záporáků" a velmi slušná je i černobílá kamera. Celkový dojem: 70% ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Detektivka nikoliv špatná, ale průměrná, prostě v té době se točily příběhy lepší a hlavně zajímavější. Pokoutní výroba lihovin je téma, které se o několik desítek let později dostalo cti, že byla středem pozornosti naší společnosti, ale existovala už tenkrát, kdy se o ní mnoho nemluvilo. O tom, že Králová byla nebezpečná pro své okolí od okamžiku, kd se o ní začala z úplně jiných příčin zajímat Bezpečnost, bylo zřejmé každému divákovi. A že vražda náhodné stopařky (Valerie Chmelová byla velmi podobná Rázlové) vyšinutým chudákem, toužícím marn po sexu, nemusela vůbec souviset s vrždou druhou. Ž jsem ten film už kdysi dávno viděl, vzpomněl jsem si až tehdy, když Eda Pelc lezl na komín a kriminalista Jelínek se za ním vydal na vysouvacím žebříku... ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Sympaticky neambiciózní kleiniáda, jakých byly v jinačích časech plné biografy. Odpustím si původně plánované rozsáhle láteření v tom smyslu, že se již řemeslně důstojně zvládnutý detektivní eskapismus tohoto typu netočí, a že by to mohla být pro mnohé nadějné autory slušná škola a diváci by nemuseli z nouze konzumovat nedopečené kriminální seroše. Nešť. Zatykač na královnu navíc vyzdvihuje nad průměr několik jednotlivostí. Scénář sice jako většina Kleinových produkcí slyšitelně brnká na disonantní prorežimní strunku, když tepe hospodské a jiné kryptoživnostníky, zatímco notorické fízly obestírá aureolou svatosti, ale vcelku sympaticky se vyhýbá žánrově obvyklému jasnému vykreslování klíčových postav na dobré a zlé. Právě to do samého závěru produkuje slast nejistoty ohledně identity pachatele, a o tu jde, shodněme se, především. Zatykač je ovšem také nesmyslně skvěle obsazen do poslední pidiroličky a nikdo se ani v příspěvku do pokleslého žánru nefláká. Kromě prvotřídní Reginy Rázlové, která propůjčuje titulní postavě hloubku výrazně nad scénář, zasluhuje zvláštní uznání třiadvacetiletý Jiří Lábus v roli prostého chlapce se zahradní hadicí... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Rajcovní Regina Rázlová, pohledná mladá Blechová, úlisný Menšík, bláznivý magor Lábus a horlivý Jelínek s Hlušičkou – hlavní domény této československé kriminálky (dramatu). Jen škoda, že to nemělo lépe propracovanou atmosféru po celou dobu, zvláště pak druhá (temnější - pátrací) polovina mi přišla slabší než ta první „rozjížděcí“, kde se to točilo hlavně okolo sukýnky, výstřihu a spodního prádla Rázlové… ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo se v Čáslavi, Dobříši, Benešově a Děčíně. (M.B)

Reklama

Reklama